szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előző ciklusban négy kitüntetést kapott Orbán Viktor: egyet Erdélyben, egyet a WHO-tól, kettőt pedig Macedóniában. A neki felajánlott díszpolgári címeket azonban visszautasította.

Négy év alatt négy kitüntetést kapott a magyar miniszterelnök, de az önkormányzatok által felajánlott díszpolgári címeket visszautasította a szerdai Blikk értesülése szerint.

A 2010-2014-es ciklusban átvette a Sapientia Erdély Magyar Tudományegyetem Bocskai István-díját, valamint kapott egy elismerést a WHO-tól is, mégpedig a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítései eredményeképpen. További két kitüntetést Macedóniában kapott Gjorge Ivanon államfőtől 2013 decemberében.

Az előbbi kitüntetések civil, míg az utóbbiak állami kitüntetésnek minősülnek.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint ugyanakkor díszpolgári címeket nem vett át a kormányfő. Ezzel Orbán Viktor eleget tesz a szokásjognak, mivel közméltóság hivatala betöltése idején nem vesz át önkormányzati kitüntetést.

Tévedés ne essék, itt Orbán az, aki átadja a kitüntetést - Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd hercegnek
©

Áder János államfő 2012 óta három kitüntetést kapott. A Szentszék ENSZ mellett működő állandó missziója Út a Békéhez Díjjal jutalmazta. Ezen kívül automatikusan megkapta a Magyar Szent István Rend ls a Magyar Érdemrend nagykeresztje a lánccal kitüntetéseket is, amelyek a mindenkori köztársasági elnököknek járnak.

Államfőhöz képest kevés az egyetlen küföldi elismerés, amit a Blikk által megkérdezett protokollszakértő azzal magyaráz, hogy Áder János keveset utazik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

Szörnyű véget érhet a legnagyobb jéghegyének útja

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Rendszeresen nem fizetett egy autós a benzinkúton - 650 ezer forint a számlája

Szlávik szerint már a platón van a járvány Magyarországon

Szlávik szerint már a platón van a járvány Magyarországon