szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orvosokat, egy sor alvállalkozót, de még a neki oltóanyagot gyártó állami szervezetet, valamint a NAV-ot sem fizette ki időben a Miniszterelnökség frissen kinevezett államtitkára által vezetett cég. Az Oxivit Kft. éveken keresztül görgetett maga előtt – a végére több százmillió forintra rúgó – adósságot, miközben tulajdonosa, az egészségügyi menedzser Sonkodi Balázs szívesen hivatkozott arra, hogy „ő Lázár spanja”. Az Oxivit Kft-t május 13-án adta el, néhány héttel azelőtt, hogy megkapta a stratégiai ügyekért felelős államtitkári posztot a Lázár János vezette Miniszterelnökségen. És néhány nappal azután, hogy a NAV egy újabb végrehajtást indított a cég ellen.

„Ezt nem mondja komolyan. Ugye, csak viccel?” – ez volt az első, spontán reakciója egy vidéki orvosnak, miután tőlünk tudta meg, hogy Sonkodi Balázst, akinek a foglalkozás-, egészségüggyel, menedzserszűréssel foglalkozó cége tartozott neki pénzzel, nem sokkal előtte kinevezték a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkárának. A nem mellesleg Lázár János politikai tanácsadójaként ténykedő Sonkodinak több egészségügyi vállalkozása volt, az ezek közül talán legjelentősebb az Oxivit Egészségügyi Szolgáltató és Ellátó Kft., amely azonban nem éppen a fizetési fegyelemről híres: információink szerint egy sor tartozást halmozott fel, nem fizetett alvállalkozóknak, beszállítóknak, de még az adóhivatalnak sem. A pénzükre várók egyike volt a hírrel meglepett orvos – aki a magas politikai beosztásba előlépett Sonkodiről így már csak név nélkül nyilatkozott.

„Orvosi alkalmassági vizsgálatokat végeztem az Oxivitnek. Annyit tudtam, hogy lefedik az egész országot, állami tulajdonú cégekkel, közszolgáltatókkal, komoly, nagy cégekkel van szerződésük a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok elvégzésére, ezeket csináltam én alvállalkozóként ezen a területen” – mondta forrásunk, aki több konkrét cégnevet is felsorolt, amelyeknek az alkalmazottait a Sonkodi cégével kötött szerződésének keretében ő látta el. Egy idő után azonban az Oxivit nem fizette ki a díját, mondta. „Először még telefonálgattam, mindig azt ígérték, fizetnek, de mivel ez nem történt meg, végül felmondtam a szerződést, és ügyvédhez fordultam, aki elindította a végrehajtási eljárást. Nem fogok ingyen dolgozni” – jelentette ki. Állítja, több más vidéki orvos kollégáról tud, akiknek szintén tartozott a cég, méghozzá nem egy esetben többmilliós összegekkel.

Az Oxivit cégtörténete, illetve cégkivonata enyhén szólva sem makulátlan, de ha valaki az Optenben Sonkodi többi vállalkozására is rákeres, akkor azok közül több szintén sárgával van megjelölve, ami ennél a cégadatbázisnál szó szerint azt jelenti: „regisztrált negatív információ”. Az Oxivit cégtárban elérhető utolsó, 2012-es mérlegében 577 milliós árbevételről számoltak be, az eredmény ezzel szemben mindössze 268 ezer forint. Ez jelentős csökkenés ahhoz képest, hogy egy évvel korábban még 24 millió forint volt a mérleg szerinti eredmény, viszont ennél sokkal látványosabb, ahogy egymás után sorjáznak a cég ellen indított bírósági végrehajtások 2011 után. A cégkivonat szerint 2013-ban a bírósági végrehajtó még a céges vagyoni részesedését is lefoglalta egy időre.

Adótartozása is volt az államtitkár excégének

A végrehajtások közül többet – 2013-ban három eljárást – a NAV hátralékkezelési osztálya indított Sonkodi ellen a céginformációk szerint. Az utolsó hátralékbehajtás 2014. május 8-án indult, alig pár héttel azelőtt, hogy megalakult az Orbán-kormány, majd június 10-én hivatalosan bejelentették Sonkodi államtitkári kinevezését. A 2012-es beszámolóhoz csatolt, céges kötelezettségeket összesítő listából szintén az derül ki, hogy az Oxivitnek egy sor rövid lejáratú tartozása halmozódott fel az adóhivatal felé: tartozott személyi jövedelemadóval, több mint 5 millió forint áfával, közel 7 millió forint szociális hozzájárulási adóval, valamint társasági adóval, cégautóadóval, de mínuszban volt a nyugdíj-biztosítási alap, az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék befizetése is.

