szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Keikan Securityről Bajvan Szerdára változtatták annak a kft.-nek a nevét, amely Demján Sándor cégénél alvállalkozóként, feketén dolgoztatott biztonsági embereket. A Keikan csődbe ment, és a felszámolások lebonyolítására vállalkozó cég jelképes összegért vette meg. A cég egy tatabányai címre mintegy 200 bedőlt és felszámolásra váró vállalkozást regisztrált, a Bajvan Szerdához hasonló beszédes nevekkel: Agyő Április, Kacifánt Citrom, Lúzer Május stb. Egy felszámoló szerint mindez a „vagyonkimentést és a köztartozást felhalmozó cégek tisztára mosását szolgálhatja.”

A Keikan Security biztonsági céggel szemben még tavaly, „munkáltatással elkövetett adócsalás” miatt indított vizsgálatot a vám- és pénzügyőrség, miután feljelentés érkezett hozzájuk arról, hogy a vállalkozás bejelentés nélkül foglalkoztat embereket. Nem is akárhol, hanem az egyik leggazdagabb magyar vállalkozó, Demján Sándor érdekeltségeit védő Bank Biztonság Bizalom Zrt.-nél. A Keikan biztonsági őrei, az alvállalkozás keretében, néhány hónapig a fővárosi West End City Center területén teljesítettek szolgálatot.

A Keikannál nemcsak a pénzügyőrség talált problémákat, hanem az adóhivatal és a munkaügyi főfelügyelet is, az utóbbi húszmillió forint bírságot szabott ki. A Keikan jelenleg már felszámolás alatt áll, mint Bajvan Szerda Kft. A vállalkozás tavaly áprilisban a korábbi tulajdonosoktól Jakics Mónikához és Erdélyi Józsefhez került a Tatabánya, Komárom út 31. szám alá.

Csakhogy a Komáromi út 31.-be másik tizenkilenc, különösebbnél különösebb nevű kft. is be van jelentve. Található itt – a cégnyilvántartás szerint – Agyő Április, Ajjaj 14, Bedőlt Bau, Bedőlt Álbau, Biznyisz Szeptember, Finito November, Fuccs Hármas, Hasztalan Egyes, Hűhó 13, Kacifánt Citrom, Káosz Béta, Konyec Június, Lúzer Május, No komment egyes, Sokasara Sárkány és Templom Egere 1, hogy csak néhányat megemlítsünk a listáról.

Az egyik cégvezető, Jakics Mónika szerint nincs ebben semmi különös. Ő és élettársa jelképes áron, 5 forintért megveszik a már nem működő, gazdasági tevékenységet nem folytató vállalkozásokat, és elvégzik a felszámoltatásukat. „Nekünk nincs se százmillió forintunk, se olyan erős politikai kapcsolatunk, hogy bekerüljünk a felszámolók közé, ezért találtuk ki ezt a megoldást.” A hvg.hu-nak elmondta, nekik arra kellenek a cégek, hogy referenciával szolgáljanak más tevékenységekhez, többek között cégalapításhoz.

Költségük nincs sok rajta – jegyezte meg –, legfeljebb annyi, amennyibe a cégek felszámolóihoz való egyszeri utazás kerül. „Olyan szintű kapcsolat alakult már a felszámolókkal, hogy az egyes ügyekben az egyszeri találkozás megteszi.” Sok jó tapasztalatot nem szereztek a szakma képviselőiről – tette hozzá Jakics, azt állítva, hogy számos eljárást – rendőrségit, adóhivatalit és vám- és pénzügyőrit – indítanak ellenük, mert találtak egy kiskaput, ami alapján dolgoznak.

