szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Panaszt tett megbilincselése és előállítása miatt egy nagykovácsi lakos a Független Rendészeti Panasztestületnél – jelezte a hvg.hu-nak. A Lászlót képviselő Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Kádár András szerint az intézkedő rendőr ellenállásnak értékelte, hogy a férfi érdeklődött az előállítás indokáról, pedig azt egy rendőrnek kötelező közölnie.

„Tipikus esete az ügy annak, hogy a rendőr egy olyan személlyel szemben és úgy intézkedik, akivel szemben és ahogyan nem kellene” – mondta Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa Lászlóval a július 6-án délelőtt történtekről. A férfi kérte azt, hogy csak a keresztnevét használjuk a cikkben. „Vasárnap délelőtt felvettem az édesanyámat a közeli buszmegállóban, hogy együtt menjünk el a boltba. A gyerekeim annyira megörültek neki, hogy már a kocsiban a nyakába akartak ugrani. Épp bekanyarodtunk a parkolóba, amikor az egyik gyerek az üléséből kimászva a nagyi ölébe huppant. Ezt látta meg a rendőr.”

A hiányzó papírok következményei

László közölte, nem tudta megakadályozni a gyerek akcióját, de ezzel együtt elismerte a szabálysértést. Amikor a rendőr kérte a személyi iratokat, kiderült, az okmányokat otthon hagyta. Az egyenruhás a rádión lekérte a bediktált adatokat, amik egyeztek és László anyja is jelezte, hogy ő – mint arra lehetőség van – igazolja, hogy a fia valóban az, akinek mondja magát.

„Nem egyezett bele a rendőr abba sem, hogy az iratokat közeli otthonából a helyszínre vigyék, azt mondta, bevisz a kapitányságra. Ekkor megkérdeztem, miért, amire visszakérdezett az egyenruhás, hogy ellenállok-e. Felnyomott a motorháztetőre és a vele lévő polgárőr segítségével megbilincselt. Ennek több szemtanúja volt, köztük a fiam, aki sírni kezdett. Egy asszony is odajött hozzánk, arról tudakozódva, miért volt erre szükség. 'Mert ellenállt', mondta a rendőr, mire a nő közölte, hogy jól tudja, mikor van erről szó, mert ügyvéd, én pedig nem álltam ellen.”

László ezután a budaörsi kapitányságon kötött ki, ahol elvégezték a fényképes személyazonosítást, majd utána még egy ideig bent tartották. „A rendőr a hatalmát akarta érzékeltetni és ez szerintem elfogadhatatlan. Ráadásul a gyerekem szemtanúja volt a történteknek, ami miatt most azt tanulta meg, hogy a rendőrtől félni kell” – jegyezte meg László. Az intézkedés ellen panaszt nyújtott be és a Független Rendészeti Panasztestülethez és a Magyar Helsinki Bizottsághoz fordult, amelynek ügyvédje, Fazekas Tamás elvállalta a képviseletét.

Rossz volt az érdeklődést ellenállásnak venni

„A rendőri intézkedésnek arányosnak kell lennie” – hangsúlyozta Kádár András, a Helsinki Bizottság társelnöke a hvg.hu-nak. „Ebben az ügyben a rendőr célja az volt, hogy megtudja az igazoltatottról, kicsoda. Erre számos opciót felajánlottak neki. Kérdés, hogy ezeket elutasítva miért kellett a férfit előállítani a kapitányságra, amikor maga a Szolgálati Szabályzat is kimondja, hogy az előállítás mellőzhető, ha a személyazonosság más, kevésbé jogkorlátozó módon is tisztázható.” Hozzátette, a rendőr helytelenül járt el, amikor László érdeklődését az előállítás indoka felől ellenállásként értékelte, mivel azt neki kötelessége magától megmondania. „Engedtessék már meg az embereknek, hogy ezt megkérdezhessék.”

