szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A reklámadó ellenére sem kíván kivonulni az RTL Magyarországról, sőt, a saját gyártású műsoraik is megmaradnak - közölte Dirk Gerkens vezérigazgató a Magyar Narancsnak adott interjújában. Gerkens azt mondta, valakik már szemet vetettek az RTL Klubra, ezért vezették be a reklámadót, de a csatorna független marad és nem alkalmaz öncenzúrát.

"Minket nem lehet megfélemlíteni. Az RTL marad Magyarországon" - jelentette ki az RTL Magyarország vezérigazgatója, Dirk Gerkens a Magyar Narancsnak adott interjújában. Gerkens, aki "RTL-adónak" nevezte a reklámadót azt mondta, nem tartja méltányosnak mert míg az RTL a piac 15 százalékát képviselik, addig az adó tervezett bevételeinek 66 százalékát kellene állniuk. Mint mondta, szerinte egy egykulcsos reklámadó már méltányosabb lenne.

Gerkens szerint két célja volt a reklámadónak: először ezzel akarták elriasztani a potenciális vevőket a TV2-től, most pedig azt hiszik, hogy ezzel eladósorba kényszeríthetik az RTL Klubot is. Azt mondta, tudja, hogy már valakik szemet vetettek az RTL-re is, de azon kívül, hogy nem a TV2 tulajdonosairól van szó, nem árulta el, hogy kik.

A hvg.hu korábban kormánypárti és RTL-es forrásokból úgy értesült, hogy a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád és a filmügyi kormánybiztos, Andy Vajna mutattak nagyobb érdeklődést a médiabefeketetések iránt. Habony több alkalommal tárgyalt is piaci szereplőkkel.

©

Gerkens közölte, bár azt várták, hogy megszűntessenek néhány költséges saját gyártású műsort, mint a Barátok közt, vagy az Éjjel-nappal Budapest, ez nem fog megtörténni, a műsorok maradnak. Hozzátette, az RTL mozgását nem pénzügyi befektetők pillanatnyi szándékai határozzák meg, ehelyett hosszú távra terveznek és nem fogják csak azért feladni a pozícióikat, mert pillanatnyilag veszteségesek.

Gulyás Gergely azon kijelentésére, hogy az RTL komoly társadalmi károkat okozott a magyar társadalomban, Dirk Gerkens azt mondta, korábban nem ismerte Gulyás Gergelyt, nem tudta, hogy "ekkora médiaszakértő", de azóta kiderült, hogy szereti változtatni a véleményét, mert korábban részt vett az X-faktor egyik döntőjében.

Az RTL vezérigazgatója kifejtette, betartották az NMHH előírásait és mindenekelőtt független hírműsorokat csinálnak, ami az "ő agendájuk szerint jelentős társadalmi felelősségvállalás". "Ezért is vagyunk most ebben a helyzetben" - mondta. Az RTL Híradójának hangvételéről Gerkens - akárcsak korábban Kolosi Péter programigazgató - azt mondta, nem keménykedni akarnak, egyszerűen csak függetlenek, de eddig is volt szó politikai ügyekről a csatornán. A vezérigazgató tagadta, hogy a reklámadó miatt vált volna kritikusabbá az RTL hírműsora.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!