Sonkodi hivatalos portréja a kormany.hu-ról
©

Az adótartozásokkal együtt, a nem teljesített kötelezettségek összesítése alapján 2012-ben Sonkodi cégének több mint 292 millió forintnyi tartozása volt. Ezen belül egy tétel kiugróan magas: a „belföldi szállítók”-nak ki nem fizetett összeg több mint 232 millió forint. Ezt követően kezdtük egymás után megkeresni azokat, akiknek a cégnyilvántartás alapján, vagy más forrásból származó információink szerint tartozott az államtitkárrá avanzsált cégvezető vállalkozása, közülük sokan viszont „a politikai dolgok” miatt helyből visszautasították, hogy beszéljenek róla.

Hiába várta az oltóanyag árát az állami cég is

Az állami tulajdonú, illetve közpénzből is gazdálkodó intézmények viszont kötelesek az adatszolgáltatásra – és az államtitkár egészségügyi vállalkozóként ilyen szervezeteknek is tartozott. Így a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó törvénynek megfelelően az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) alá tartozó Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet kérdésünkre közölte: „az Oxivit Kft. 2009 októberében influenza elleni Fluval P nevű oltóanyagot rendelt az intézménytől”. Az oltóanyag ellenértéke 6 070 935 forint volt, „amelyet 2011 júliusáig nem fizetett ki” a cég. Ezért a teljes összegre végrehajtást kellett indítaniuk, mire a „kft. 2011 augusztusáig a teljes tőketartozást, valamint az 1,29 millió forint forint késedelmi kamatot kifizette, így a végrehajtást megszüntették”. Arra is rákérdeztünk, utána is üzleteltek-e az céggel, a rövid válasz erre annyi volt: „azóta szerződéses kapcsolatunk nem volt a kft-vel”.

„Valóban volt elszámolási vitánk az Oxivittel, amelynek alvállalkozóként menedzserszűréseket végeztünk” – erősítette meg a cégkivonaton is szereplő információt Pásztélyi Zsolt, az egyik legnagyobb magyarországi járóbeteg-szakellátó, a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója is. Egy Sonkodiék által kifogásolt teljesítésük ellenértékét nem kapták meg, végül ők is végrehajtási eljárást indítottak az Oxivit ellen. Ezt követően megoldódott az elszámolási vita – tette hozzá a többségi állami tulajdonú szolgáltató ügyvezetője, aki ennél bővebben nem kívánt nyilatkozni.

Sonkodi neve 2000-ben tűnik fel a kft. cégkivonatán mint tagé, 2005-től vezető tisztségviselő, 2007-től pedig ügyvezető. Az érdekeltségébe tartozó Westend-Oxivit Egészségügyi Szolgáltató és Ellátó Kft.-n keresztül szintén benn volt az Oxivitben, amelynek honlapja alapján a Westenden kívül még 5 másik nagy budapesti plázában szintén van „exkluzív” rendelőjük vagy foglalkozás-egészségügyi központjuk. A teljes hálózatuk az egész országra kiterjed, a szintén fontos profiljuknak számító menedzserszűrésen kívül van több budapesti fogászatuk, mobil vizsgálatokat végző szűrőbuszuk, sportkardiológiai szűrésprogramjuk és egy sor más magán-egészségügyi szolgáltatásuk.

Állította, hogy ő lehet Szócska utódja

„Az volt a baj, hogy nagyon gyorsan akart nagyra nőni, amihez viszont sok pénz kell, és elkezdett megcsúszni a fizetésekkel – mondta egy egészségügyi vállalkozásban szintén jártas forrásunk. Ezért szerinte kívülről ugyan egyre nagyobbnak tűnhetett az Oxivit, de ezzel párhuzamosan a követelések is egyre nőttek, vagyis szerinte Sonkodi „más emberek pénzéből építette a nagy kirakatot”. Az üzletben a menedzser állítólag politikai kapcsolataira is számított: több egymástól független informátorunk is megerősítette, hogy szívesen hivatkozott arra nyíltan, milyen közeli kapcsolatban van Lázár Jánossal, de volt, akinél már azt lebegtette meg, hogy ő Szócska Miklós egészségügyi államtitkár lehetséges utóda (hogy ennek valóban volt valóságalapja, arról korábbi cikkünkben olvashat). „Úgy futott, hogy Lázár spanja” – jegyezte meg forrásunk.