A hvg.hu által megkérdezett felszámolók más megvilágításba helyezik az ügyet, többek szerint Jakicsékat lehetetlen elérni, nem veszik át a leveleket, lényegében nem tárgyalnak velük. A hatóságok pedig általában egyszerűen megszüntetik az ügyeket – állították forrásaink. Amelyik eljárás bírósági szakba jut, az is csak néhány tízezer, legfeljebb százezer forintos bírság kiszabásával végződik, ami pedig nem jelent visszatartó erőt a vagyonkimentések folytatásától, valamint a köztartozást felhalmozó cégek tisztára mosásától. „Ráadásul kétszáz cégnél a szándékosság talán már feltételezhető" – mondta a felszámoló.

Kiemelt kockázatúként kezelik a hatóságok, így a Vám- és Pénzügyőrség is azokat az egy címre bejegyzett cégeket, amelyek száma akár több száz is lehet, s amelyek egytől eddig felszámolás alatt állnak – közölte a hvg.hu-val Fröchlich Zsolt ezredes, a testület Központi Bűnüldözési Parancsnokságának parancsnokhelyettese. Megjegyezte, nem ismeretlen előttük a jelenség. „Ezekkel a vállalkozásokkal kapcsolatban felmerülhet a vagyonkimentés, az adócsalás vagy az, hogy amíg szükséges, altatják őket.”

Az ezredes furcsának találja a cégvezető hivatkozását, miszerint ők a cégek felszámoltatását ingyen csinálják, hiszen – mint mondta – csupán a postafiók fenntartásának is vannak költségei, egy vállalkozást pedig akkor érdemes működtetni, ha haszon van rajta. „Általánosságban megfogalmazott bejelentés esetén az APEH jár el, konkrétan, tényállás kapcsán pedig a Vám- és Pénzügyőrség is kezdeményezheti a vizsgálatot” – tette hozzá a parancsnokhelyettes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Vállalkozás

Új csődtörvény: vége a felszámolási hullámnak?

A még működőképes, de fizetési nehézségekkel küzdő adósoknak kínál mentőövet a módosított csődtörvény. Az új jogszabály a fizetési fegyelem rosszabbodásának hatására elburjánzott felszámolási eljárásoknak kíván megálljt parancsolni, mert azzal minden szereplő, adós, hitelező, munkavállaló és még az állam is rosszul járt. Kérdés, hogy ez önmagában elegendő lesz-e arra, hogy megfékezze az elmúlt években egyre dagadó felszámolási hullámot?

Vállalkozás

Felszámolás helyett a cégek többsége felszívódik

A cégek "fantomizálódásának" mértéke ma már meghaladja a törvényes felszámolási eljárásokét Magyarországon, ami hatalmas veszteségeket okozhat az eltűnő cégek partnereinek - áll a követeléskezeléssel foglalkozó Direktinfo Kft.-nek a CompLex Kiadó adatait felhasználó elemzésében.

Csikász Brigitta Itthon

Kiszámolás, felszámolás, elszámolás, leszámolás?

Pénzmosás gyanúját veti fel a politikai életben ismeretlen Tiszta Energiával Magyarországért Párt (TEMPO) szerint, hogy egy hat éve törölt felszámoló cégnek, a Kossuth Holding Vagyonkezelő Rt.-nek a cégnyilvántartásba át nem vezetett jogutódja bankszámlát nyitott a felszámolás alatt álló Radius Hungaricus Rt.-nek (RH).

hvg.hu Itthon

Fantomizálódott az Orbán-könyv kiadója

A Fővárosi Bíróság rendelt el felszámolási eljárást az Orbán Viktor beszédeiből könyvet készíttető kiadó, pontosabban annak utódja ellen, azonban a társaság időközben vagyontalanná vált, fantomizálódott - írja a szombati Népszava.

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Örülnöm kellene, hogy parkolási díjat vezetnek be az utcámban?

Közzétették a videót a Free SZFE-s maszkot viselő nő elleni késes támadásról

Közzétették a videót a Free SZFE-s maszkot viselő nő elleni késes támadásról

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát

Kiállt a dolgozókért, ezért kirúgták a cserkeszőlői fürdő szakszervezeti titkárát