szerző:
Cs. B.
Tetszett a cikk?

A bíróság előtt is kitart vallomása mellett annak az ingatlancsalásos ügynek az egyik vádlottja, aki úgy tudta, az általa vezetett cég egy közvetítőn keresztül az önkormányzat megbízását teljesítve ígért eladásra ingatlanokat, a pénzből pedig a Fidesz és az V. kerületi polgármester is részesült. Állítása szerint több módon is ellenőrizte, hogy a közvetítő személye hiteles, ezzel kapcsolatban dokumentumokat is kapott. A keddi tárgyaláson előkerült Kövér László neve, akire az egyik ügyfeleket toborzó cég ügyvéd hivatkozott. Rogán Antal az eljárásban már tagadta, hogy bármi köze is lenne a céghez, és egy hasonló ügyben tett feljelentését hozta fel.

Két tárgyalási napon vagyunk túl abban a 2007-2008-as ingatlancsalásos perben, melynek a negyedrendű vádlottja a bíróság előtt is fenntartotta állítását, miszerint tudomása szerint az ügyfelektől kicsalt pénzt egy közvetítő a belvárosi önkormányzatnak, illetve a polgármesternek és a Fidesznek továbbította. Rogán Antal erről az illető rendőrségi vallomásából értesült, és ezzel kapcsolatban még az eljárás során azt vallotta, hogy nem tudott a társaságról, de egy hasonló ügyben 2006-ban már tett feljelentést.

Mint ahogy arról a hvg.hu beszámolt, a hatóságok szerint hamis önkormányzati igazolásokkal több tucat embert vertek át 2007-ben és 2008-ban önkormányzati lakások megszerzését ígérve azok az emberek, akik ügyében a tárgyalás május 19-én kezdődött el a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vádirat alapján a vádlottak összességében 250 millió forinttal károsították meg ügyfeleiket. A becsapottak között van többek között Czomba Sándor államtitkár, Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója, valamint Árpa Attila és édesapja, Árpa József is. Az ügy 2010 óta van a bíróságon, de eddig nem tudták a tárgyalást elkezdeni.

O. György, az önkormányzat megbízottja?

Az első tárgyalási napon az ügy elsőrendű és harmadrendű vádlottját faggatta Gyárfás Krisztina bíró. O. Ferenc és a harmadrendű vádlott, H. Tamás nem tett vallomást. Az utóbbi azonban kérdésekre részletesen beszélt az ügyről. Elmondta, az önkormányzati ingatlanok értékesítésének lehetőségével O. György állt elő. A férfi úgy tüntette fel magát, mint aki illetékes a belvárosi önkormányzat képviseletére ebben az ügyben.

A proketet H. Tamás vitte el az ügyészség szerint a Taylor West 2000 Zrt-hez 2007 októberében. Ennek vezetője, az ügy negyedrendű vádlottja a keddi napon azt mondta a bíróságon, két ügyvédet kért meg arra, hogy ellenőrizzék le O. György állításait és az önkormányzat ingatlanértékesítési szándékát. O. György egyébként nevére kiállított megbízó levelet mutatott be, továbbá az önkormányzat állítólagos rendeleteit, valamint azoknak a lakásoknak a listáját, amelyektől az önkormányzat O. György szerint szabadulni akart 300 ezer forint/négyzetméter áron. Az egyik ügyvéd, B. Richárd arról tájékoztatta az asszonyt, hogy az alpolgármester igazolta vissza neki, hogy minden rendben van az ügyben.

Több ügyvéd szerint minden rendben volt

A negyedrendű vádlott, Gy. Sylvia azt hangsúlyozta, hogy az ügyvédek visszaellenőrzése egybeesett Rogán Antal egy olyan nyilatkozatával, miszerint egyes önkormányzati ingatlanok értékesítésével szándékozik javítani a kerület költségvetését. Hogy az interjú pontosan mikor hangzott el, a tárgyaláson nem derült ki. Megjegyezte, amikor igazoltnak látták a projekt valódiságát, aláírták az együttműködési megállapodást és elkezdték az ügyfelek keresését. Ekkor az egyik érdeklődővel megjelent a Taylor Westnél H. Magdolna ügyvéd, aki beszállt az üzletbe, a negyedrendű vádlott jutalékban állapodott meg vele, ha hoz ügyfeleket.

A nő a bíróságon elmondta, örült az ügyvédnő becsatlakozásának, mert tudta róla, hogy az első Orbán-kormány idején államtitkár volt. Hozzátette: az asszony mindenkinek dicsekedett azzal, hogy hosszú évekig dolgozott a közigazgatásban, és azt hangoztatta az ügyfelek és a munkatársak elmondása és aztán későbbi vallomásai szerint is, hogy minden rendben van, ha pedig nincs, akkor jó ismerőse, Kövér László megoldja a problémát. A gond ugyanis egy idő után az volt, hogy O. György hiába ígérte meg, hogy az érdeklődők megnézhetik a lakásokat, ezek időpontjait mindig csúsztatta. A negyedrendű vádlott hvg.hu-nak azt említette meg, hogy tudomása szerint az ügyvéd az éjszakai élet császáraként emlegetett, vezető rendőrökkel együtt vesztegetési ügybe keveredett Vizoviczki László pénzét vitte be a cégéhez. Hozzátette: H. Magdolna fia vitte tovább Vizó ügyeit, amikor a férfi ellen megindult az eljárás, csak később tragiskus hirtelenséggel elhunyt.

Gy. Sylvia megemlítette azt is, hogy miután H. Magdolna eldicsekedett a jó kapcsolataival, őt is megkérte, nézzen utána, hogy a belvárosi önkormányzat lakásprojektje valós-e. Mindezt azért is mondta el külön – a vallomásaival egyébként megegyezően –, mert a bíró életszerűtlennek tartotta, hogy cégvezetőként nem fordult az önkormányzathoz és kérdezett rá ő maga az illetékeseknél. Mindezt azért is kellett volna megtennie, érvelt Gyárfás Krisztina ítész, mert ebben az időben emeltek vádat egy hasonló belvárosi ingatlancsalási ügyben. Gy. Sylvia erre azt felelte, hogy megbízott abban a három emberben, akik ezt vele közölte.

Gy Sylvia orvosi igazolást nyújtott be a bírónak arról, hogy 2007 december elején, egy hónappal azt követően, hogy megkötötték O. Györggyel az együttműködési megállapodást, kórházba került, és csak 2008. március végén ment vissza dolgozni. Persze az ügyekről értesült ebben az időben is, de csak a munkába való visszatérése után szembesült azzal, állította a bíróságon, hogy a nevében is kötöttek szerződéseket. Ő feljelentést akart tenni még 2008 januárjában, de az ügyvédje nem adta be az anyagot a rendőrségre – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csikász Brigitta Itthon

Rogánra hivatkoztak, és átverték még Árpa Attilát is

Rogán Antal V. kerületi polgármestert is meghallgatják tanúként a Pesti Központi Kerületi Bíróságon abban a 250 millió forintos kárt okozó ingatlancsalási ügyben, amelyben a vádlottak – az ügyészség szerint – hamis önkormányzati igazolásokkal több tucat embert vertek át olcsón megszerezhető önkormányzati lakásokat ígérve nekik. A becsapottak között van többek között Czomba Sándor államtitkár, Belénessy Csaba, valamint Árpa Attila és édesapja, Árpa József is. Az ügy 2010 óta van a bíróságon, a tárgyalás azonban csak hétfőn kezdődött el.