Sonkodi már Hódmezővásárhely polgármestereként is segítette Lázárt, majd 2012-ben a fideszes politikus által államtitkárként vezetett Miniszterelnökség politikai tanácsadója lett. Mellette több felügyelőbizottsági tagságot is betöltött, így ő lett a trafikok koncessziós jogait kezelő Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának egyik tagja.

Az üzleti szférában régóta az Oxivit miatt ismerték, amely jó ideje jelen volt a magán-egészségügyi piacon. A cég a 1990-es évek elején jött létre, egyik alapítója a jó nevű sebész, László Gyula volt. Ő vette maga mellé a szegedi orvos dinasztiából származó, orvosi egyetemet végző, de praktizálás helyett egészségügyi vállalkozásokat menedzselő Sonkodit. „László Gyula maga volt a tiszteletet parancsoló orvos, mellette Balázs a ’hogyan fújjuk a kisgömböcöt minél nagyobbra’-gondolkodású menedzser. Nagyjából 2007-ig, amíg így együttműködtek, Gyula kiegyensúlyozta a dolgokat, de miután Sonkodi kivásárolta, és egyedül maradt a cégben, utána kezdett el sokaknak tartozni” – mondta forrásunk, aki szerint ettől kezdve fordult elő, hogy sorra mondtak fel a céggel szerződésben álló orvosok, illetve idővel a menedzsmentje is felbomlott.

"Elszaladt vele a ló"

„Vesztett el több nagy ügyfelet is, ami összefüggött azzal is, hogy a ki nem fizetett orvos morcos lesz a vizsgált menedzserrel, az elmeséli a HR-en, és máris visszajut, hogy valami gond van” – mondta a területet jól ismerő forrásunk, aki szerint a több százmilliós forgalmú cég felépítéséhez az is kellett, hogy napi 10-13 órában ezen kattogjon, ezen dolgozzon. Forrásunk törtetőnek jellemezte, aki egyre nagyobb léptékekben gondolkodott, "egyre nagyobb emberek mellett sertepertélt, és egyre nagyobb döntésekben vett részt".

Országossá növelt hálózat, amely nagy cégek munkavállalóit láthatja el
©

A birtokunkba került céges iratok alapján Sonkodi május 13-án – pár héttel kinevezése előtt – eladta az Oxivitet, és lemondott ügyvezetői tisztségéről. A kormány tagjainak és az államtitkároknak a jogállásáról rendelkező törvény pedig előírja az összeférhetetlenséget, vagyis állami vezetőként egy államtitkár „további munkavégzésre irányuló jogviszonyt” – ideértve a felügyelőbizottsági tagságot, gazdasági társaság vezető tisztségét – nem létesíthet.

A vevő az egészségügyi és ingatlanbefektetéseiről ismert nagyvállalkozó, Nyíri Viktor. Az az irat is birtokunkban van, amely szerint alig pár nappal az adásvétel előtt, még május 8-án is kérte a NAV Észak-budapesti Adóigazgatósága, hogy jegyezzék be a cégjegyzékbe az Oxivit ellen indított végrehajtást. Megszereztünk két olyan, bírósági végrehajtó által kiállított dokumentumot is, amelyekből az derül ki: a cég két különböző végrehajtási eljárását le lehet zárni, mert „az adós a tartozását kiegyenlítette”. Ezeknek a dátuma viszont már június 5-e.

