szerző:
Kósa András - M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Hiába izzadta ki magából az egykori Összefogás három pártja a budapesti választási együttműködést, a kerületekben hetek óta áll a bál, a helyi szervezetek elégedetlenek, fúrják az alkut. Bár a főpolgármester-jelölt és polgármesterjelöltek megvannak, az egyéni körzetek felosztásáról még mindig nincs megállapodás. Hat kerületben tovább izzasztják egymást a felek. Ezek a viták akadályozzák Falus Ferenc tervezett indítását.

„Kell egy nagyot nyelni és tovább kell lépni. A május 25-i EP-választáson ’készült’ egy nagy közvélemény-kutatás, ami mégiscsak vonalvezető lehetne az MSZP számára függetlenül attól, hogy egyes kerületekben valóban alig van jelen az Együtt és a DK” – bírálta a pártját a szocialisták egyik neve elhallgatását kérő polgármester-jelöltje. A politikus szerint a vitákat napokon belül le kell zárni, a szocialistáknak engedményeket kell tenniük, mert a veszekedő pártokat nem szeretik a szavazók, és a vitára rámehet az önkormányzati választás is.

Mint arról a hvg.hu az elmúlt héten több cikkben is beszámolt: míg az MSZP budapesti vezetősége már beleegyezett, addig több kerületben a pártszervezetek lázadoznak az augusztus 4-én kidolgozott, majd a 6-án a sajtónak bemutatott hárompárti megállapodás ellen. Sőt, csütörtökig az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba is ellenezte Falus Ferenc közös jelölését, s bár visszalépett pénteken, nem volt hajlandó válaszolni a sajtó kérdésére, hogy a volt tisztifőorvost jó jelöltnek tartja-e.

Körmérkőzés

Hétfőn, kedden, és van, ahol szerdán zárulhatnak le a kerületi szintű tárgyalások a még vitás kérdésekről, bár van olyan befolyásos szocialista politikus, aki azt jósolta: „majd szeptemberben megkeresnek minket az Együtt-PM-esek, hogy akkor mégis próbáljunk meg megegyezni”. Ugyanis kiderült, úgy mondott igent pénteken az MSZP az ellenzéki együttműködésre, hogy több helyen – az Együtt szerint önhatalmúlag – átírták a megállapodást. Ahogy az Index és a hvg.hu pénteken megírta: Óbudán egy, Angyalföldön kettő, Zuglóban négy önkormányzati képviselői körzetet vettek vissza az Együtt-PM-től és a DK-tól. Ezen az Együtt kiakadt, szombati közleményük szerint, ha az MSZP nem gyakorol önmérsékletet, akkor a párt visszalép a megállapodástól és külön indul az októberi választáson.

Falus Ferenc 2006 augusztusában. Nagy munka vár még rá
©

„Róka fogta csuka” – így jellemezte a tárgyalási nehézségeket az MSZP egyik kerületi vezetője. Ugyanis míg a szocialista pártban az a szabály, hogy a jelölteket a helyi szervezet választja ki – ezért ők is kezdték el az egyeztetéseket a polgármester- és az egyéni jelöltekről –, a DK és az Együtt helyi vezetőinek meg volt kötve a keze: folyton felfelé mutogattak, hangsúlyozva, hogy a központ jóváhagyása nélkül tehetetlenek. Ugyanis a két kisebbik párt „felül” alkudozott: aszerint engedett az egyik kerületben, hogy mit kap a másikban. Így megtörténhetett az is, hogy Kispesten már két héttel ezelőtt megállapodtak, de nem írták alá a dokumentumot, mert a DK-nak várnia kellett a pártközpont engedélyére.

Erről állapodtak meg

A szocialisták, az Együtt-PM és a DK tárgyalódelegációja múlt hétfőn vetette papírra azt tervezetet, melyet a három párt budapesti és kerületi testületei a napokban vitatnak meg és hagyhatnak jóvá. Ennek lényege, hogy a fővárosban – ahol az április 6-i és a május 25-i választási eredmények alapján jobban áll a baloldal, mint országosan – nem indulnak közösen, de 15 kerületben nem indítanak egymással szemben jelölteket (ezt nevezik koordinált indulásnak). A hétfői alku szerint a volt tisztifőorvost, Falus Ferencet indítják Tarlós Istvánnal szemben, akit az Együtt-PM javasolt a másik két pártnak.

Mivel a júniusi törvényváltoztatás ezt követeli meg, 7 kerületben mind a három párt indít polgámesterjelöltet (ezt tekintik bukónak a három pártban, itt számításaik szerint a regnáló fideszes kerületi vezető verhetetlen). 6 kerületben csak az MSZP, 5-5 kerületben az Együtt, illetve a DK állít polgármesterjelöltet, hogy ne osszák meg a szavazótáborukat.

