szerző:
Tetszett a cikk?

Egy egész ágazat fellendítését ígérték, ehhez képest egy meglehetősen szűk körnek jutott a fogászati turizmusra szánt közpénzből. A kedvezményezettek listája még a hivatalosnál is rövidebb, miután találtunk olyanokat is, akik két- három céggel nyertek, amit a pályázat megengedett. De igazán akkor lepődtünk meg, mikor az egyik támogatott fogászat esetében Orbán Viktor fogorvosába botlottunk, miközben ő a program egyik vezetője. Cégtársa szerint ez nem összeférhetetlen, ráadásul Gyurcsány és Bajnai fogorvosának is megvolt a lehetősége, hogy tegyen a fogturizmus fejlesztéséért.

A 2011-ben belengetett fogászati turizmus-fejlesztési program az egész ágazat fellendítését ígérte, így adódik a kérdés: vajon az elmúlt három évben országszerte hány fogorvosi rendelőnek jutott a fejlesztésre szánt pénzből? A Népszabadság már 2011-ben írt arról, hogy kevés, „legfeljebb 300 kedvezményezettje” lehet az Orbán Viktor által Herceghalmon ígért, összesen egymilliárdos támogatásnak.

Csakhogy még ennél is jóval kevesebb pályázatgyőztest találtunk – már ha a fogászati turizmus programiroda honlapján megtalálható listából indulunk ki. Itt a „nyertes pályázók” menüpont alatt, az eszközbeszerzési pályázaton nyertesként 133 céget soroltak fel, a másik, kissé bonyolultan körülírt „hálózati innováció keretében megvalósuló összehangolt piacfejlesztéshez” adott támogatást viszont ennél is kevesebb, mindössze 36 cég kapta meg (a két lista fedi egymást, mivel utóbbi pályázaton csak azok indulhattak, akik az eszközpályázaton sikeresen pályáztak).

Az előző rész tartalmából...

Cikksorozatunk szerdán megjelent első részében kerestük a program vezetői által ígért külföldi páciensek ezreit, a külföldi szervező irodákat és a gazdaságélénkítő reklámhadjáratot, de nem találtuk a beígért eredményeket. A programiroda vezetője szerint azért, mert mostanáig a „gigantikus” fejlesztésen dolgoztak.

A hvg.hu a 36 nyertest rögzítő listának nézett utána, amely információink szerint 75 százalék vissza nem térítendő támogatással több tízmillió forintot jelentett, amit minden cég az egyéni marketingjére költhetett el. Kérdésünkre a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program elnök-vezérigazgatója, Szűcs László a lista rövidségét az utólagos finanszírozással magyarázta, szerinte a pénz megelőlegezése sokaknak gondot jelentett. „Ki kellett fizetniük 25, 35, 40 millió forintot előre, ezt kevés fogászat tudta és akarta kifizetni, plusz az önrészt is vállalni kellett. Harminchat tud kifizetni ennyit” – mondta a program egyik vezetője, de szerinte ez nem is olyan kevés, ha figyelembe vesszük, hogy az országban 400 praxis bonyolít „komoly forgalmat”.

Saját alkalmazottjuk sem ismerte a győztes cégnevet

Csakhogy amint elkezdtünk egyesével utánanézni a nyertes cégeknek, a háromtucatnyi megtámogatott fogászat listája tovább rövidült: mint kiderült, egyesek több céggel is indultak – és nyertek. Így például a cégnyilvántartás szerint a nyertes Gelencsér Dentál, és a G and K Dental Egyszemélyes Kft. ugyanahhoz a családhoz köthető: előbbivel Gelencsér Béla fogorvos pályázott, aki 2006 óta egyben Hévíz Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselője, utóbbi pedig fiának, Gelencsér Kálmánnak a nevén fut. A turizmus iroda honlapja alapján ugyanaz a kilenc orvos dolgozik mindkét cégnél. Mikor pedig végigtelefonáltuk a G and K Dental Egyszemélyes Kft.-nek három nagy hévízi hotelbe bejelentett telephelyét, az egyikben a diszpécser értetlenül közölte, ilyen céget nem ismer, ez a Gelencsér Dentál – amilyen néven a többi rendelőben is bemutatkoztak.

Sikerült telefonon elérnünk Gelencsér Kálmánt, aki nem látott kivetnivalót abban, hogy családjuk több céggel is nyerni tudott a pályázaton, szerinte „inkább a feketén dolgozó fogorvosokra kellene ránézni”, mert ő még „nem látott olyan fogorvost, aki nem keres jól”. Szerinte sokakat éppen ez, a számlázásuk zárt ki abból, hogy indulni tudjanak. „Voltak ugyan késések”, de a pályázattal ő elégedett, webes hirdetéseket, külföldi megjelenéseket finanszíroztak a támogatásból.

Szűcs László és Bátorfi Béla Orbánnal a 2011-es együttműködés ünnepélyes aláírásakor
©

Három céggel is lehetett nyerni

A lista még tovább rövidült, mikor kiderült, hogy egy balatonkenesei nagy fogászati központ három céggel is szerepel a milliós támogatást elnyerők sorában: az Astra Dental Kft., a Globe Dental Kft. és a Thury Dent Kft. egyaránt Thury Vivien fogorvos résztulajdonában van, a székhelyek és telephelyek közt is átfedés található. Szerettük volna erről, és tapasztalatairól megkérdezni a fogorvost, de sikertelenül kerestük, bár munkatársán keresztül többször megüzentük, milyen témában hívtuk.

