szerző:
Csikász Brigitta

Megtévesztő lehet a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány ajánlata, amely egy megvásárolható klubkártyáért biztosítást ígér a rendőröknek többek között a szolgálat-ellátással összefüggésben elkövetett bűncselekményekre is. Az alapítványt a rendvédelmi szerveknél nem respektálják, és nem is működnek vele együtt. A szervezetnek több zűrös ügye volt, vezetőjével szemben pedig jelenleg is büntetőeljárás folyik az RKA gazdálkodásával kapcsolatban.

Felhívás köröz a rendőrség különböző szervezeteinél, melyben a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány (RKA) kínál klubkártyát a rendvédelmi dolgozóknak tízezer forintért. Akik kifizetik a díjat, azok a szolgálat-ellátással összefüggésben elkövetett bűncselekmények esetén is jogvédelmi biztosításban részesülhetnek.

Márpedig rendőri forrásaink szerint a szolgálat-ellátással összefüggésben történt bűncselekmények miatt meginduló eljárások arra alapoznak, hogy a rendőr szándékosan követte el tettét. A katonai bűncselekmények, mint a parancs iránti engedetlenség, vagy a kötelességszegés szolgálatban (a járőr számára kijelölt terület elhagyása) és a hivatali bűncselekmények (például vesztegetés) ugyanis szándékosan elkövetett bűntettnek számít.

Kattintson a nagyobb méretért!
©

Ezekben az esetekben pedig a biztosítók nem vállalják a költségek megtérítését, ezért az alapítványi felhívás megtévesztő. Az RKA rövidítés ráadásul forrásaink szerint könnyen összekeverhető a fegyveres testületek tagjait képviselő Magyar Rendvédelmi Kar rövidítésével.

Az RKA által közzétett felhíváson ugyan nem szerepel, melyik biztosító lenne olyan gáláns, hogy a bűncselekmények biztosítását is bevállalja, de a szervezet honlapján, a támogatók között egyetlen biztosító társaság, a Generali szerepel. A hvg.hu megkeresésére a biztosító megerősítette, ők állapodtak meg az RKA-val. A Generali kommunikációs vezetője, Olt Boglárka ugyanakkor hangsúlyozta, a jogvédelmi biztosítás kizárólag gondatlanul elkövetett szabálysértésekre és bűntettekre terjed ki. Közölte azt is, hogy az RKA-val kötött szerződés egy kollektív biztosítás, amely a klubkártyával rendelkező rendőröknek kínál jogvédelmet.

A biztosító az RKA-val való megállapodásra elégnek találta, hogy a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány a rendőrök támogatására jött létre. És mint megtudtuk, azt sem nézték, hogy a szervezet évek óta szerepel az adóhivatal 180 napon túl, százmillió forintot meghaladó adótartozást felhalmozók listáján.

Közvetítő. Vagy nem?

Egy egykori rendőrparancsnok szerint a szervezet egyelőre igényfelmérést végez. „Ha kellően sokan jelentkeznek, akkor már megéri kártyát kibocsátani. Ha nagy a szerződésszám, akkor a biztosító is nagyobb kedvezményt ad, ebben az értelemben az RKA csak közvetítő, a szerződés a biztosító és a rendőr között jön létre. De az ügyfelek után komoly közvetítői díjat kaphat, ezer főnél, úgy vélem, kereshet évi néhány millió forintot is.”

Az RKA klubkártya kedvezményeket is kínál bizonyos termékek, szolgáltatások vásárlásakor egyes partnereknél, csakhogy ezekkel a kedvezményekkel kapcsolatban a honlapon egyelőre az olvasható, hogy az első ezer jelentkezőnek jár, és a partnerekről sincsenek konkrétumok. A klubkártya szinte egyetlen szolgáltatása a biztosítás, amit az alapítvány támogatói között fellelhető Generali nyújt. (10-20 százalék kedvezményt egyébként szakszervezeti tagok is kapnak barkácsáruházban, egyes fitnesztermekben, éttermekben stb. – szerk.)

Az RKA és "leányai" tevékenysége

Az RKA 2012-re vonatkozó beszámolójában nem jelölte meg, hogy az alapítvány vezető tisztségviselőjének, azaz főigazgatójának nyújtott anyagi támogatás mekkora, azt viszont igen, hogy személyi jellegű kiadásra 21,4 milliót költött. Ez meglehetősen nagy összeg ahhoz képest, hogy árbevétele két évvel ezelőtt 50,3 millió forint volt. Közhasznú tevékenységre 2,9 millió forintot fordított: a Gerida Lovagrend Tábort 20 ezer, az Ultrabalaton 2012 futóversenyt 50 ezer forinttal támogatta, külföldi szervezeteket pedig 333 ezer forinttal segített. A Nemzetközi Tűzoltó Találkozóhoz 200 ezer forinttal járult hozzá, de sportegyesületi támogatásra fordított a legtöbbet, mégpedig 821 ezer forintot. Sportszereket mintegy félmillióért vett, és nagyjából hasonló összeget adott ki jutalomtárgyak vásárlására. 2012-ben egyébként az alapítvány adózott eredménye 13,6 millió forint lett, az egy évvel korábbi negatív eredmény után.

 

Három évvel ezelőtt a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány két új céget alapított – számolt be róla az Index. Az egyik az RKA Travel Utazásszervező Zrt., a másik az RKA Országos Közszolgálati Hitelcentrum Zrt. volt. A rendvédelmi szervezetek munkatársai azonban nem bizonyultak jó ügyfélkörnek, mert mindkét társaság – a cégnyilvántartás adatai alapján – tavaly május 22. óta végelszámolás alatt áll. Az RKA-hoz kapcsolódó többi vállalkozás sem bizonyult sikeresnek. Az RKA Vagyonvédelmi Kft.-nek megalakításának évében, 2009-ben egy forint árbevétele sem lett, 2010-re és 2011-re vonatkozóan pedig nincs adat erről. Jelenleg székhelye immár SZPERO 111227 AKR Kft. néven egy tatabányai cégtemetőben található. A folyóirat kiadására létrehozott RKA Szolgáltató Kft. felszámolás alatt van.

