szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A Napi Gazdaságnak interjút adó Lázár János is észrevette, hogy az RTL Klub Híradója egy ideje előszeretettel foglalkozik a kormánnyal és Orbán Viktorral. Úgy gondolja, ez bebizonyítja, hogy a csatorna "korrupt válallkozás", ráadásul "gyarmatnak tekintik az országot".

Az RTL vezetői azt gondolják, törvényen felül állnak, nekik nem kell adózniuk – mondta a pénteki Napi Gazdaságban megjelent interjújában Lázár János.

Azzal kapcsolatban, hogy a csatornán az elmúlt napokban megszaporodtak a kormány tevékenységével és Orbán Viktor családjával foglalkozó hírek, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette: ezt akkor engedi meg magának egy vállalat egy országgal, annak lakosaival szemben, ha gyarmatnak tekinti. 

"Ez már a Bertelsmann-csoport és a nemzetközi médiavállalatok számára a legsúlyosabb dolog, mert az RTL Klub bebizonyítja, korrupt vállalkozás" – fogalmazott a politikus, aki kérdésként vetette fel: eddig miért nem voltak ilyen híradások. 

Hozzátette: "ha nem kell adózni, akkor nincs lejárató műsor, ha kell, akkor pedig Orbán Viktor édesapjával, lányával vagy barátjával, Mészáros Lőrinccel foglalkoznak. Egy európai uniós országban ez elképzelhetetlen". Az interjúban azt is megelőlegezte, hogy miután megjelenik a lapban a beszélgetés, "egy-két napon belül" róla és a családjáról is lesznek hírek a csatornán. Arról, hogy lesznek-e feljelentések, azt mondta: vannak olyan dolgok, amik kimerítik a becsületsértés fogalmát, az RTL pedig "nem engedhet meg mindent magának", a köz- és magánszereplők között "nem húzhat egyenlőséget".

Arról is beszélt, hogy nem folynak diplomáciai egyeztetések, de a tavalyi megbeszéléseken "az RTL elutasította, hogy akármennyi többletadóterhet is fizessen". Szerinte a jobboldali kiadók "sem tapsoltak" az adó hírére, de "befizetik és nem revolverezik a kormányt".

Arra a kérdésre, hogy elképzelhető-e, hogy emelnek az adón a jövőben, azt mondta: "minden lehetséges". Lázár János arra a kérdésre, elképzelhető-e az, hogy más területeken, ahol extraprofit keletkezik, különadót vezet be a kormány, azt mondta: ezt mérlegelni fogják a 2015-ös költségvetés összeállításakor.

A reklámadó sújtotta csatorna Híradójának az utóbbi időben megváltozott szerkesztési gyakorlata, a különadó beterjesztése és elfogadása óta a hírműsorban elkezdtek szisztematikusan a kormány számára igazán kritikus témákkal foglalkozni, pedig az utóbbi években leginkább a bulvár volt jellemző a műsorban.

Kolosi Péter, az RTL programigazgatója és Dirk Gerkens, RTL-vezér is igyekszik hangsúlyozni, hogy ők foglalkoztak már máskor is politikai ügyekkel, csak most sokkal jobban feltűnik az embereknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!