Szűcs László szerint azonban mindez szabályos, mert a pályázatokban nem szerepelt „a kapcsolt vállalkozások tilalma”. Mint mondta, a Gelencsér Dental az ország legnagyobb praxisa, Hévízen a betegek 80 százalékát ők látják el. „Az apának és a fiának is van egy praxisa”, megfeleltek a pályázati feltételeknek, miért ne pályázhattak volna két önálló céggel?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy más-más marketingtervet is valósítottak meg az elnyert pénzből.

Az elnök-vezérigazgató arról is tud, hogy a Thury Vivien érdekeltségébe tartozó három vállalkozás ugyanazon a balatoni klinikán található, de ez sem tilos, ráadásul szerinte a fogorvosnő „az összes fogászati turizmus programban bennlévő cégek közül olyan mértékű növekedést tud produkálni évek óta, hogy az állunk leesik”. Felvetésünkre, hogy ha nem is tilos több céggel indulni, miért egy ilyen szűk kör járt jól, illetve ezek szerint nem is ezek a prosperáló fogászatok szorulnának rá leginkább a támogatásra, azt válaszolta: „ez nem rászorultságról szól”.

Bejelentkeztünk Orbán fogorvosához az egyik pályázatnyertesnél

A nyertesek listáján nem szerepel, a fogászati turizmus program központi honlapja viszont a részt vevő fogászatok közt említi a Four Seasons Dentalt, amelynél nem adták meg az itt praktizáló munkatársak nevét, illetve náluk a bizalomgerjesztően mosolygó fogorvosok képe is hiányzott. Megnéztük a cég saját holnapját, ahol megtalálható a Széchenyi-terv logója, illetve feltüntetik, hogy „a fogászat a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Program megvalósítása során támogatásban részesült”. Ezt – mire, mennyit – nem részletezik, viszont a „csapatunk” menüpont alatt ismerős névre bukkantunk: a fogászat orvosigazgatója Bátorfi Béla. A cím nem csak névleges, páciensként érdeklődve megpróbáltunk bejelentkezni, kifejezetten Bátorfit kértük, és kiderült, valóban itt (is) dolgozik implantológus szakorvosként.

„Itt csak megbízási szerződéssel dolgozik mint implantológus. Az ország egyik legjobb implantológusa, leszerződtek, ez kettőjük magánügye” – reagált Szűcs László cégtársának újabb posztjára. Szerinte a Four Seasons „több százmilliós fejlesztéssel létrehozott, jelenleg talán az ország legjobb klinikája”, a legjobb szakembereket keresték meg. „Én ebben nem látok kivetnivalót” – válaszolta kérdésünkre, hogy nem vetődik-e fel az összeférhetetlenség, hogy Bátorfi egy nevéhez kötődő program egyik támogatottjánál is rendel, illetve közreműködik orvosigazgatóként.

Más kormányfők fogorvosának is megvolt a lehetősége

Szűcs László szerint azonban folyamatosan alap nélkül érik támadások Bátorfit, akiből a média „mint egy gólemet”, megteremtette az „Orbán fogorvosa” képet, miközben senkit nem érdekelt, mit is tud pontosan. „Antal, Boross, Horn, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai miniszterelnökök fogorvosának is megvolt a lehetősége, hogy felépítsék Budapest első butikfogászatát, amely már utaztatta is a betegeket, mégsem tették” – jelentette ki. Szerinte Bátorfi azért tudott egyedül 12-13 ezer külföldi betegkezelést elvégezni, mert „egyedi fejlesztéseket alkalmazott a betegirányítás, beteg-adatkezelés terén”, ezt a tudást egyesítették az ő gazdasági-vállalatirányítási ismereteivel. „A fogászati turizmus program lebonyolítását vállaló cégeket pedig a magánvagyonunkból hoztuk létre, kockára tettünk egy vagyont, a Bátorfi és az én magánvagyonunkat. Közösen hoztuk létre, hogy fejlesszük ezt a programot, nevezhetnénk akár startupnak is. Azt gondoltuk, hogy a kitalált struktúrában van valami, egy erős dolog tud lenni” – mondta.

Az Átlátszó április 8-án közölt egy összeállítást arról, hogy Orbán fogorvosának állami támogatásai a 3 milliárd forinthoz közelítenek. Ezekre is rákérdeztünk, főleg, mivel pont beszélgetésünk napján jelent meg a cikk, Szűcs László gúnyosan meg is jegyezte „érdekes időzítés, milyen véletlen”, bár a két szerkesztőség közt semmilyen kapcsolat nincs.

„Bátorfi Béla korábban mindössze 5 millió forint értékű pályázati pénzt kapott, úgyhogy szép az Átlátszó összefoglalója, hangosan kacagok” – jegyezte meg. Azt ugyanakkor kérdésünkre megerősítette, hogy a cikkben foglalt táblázatban felsorolt, összesen 2,595 milliárd forintot jelentő összes pályázatra nézve „támogatói okiratokkal rendelkeznek”. Mint mondta, ezek a szerződések léteznek, de ez az utólagos támogatás összege, amelyből egyelőre még előleget sem hívtak le. „Bátorfi Béla már 1992 óta Orbán Viktor fogorvosa. Ezért ne indulhatna semmilyen pályázaton, amelyen bármelyik más vállalkozás részt vehet?” – tette fel a kérdést, majd meg is válaszolta: „ez versenyhátrány”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

10 millió forint fölé kúszott a Suzuki Swace listaára

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Leesett a hó, több vonatot nem indított el a MÁV

Leesett a hó, több vonatot nem indított el a MÁV