szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyetlen városban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban győzték le a Fideszt a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson. az MSZP itt több mint 51 százalékot szerzett.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) előzetes adatai szerint, a szavazatok 99,99 százalékos feldolgozottsága alapján Nyírbátorban az MSZP 1645 (51,12 százalék), a Fidesz-KDNP 1041 (32,35 százalék), a Jobbik pedig 385 szavazatot (11,96 százalék) szerzett.

A Fidesz-KDNP ezen kívül valamennyi megyében és a főváros összes kerületében is az első helyen végzett a vasárnapi magyarországi európai parlamenti választáson.

Megyei bontásban Csongrád megye kivételével minden megyében a Jobbik áll a második helyen, ott az MSZP kapta a második legtöbb szavazatot. A fővárosban azonban a második helyen a DK végzett, az Együtt-PM szerezte meg a harmadik helyet, az MSZP a negyediket, a Jobbik pedig az ötödik helyre csúszva előzte meg az LMP-t.

©

Az MSZP a legtöbb megyében a harmadik helyet szerezte meg, Csongrádban megelőzve a Jobbikot második lett, Fejér és Pest megyében azonban a DK mögé, a negyedik helyre csúszott. Az Együtt-PM minden megyében az ötödik lett, az LMP pedig mindenhol a hatodik helyet szerezte meg.

A fővárosi kerületekben a Fidesz-KDNP mögött a második helyen legtöbbször az Együtt-PM áll, a 23 kerületből 11-ben. A harmadik helyet a DK tudhatja magáénak a legtöbb kerületben, 12-ben, míg 9 kerületben a második helyet szerezte meg. Az MSZP két kerületben lett második és 5 kerületben harmadik, míg 8-8 kerületben végzett a negyedik, illetve 5. helyen.

A Jobbik egyetlen kerületben, a XXIII. kerületben lett második, 3 kerületben végzett a harmadik helyen, öt kerületben a negyedik, és ugyancsak öt kerületben az ötödik lett, míg kilenc kerületben ennél rosszabbul végzett.

Az LMP a második helyet egyetlen kerületben sem szerezte meg, de az  I. kerületben a harmadik helyen végzett. Negyedik, illetve ötödik helyet ért el négy kerületben, és 14 kerületben lett hatodik. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!