szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Roma közösségi rádiós projektjéhez nyert el támogatást a norvég civil alapból a Tilos Rádió, ahol szintén bejelentkezett ellenőrzésre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal. A rádió a projektről beszámoló anyagokat elküldi a Kehinek, de az ellenőrzési jogosultságot vitatják, nem találják törvényesnek az eljárást.

A Tilos Kulturális Alapítvány, azaz a Tilos Rádió is megkapta azt a levelet, amelyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) felszólította, hogy a Norvég Civil Támogatási Alaptól kapott pályázati pénzeikhez kapcsolódó teljes dokumentációt küldje el részükre. A rádió az „Egyedül nem megy – a Tilos Rádió oktatási projektje roma fiataloknak” pályázata kapcsán nyert 10 ezer eurós támogatást – olvasható honlapjukon, ahol közölték a Kehi levelét és a válaszlevelüket is.

A Tilos Rádió az elnyert pénzt arra fordította, hogy Sajókazán indított rádiós képzést a Dzsaj Bhim Buddhista közösség által működtetett Dr. Ámbédkár gimnázium tucatnyi, kiválasztott diákjának, hogy közösségi rádiót tudjanak működtetni.

A rádió kuratóriuma úgy döntött, hogy mivel a projektükhöz kapcsolódóan egyébként is készül beszámoló, ezeket az anyagokat elküldik a Kehinek, és nyilvánossá teszik azt mindenki számára is. A Kehi ellenőrzési jogosultságát vitatják, az eljárást nem találják törvényesnek és keresik a további lehetőségeket, miként tudnának aggályaiknak hivatalosan is érvényt szerezni.

A Világgazdaságnak a Kehi elnöke, Gaál Szabolcs Barna kedden azt mondta: ahogyan egyik eddigi vizsgálatnál sem volt, a norvég alap felhasználásának ellenőrzésénél sincs politikai nyomás a hivatalon. „Biztos furcsának hangzik ez kívülről, de az, hogy jelentéseink a kormánynak készülnek, és nem nyilvános, döntés-előkészítő anyagok, teszi igazán lehetővé, hogy mindenfajta befolyástól mentesen dolgozzunk, és jelentéseinkben az igazat írjuk le” – mondta.

A norvég alap brüsszeli irodája múlt héten levelet küldött a Miniszterelnökségnek, melyben azt írják: le kell állítani a Kehi vizsgálatait, különben a finanszírozók nem indítják újra a támogatást. Azt is kérték a kormánytól, rendezzék a korábbi tárgyalási forduló után nyitva maradt kérdéseket.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára pénteken bejelentette: be akarnak tekinteni a norvég támogatást felhasználó civilek üzleti jelentésébe. A jelentés készítője, az EY (korábban Ernst and Young) az üzleti titkok védelmére hivatkozva nem ad ki semmilyen információt. A támogatásokat lebonyolító alapítvány szerint ráadásul már korábban átadták az ellenőrzésre érkező Kehinek az anyagot.

Az atlatszo.hu eközben megkapta a jelentés végleges tervezét és közölte is azt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton

Videó: a rendőrök 245-ös tempónál meszeltek le egy sofőrt a 710-es főúton