szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Országgyűlés Fidesz-frakciója szerint a magyarországi RTL-csoport az elmúlt években számviteli trükkökkel elérte, hogy a sokmilliárdos nyereség ellenére se kelljen itthon társasági nyereségadót fizetnie. A kormánypárti képviselőcsoportnál úgy látják: a csütörtökön nyilvánosságra került információk azt mutatják, hogy az RTL Klub vezetői nem mondtak igazat, ezért vizsgálatot kérnek az ügyben a kormánytól.

Az RTL Klub vezetői szerdáig mindenhol azt nyilatkozták, hogy az RTL csoport eddig is fizetett Magyarországon adót – emlékeztetnek a Fidesz közleményében. A ma napvilágra került információk azonban azt mutatják, hogy az RTL Klub vezetői nem mondtak igazat – tették hozzá.

A közleményben nem jelölték meg, pontosan milyen információkra alapozva gondolják azt, hogy nem mondtak igazat a kereskedelmi csatorna vezetői.

„A több mint hatmilliárdos adózás előtti nyereséggel rendelkező magyarországi RTL-csoport számviteli trükkökkel elérte, hogy az elmúlt években a sokmilliárdos nyereség ellenére sem fizettek Magyarországon társasági nyereségadót” – állították a kormánypártnál.

A Fidesz Országgyűlési Képviselőcsoportja vizsgálatot kér a kormánytól. Szeretnék, ha kiderülne, hogy „a sokmilliárdos nyereséggel rendelkező RTL csoport két év óta miért nem fizet egyetlen fillér társasági nyereségadót sem Magyarországon” – zárul a közlemény.

Csütörtökön a Portfolio.hu írta azt, hogy idén akár meg is úszhatja a nemrég megszavazott reklámadót az RTL Klub. Egy módosító indítvány szerint a veszteséges vállalkozások a tavalyi elhatárolt veszteségük 50 százalékát leírhatják ugyanis az ide kapcsolódó adóalapból. Ennek alapján a 2012-es év úgy csökkentheti majd a kereskedelmi televízió adófizetési kötelezettségét, hogy az eredménykimutatás közben nyereséget mutatott.

A Magyar RTL Televízió Zrt. 2012-es kiegészítő melléklete szerint 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett, ami tavaly csak marginálisan csökkent. Ez a negatív adóalap valószínűleg azt is jelenti idén az RTL-nek, hogy nem kell reklámadót fizetnie.

A veszteség onnan ered, hogy a cég eladott két, tulajdonában lévő társaságot, és az árfolyamnyereség 29,4 milliárdos összege az adóalap csökkentő tételek közé került, és az egyéb módosító tételek hatása miatt végül 23,7 milliárd forint negatív adóalap keletkezett 2012-ben, ami 2013-ban sem olvadt jelentősen.

A reklámadó miatt elmérgesedni látszik a viszony a kormány és az RTL Klub között, a korábbi számítások alapján úgy tűnik ugyanis, hogy a kereskedelmi televíziónak kellene a legtöbb reklámadót fizetnie.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban azt mondta: "ez a luxembourgi székhelyű milliárdos cég tett szert a legnagyobb profitra a reklámpiacon az elmúlt években, és most politikai furkósbotként használja híradóját, mert nem akar adót fizetni".

Az RTL Híradó egyes vélemények szerint az elmúlt napokban a korábbinál erősebben kezdte kritizálni a mostani kormányt illetve annak tagjait vagy a hozzájuk közel álló embereket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!