Nincs együttműködés (Vagy van?)

A hvg.hu megkeresésére az Országos Katasztrófavédelem, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Belügyminisztérium (BM), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is egyöntetűen azt válaszolta, hogy nincsen együttműködésük az alapítvánnyal. A Magyar Rendvédelmi Kar vezetője, Dobson Tibor sem tudott a Generali és az RKA által kötött megállapodásról, de érdekes ötletnek találta az alapítvány kezdeményezését.

©

A hvg.hu által megkérdezett rendvédelmi dolgozók furcsának tartották, hogy az RKA együttműködési megállapodások hiányában lép fel a fegyveres szervek munkatársainak érdekében. „Ha egy rendőrrel vagy bv-ssel szemben katonai vagy hivatali bűncselekmény miatt eljárás indul, és rájön, hogy a biztosító nem fedezi annak költségeit, akkor a parancsnokánál fog 'sírni'. De az semmit nem fog majd tudni tenni, hiszen szervezetét semmilyen megállapodás nem köti az RKA-hoz.”

RKA: A biztosító felel mindenért (Vagy mégsem?)

Az alapítvány vezetőjét, Szalai Pétert forrásaink úgy jellemezték, mint aki szeret rendőri körökben forgolódni, de semmi köze nincs a testülethez azon túl, hogy alapítványa nevében úgy tünteti fel, mintha a rendőrséghez tartozna, illetve hogy egyes rendezvényeket, sporteseményeket támogat. Szalai Péter „letámadásnak” minősítette a hvg.hu által feltett kérdéseket. Válaszában közölte, hogy „a klubkártya különböző lehetőséget biztosít az érintett személyi állomány számára, melynek egy része a Generali Biztosító által nyújtott szolgáltatás. A biztosítással kapcsolatos mindennemű felelősség a Generalié.” Hangsúlyozta, nem alkuszok, nem kapnak és nem fogadnak el jutalékot.

„Kizárólag az alapfeladatainkat végezzük, melyet az Alapító Okirat jelöl meg. Tehát az általunk elérhető közszolgálati szféra, kiemelten a rendvédelmi állomány jogosult igénybe venni az RKA Főigazgatóság közhasznú programjait, melyhez nincs előírva külön együttműködési megállapodás, mivel a törvények által meghatározott feladatokat hajtjuk végre” – írta.

Zajló büntetőeljárás

Szalai Péter megjegyezte, voltak negatív időszakaik, de azokból rendre kijöttek, és mindent megtettek a hatékony fejlődésért. A hvg.hu azon kérdését pedig dezinformációnak titulálta, mely szerint vele szemben az RKA gazdálkodásával összefüggésben büntetőeljárás folyik.

 

Bár Szalai közölte, hogy a 2006-ban számvitel rendjének megsértése miatt indult eljárásban őt két évvel ezelőtt jogerősen, bűncselekmény hiányában felmentették, az eljárás azonban még nem zárult le. A Fővárosi Törvényszék szóvivője, Póta Péter a hvg.hu-t ugyanis arról tájékoztatta, hogy az első és másodfokú ítéletek ellentmondásossága miatt a harmadfok a Fővárosi Törvényszéket új eljárás lefolytatására kötelezte.

Cikkünk megjelenése után a Generali részéről kiegészítésként kérték megjegyezni, hogy a biztosító nem támogatója az alapítványnak, vele üzleti alapon kollektív biztosítási szerződést kötött. Hangsúlyozták azt is, hogy a biztosító nem fizet jutalékot az RKA-nak, a rendvédelmi dolgozók biztosítása a kifizetett díj ellenében történik, az esetleges kártérítéseket a biztosító közvetlenül a biztosított rendvédelmi dolgozóknak fizeti ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csikász Brigitta Itthon

Vagyonkimentés zajlik a Bajvan, a Sokasara és a Káosz kft.-knél?

Keikan Securityről Bajvan Szerdára változtatták annak a kft.-nek a nevét, amely Demján Sándor cégénél alvállalkozóként, feketén dolgoztatott biztonsági embereket. A Keikan csődbe ment, és a felszámolások lebonyolítására vállalkozó cég jelképes összegért vette meg. A cég egy tatabányai címre mintegy 200 bedőlt és felszámolásra váró vállalkozást regisztrált, a Bajvan Szerdához hasonló beszédes nevekkel: Agyő Április, Kacifánt Citrom, Lúzer Május stb. Egy felszámoló szerint mindez a „vagyonkimentést és a köztartozást felhalmozó cégek tisztára mosását szolgálhatja.”

Ingyenes Sting & Shaggy-koncertet hirdetnek jövő hétre a Hősök terére

Ingyenes Sting & Shaggy-koncertet hirdetnek jövő hétre a Hősök terére

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Ez volt eddig az idei legjobb flashmob: ereszd el a hajam a debreceni Nagypiacon

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

Szijjártó nem mondja meg, hogy Magyarországon van-e a volt macedón miniszterelnök

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

14 milliárd forintért ment el "a gyémántok Leonardo da Vincije" – videó

A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

A szerelem egészségesebbé tesz: csökkenti a vérnyomást és még fájdalomcsillapító is

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját

Egy multi ellen harcoló környezetvédő nőről szóló izlandi film nyerte az EP díját