Nyíri Viktor – aki több egészségügyi vállalkozása mellett a Biggeorge’s ingatlanfejlesztő cég tulajdonosa – a hvg.hu-nak megerősítette, hogy május elején megvásárolta Sonkodi Balázs százszázalékos üzletrészét az Oxivitben. „Az Oxivit korábban üzleti kapcsolatban volt a laborcégeimmel, mielőtt azokat eladtam. Az utóbbi években többször is felmerült, hogy megvásárolnám, de erre végül most került sor” – mondta a nagyvállalkozó, aki nem tudott arról, hogy Sonkodi valószínűleg a küszöbön álló államtitkári kinevezése miatt adhatott végül túl a cégén. „Láttam benne fantáziát, az Oxivit több szolgáltatása is felfuttatható, mert szerintem a magánegészségügyben nagy lehetőségek vannak” – tette hozzá. A vételárat nem árulta el, de kérdésünkre azt is megerősítette, hogy valóban elkezdték rendezni a felhalmozott tartozásokat, és „mindenki ki lesz fizetve”. Az Oxivit egyébként tartozásmentesen több üzleti forrásunk szerint is több százmilliót érő vállalkozás lehetne, ami behozhatja alig pár év alatt a vételárat (lényegében az adósságok átvállalását).

Sonkodi üzleti tevékenységéről, és végül a cégtől való megszabadulásról közelről tudó forrásunk úgy fogalmazott: „Balázs optimistább volt a kelleténél abban, hogy mit bír el a cég. Külső tőke nélküli növekedés azonban így nem finanszírozható hosszabb távon, szerintem saját maga sem arra rendezkedett be, hogy ezekkel a megoldásokkal operálva bármeddig fenn fog tudni maradni” – mondta. „Összességében nagyon is jól látta, hogy el kell érnie ahhoz egy kritikus tömeget, egy szintet, hogy országos tényező legyen, ezért lépett nagyokat. Viszont az ehhez szükséges költség kitermeléséhez nem volt elég nyereséges az Oxivit alapműködése” – magyarázta. Ez csattant végül a beszállítókon, alvállalkozókon, neki dolgozó orvosokon, vagy ahogy forrásunk fogalmazott, „a ’puhább ellenállás’ irányába ment, és ahol lehetett, ott lett tartozás belőle”.

Lázárék válasza: már nem az ő cége

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, mi a hivatalos álláspontjuk azzal kapcsolatban, hogy a stratégiai ügyekért felelős államtitkár korábbi cége ilyen nagyságrendű adósságot halmozott fel, adóhátralék miatt több végrehajtás indult ellene, és állami szervezeteknek, illetve kisvállalkozóknak sem fizetett. Azt is tudni szerettük volna, hogy a kinevezésekor felmerült-e, illetve mennyire volt fontos, hogy egy szó szerint stratégia ügyekért, nagy költségvetésű feladatokért felelős állami vezető üzleti előélete makulátlan legyen.

A Kormányzati Kommunikációs Központ rövid válasza az volt, hogy Sonkodinak már nincs köze a céghez. "A Miniszterelnökség tudomása szerint Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkárnak már semmilyen üzleti érdeke, kötődése nincs az említett céghez. A Miniszterelnökség egyébként nem kíván az üzleti vitákban részt venni." Még annyit tettek hozzá, hogy egyebekben "forduljunk bizalommal" Sonkodi Balázshoz. Úgyhogy a felmerült kérdések miatt így teszünk, reagálás helyett részletes interjút kérünk az államtitkártól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Goán lesz a Drakulics elvtárs nemzetközi premierje

Goán lesz a Drakulics elvtárs nemzetközi premierje

Ha ez átmegy, jóval olcsóbb lehet a kgfb

Ha ez átmegy, jóval olcsóbb lehet a kgfb

Orbán és Szijjártó írta az előszót az olimpiai bajnok kajakosról szóló könyvben

Orbán és Szijjártó írta az előszót az olimpiai bajnok kajakosról szóló könyvben

Gothár Péter bevallotta, "elfogadhatatlan módon" közeledett egy kolléganőjéhez

Gothár Péter bevallotta, "elfogadhatatlan módon" közeledett egy kolléganőjéhez

Új tulajdonosa van a Köki Terminálnak, rögtön fel is újítja

Új tulajdonosa van a Köki Terminálnak, rögtön fel is újítja

"32 ezer pedagógus lett jogfosztott" – a PDSZ nem tudja elfogadni az új szakképzési törvényt

"32 ezer pedagógus lett jogfosztott" – a PDSZ nem tudja elfogadni az új szakképzési törvényt