szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elszigetelődni látszik a főpolgármester-jelölti ambíciót feladni képtelen Horváth Csaba az MSZP-ben. Miközben ő az ellenzéki megállapodással elégedetlen kerületi szocialistákat lázítja, a budapesti pártvezetésben felmerült, hogy még a kompenzációs listára sem tennék fel.

Továbbra is lázítja Horváth Csaba a hétfőn kötött, szerdán megerősített ellenzéki megállapodással elégedetlen kerületek szocialistáit, mert képtelen feladni főpolgármester-jelölti ambícióit – írta az Index csütörtökön.

A szocialisták, az Együtt-PM és a DK tárgyalódelegációja hétfőn vetette papírra azt a megállapodástervezetet, melyet a három párt testületei a napokban vitatnak meg és hagyhatnak jóvá. Ennek lényege, hogy a fővárosban – ahol az április 6-i és a május 25-i választási eredmények alapján jobban áll a baloldal, mint országosan – nem indulnak közösen, de 15 kerületben nem indítanak egymással szemben jelölteket (ezt nevezik koordinált indulásnak). Továbbá mind a három párt egy főpolgármester-jelöltet támogat. A hétfői alku szerint a volt tiszti főorvost, Falus Ferencet indítják Tarlós Istvánnal szemben.

Nem adja fel
©

A hírportál szerint Horváth Csaba délután részt vett az óbudai kerület taggyűlésén, ahol megpróbálta fellázítani a helyieket a fővárosi párttanács által megszavazott hárompárti megállapodás ellen. A végső döntést az MSZP budapesti küldöttgyűlése pénteken fogja kimondani, hivatalosan ennek a fórumnak a dolga megnevezni a párt főpolgármester-jelöltjét, amíg ez a döntés nem születik meg, addig formálisan a tavaly novemberben erre a posztra megválasztott Horváth a jelölt. Horváth a keddi párttanácson jelezte, kész lemondani a jelöltségről, de csakis azért, mert szem előtt tartja a kerületek érdekeit, azaz az MSZP kérje meg a visszalépésének árát.

Mint arról a hvg.hu szerdán beszámolt, több kerületben az MSZP elégedetlen a megállapodással, úgy érzik, a szocialisták veszítenének a legtöbbet az alkuval. Csak akkor hajlandók támogatni Falus Ferenc jelöltségét, ha a pártok teljesítik a szocialisták néhány követelését, ezek között szerepelt az, hogy az V. kerületben ne Juhász Péter (Együtt), a XVII. kerületben ne Gy. Németh Erzsébet (DK), a X. kerületben pedig ne Élő Norbert (DK) induljon, a XI. kerületben pedig az Együtt támogassa Molnár Gyulát (MSZP).

A budapesti és az országos pártvezetés ugyanakkor támogatja a megállapodást, és úgy látja, Horváth ambíciói és a kerületek lázadása az őszi választási sikert veszélyezteti, egy újabb vereség pedig szerintük a párt teljes összeomlását hozná. Az Index úgy tudja, az MSZP-ben felvetődött, hogy pénteken a párt küldöttgyűlésén javasolni fogják, Horváth ne kerülhessen fel a párt fővárosi kompenzációs listájára se. Miután Horváth nem parlamenti képviselő, és a jelenlegi tervek szerint polgármesternek sem indítanák, egy ilyen döntés esetén semmilyen posztja nem maradna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Megállapodott az ellenzék: Falus lesz Tarlós kihívója

Már majdnem biztos, hogy Falus Ferenc lesz az ellenzéki főpolgármester-jelölt Tarlós István ellen. Ehhez még azt MSZP küldötteinek beleegyezése kell, de az ellenzéki pártok az egyes kerületekről is megállapodtak.

MLF Itthon

Ezt az árat kéri Falusért cserébe az MSZP

Több pontból álló követeléslistával rukkolt elő a budapesti MSZP. Elvárják, hogy ezeket a DK és az Együtt teljesítse, különben nem adnak zöld utat Falus Ferenc főpolgármester-jelölt kampányának – értesült MSZP-s forrásokból a hvg.hu.