Amellett, hogy az előállítás aránytalan és szükségtelen volt, nem tartotta indokoltnak a bilincselést sem, hiszen azt akkor kell a rendőrnek alkalmaznia, ha a testi kényszer nem vezet eredményre, de tényleges ellenszegülés hiányában a testi kényszer indokai sem álltak fent. Kádár András Kristóf tapasztalatai szerint sok olyan ügy van, amikor a rendőrök nem mértéktartóan használják az erős felhatalmazásaikat. „Pedig mértékkel, normálisan alkalmazva és megfelelő kommunikációval sok konfliktus megelőzhető lenne” – jegyezte meg.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a megkeresésünkre a cikkünk megjelenéséig nem reagált.

Néhány hónap hasonló ügyei

A hvg.hu több szakszerűtlen rendőri intézkedésről írt az utóbbi hónapokban. Így V. Juraj esetéről is, aki a kapitányság előtt akarta megvárni ügyvédjét egy férfi. Ez nem tetszett a rendőröknek, megpróbálták igazoltatni, majd miután a férfi nem adta át személyi okmányait, megbilincselve előállították. Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint jogalap nélküli és törvénysértő volt az intézkedés.

Áprilisban írtunk arról, hogy intézkedés közben eltört egy német férfi karja a rendőrök intézkedése, bilincselése közben a Liszt Ferenc repülőtéren. A rendőri fellépést a reptér egyik női alkalmazottja kérte, mert állítása szerint a férfi a kezére ütött, de az utas ezt tagadta. A történteket még vizsgálják.

A repülőtéri események után néhány nappal, egy zavarodott, meztelen férfi randalírozása miatt hívtak ki rendőröket. A férfit – akit időközben a bíróság gyorsított eljárásban egy év börtönbüntetésre ítélte, két évre felfüggesztve – három egyenruhás is alig tudott lefogni. Mint arról beszámoltunk, az intézkedésben részt vevő rendőrök egyikét felfüggesztették, parancsnokukat pedig a hvg.hu értesülése alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Biztosítási Osztályára helyezték át kiemelt főelőadónak.

Szintén felfüggesztették, de a hvg.hu értesülései alapján ma már ismét dolgozik az a rendőr, aki április elején Budapest belvárosában intézkedett egy meztelenül őrjöngő férfival szemben. Ugyanarról a személyről van szó, akivel szemben néhány héttel később a Bazilikánál is kénytelenek voltak rendőrök eljárni, és amely intézkedés ügyében ugyancsak felfüggesztettek egy rendőrt. Az eset furcsasága, hogy a BRFK a korábbi rendőri intézkedést mindaddig szakszerűnek találta, amíg a Tv2 le nem adott egy, a Youtube-ra is feltett videót.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cs. B. Itthon

A TV2 leadott egy videót: a rendőri intézkedést rögtön másként látta a BRFK

Felfüggesztették azt a rendőrt, aki április elején Budapest belvárosában intézkedett egy meztelenül őrjöngő férfival szemben. Ugyanarról a személyről van szó, akivel szemben néhány héttel később a bazilikánál is kénytelenek voltak rendőrök eljárni, és amely intézkedés ügyében ugyancsak felfüggesztettek egy rendőrt. Az eset furcsasága, hogy a BRFK a korábbi rendőri intézkedést mindaddig szakszerűnek találta, amíg a Tv2 le nem adott egy, a Youtube-ra is feltett videót.

Csikász Brigitta Itthon

Megbilincselték, pedig csak a kapitányság előtt várakozott

A kapitányság előtt akarta megvárni ügyvédjét egy férfi. Ez nem tetszett a rendőröknek, megpróbálták igazoltatni, majd miután a férfi nem adta át személyi okmányait, megbilincselve előállították. Az alapvető jogok biztosának vizsgálata szerint jogalap nélküli és törvénysértő volt az intézkedés. Az utóbbi időben több olyan eset történt, amelyeknél felmerült, hogy a rendőrök nem megfelelően hajtották végre az intézkedést – közölték a hvg.hu-val.

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Tartályépítő céget vesz Csányi Sándor, de ez nem OTP-s ügy

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Diákújságnál razziázott, fiatalokat vett őrizetbe az orosz rendőrség

Jó hír jött a budapesti csapvízről

Jó hír jött a budapesti csapvízről