szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke arra kérte a magyar kormányt, hogy "a jelenleginél sokkal határozottabban ítélje el a Hamász terrorcselekményeit, és markánsabban álljon ki Izrael önvédelmi joga mellett".

Heisler András a Békés demonstráció Izraelért című vasárnapi rendezvényen, amelyet a Mazsihisz és Hit Gyülekezete szervezésében a budapesti Dohány utcai zsinagógában tartottak, azt mondta, a demonstrációra érkezők kiállnak Izrael és a béke mellett, elítélik a fundamentalizmus minden formáját, és elutasítják emberek és országok terrorizálását. Arról beszélt, hogy az izraeliek erősek, és ha kell, megvédik magukat. Úgy fogalmazott, nincs ember, nincs kormányfő, nincs ország és nincs nemzetközi szervezet, amely elveheti tőlük az önvédelem jogát. Heisler András szerint nincs ma ország a földkerekségen, amely ennyi mindent tolerált volna, mint Izrael, "tűzszünetet javasolt, békét parancsolt". Hozzátette: a Hamásznak azonban Izrael elpusztítása a célja, "akár a tűzvonalba terelt ártatlan palesztin gyermekek halála árán is". Izraelnek joga megvédeni saját országát, polgárait. Minden erejével, ám a lehető legkevesebb áldozat vállalásával - mondta.

Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete beszédében kijelentette, hogy Izrael nem a palesztin nép és nem az iszlám ellen harcol, hanem a terror ellen. A diplomata hangsúlyozta, hogy nem akarták a háborút, rákényszerítették az izraeli népre, de a küzdelemben helytállnak, mert nincs más választásuk. A hazájukért, a békéért, a zsidó otthonért küzdenek a "náci ideológiát képviselő Hamász terrorszervezet" és az Iszlám Dzsihád ellen - mondta. A nagykövet háborús bűnnek nevezte, hogy Izrael sűrűn lakott területeit vagy a kibucokat támadják. Az is háborús bűn, amikor mecsetekből, iskolákból és kórházakból lövik az izraeli nőket és gyerekeket, és mindeközben civileket tolnak maguk elé - tette hozzá. A Hamász és az Iszlám Dzsihád felelős a civil palesztin áldozatokért - emelte ki Ilan Mor.

 A résztvevők azzal is kifejezték szolidaritásukat Izrael mellett, hogy aláírtak a zsinagóga előtt egy erre a célra kifeszített vásznat, illetve egy magyar nemzetiszínű lobogót is. A szervezők becslése szerint a demonstráción, amelyet a zsinagóga előtti Herzl Tivadar térre hirdettek meg, de a szakadó eső miatt a zsinagógában tartották meg, 4000-4500-an vettek részt. Az MTI tudósítói azt látták, hogy a háromezer ülőhelyes zsinagóga zsúfolásig megtelt, a padsorok között is álltak, illetve több százan a téren hangszórókból hallgatták a beszédeket. A demonstráción bejelentették, hogy Mazsihisz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány Izrael háború által fenyegetett területeiről közösen utaztat balatoni táborozásra izraeli gyerekeket.

Az Izraelt támogató demonstrálók magyar és izraeli zászlókat lobogtattak. A magasba emelt transzparenseken olyan és hasonló feliratok voltak olvashatók, mint: "Gáza=Hamász", "Izraelnek ahhoz sincs joga, hogy megvédje polgárait?". A zsinagóga előtt tíz ellentüntető jelent meg "Gyilkosok" és "Vesszenek a gyarmatosító cionisták!!!" feliratú molinókkal, egy árpádsávos és egy palesztin zászló is volt náluk. A zsinagógából távozók közül többen távolról szóváltásba keveredtek a kettős rendőrsorfallal elválasztott ellentüntetőkkel. Az egyik oldalról a "Nácik, oszolj!", "Éljen Izrael!", a másik oldalról "Itthon vagyunk", "Éljen Palesztina!" jelszavakat skandálták.

A rendezvényről távozva az MTI tudósítója azt látta, hogy rendőrségi tűzszerészek dolgoznak a zsinagóga épületénél. A hírügynökség értesülése szerint ismeretlenek pirotechnikai eszközt dobtak az épülethez, a nyomrögzítés idejére a zsinagógát bezártak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!