 • Külön:

I. (Budavár), II., VIII. (Józsefváros), XII. (Hegyvidék), XVI., XXII. (Budafok-Budatétény), XXIII. (Soroksár)

 • MSZP-s polgármesterjelölt:

IV. Trippon Norbert, XI. Molnár Gyula, XIII. Tóth József, XVIII. Szaniszló Sándor, XIX. Gajda Péter, XX. Szabados Ákos

 • DK-s kerületek:

VII. Farkas Ferenc, X. Élő Norbert, XV. Hajdu László, XVII. Gy. Németh Erzsébet, XXI. Horváth Gyula

 • Együtt-PM:

III. Béres András, V. Juhász Péter, VI. Kiss Róbert, IX. Gegesy Ferenc, XIV. Karácsony Gergely.

Míg a múlt héten még arról is vita volt, hogy egyes kerületekben (a III.-ban, az V.-ben, a VII.-ben, a X.-ben, a XVII.-ben) kik és kit indítsanak, mára ezek a kérdések lezárultak. Az MSZP pénteki küldöttértekezlete után olyan vitás kérdések maradtak fenn, hogy a kerületi képviselő-testületbe kiket jelöljenek, hány jelöltet indíthat az MSZP és hány helyet engednek át az Együtt-PM-nek, illetve a DK-nak.

Az ellenzék budapesti esélyeiről itt olvashat részletesebben.

A lázongás nehéz helyzetbe hozta az MSZP budapesti vezetőségét. Ugyan az elnök, Kunhalmi Ágnes rábólintott múlt hétfőn az alkura, meg kellett várnia előbb a keddi párttanács, majd a pénteki küldöttértekezlet (ez a szocialisták budapesti kongresszusa – a szerk.) döntését. Ráadásul a pénteki kongresszus sem mindenható: a párt alapszabálya szerint dönthet a főpolgármester-jelöltről és a választási együttműködésekről, de a kerületek értelmezése szerint a helyi egyéni jelöltekről nem.

Így fordulhatott elő, hogy hiába volt meg már múlt hétfőn Falus neve, Horváth formálisan péntekig az MSZP főpolgármester-jelöltje volt, ugyanakkor több kerület értelmezése szerint ők a pénteki tanácskozás után is folytathatják a kerületi egyeztetéseket a másik két párttal. Ezt próbálta megelőzni a fővárosi MSZP-s vezetés, amikor elfogadtatott pénteken a küldöttekkel egy olyan nyilatkozatot, hogy az alkut csak akkor lehet felülírni helyben, ha a változtatást mind a három párt jóváhagyja. Ez meg is kapta a kétharmados többséget, amit a vezetőség úgy értelmezett, hogy köti a helyiek kezét, de a helyiek szerint az alapszabály mást mond, nekik – mint egyik kerületi vezető fogalmazott – „teljesen szabad tárgyalási mandátumuk van”. „Persze mindegy, hogy jogilag mi a szitu, az MSZP nem a Kisgazdapárt. Le kell zárnunk a vitákat, nem jogi, hanem politikai döntést kell hozni” – fogalmazott önkritikusan a forrás, aki egyébként nem ért egyet a hárompárti megállapodással, de belátja, hogy egy ponton túl hiba lenne tovább vitatkozni.

A három párt vezetői bejelentésre készülnek - Kunhalmi nem bír a lázadókkal?
©

„Álságos dolog, hogy Kunhalmiék a kerületi szervezetek mögé bújnak, ha meglenne bennük a politikai akarat, megegyeznének” – hangzik egy DK-s magyarázat. Forrásunk úgy látta, a DK és az Együtt-PM „kifejezetten kompromisszumkész volt” a polgármesteri helyek elosztásakor, a XIV. kerületen kívül gyakorlatilag lemondtak a befutó kerületekről, csak Lipótvárosban szerettek volna még pozíciókat, de itt „az MSZP befeszült”.

Nem engednek a 48-ból

A következő kerületekben voltak még viták a pénteki küldöttértekezlet után:

 1. Angyalföld-Lipótváros (XIII.): Itt az MSZP köti az ebet a karóhoz. Tóth József polgármester ragaszkodik ahhoz, hogy 11 egyéni körzetben a szocialisták, 2-2 körzetben az Együtt és a DK indíthasson. A tárgyalások forrásaink szerint onnan indultak, hogy a május 25-i választás eredményei alapján a másik két párt 5-5 helyet kért a 15-ből. Tóthék ezen kiakadtak, hiszen 2010-ben az MSZP az összes kerületet meg tudta nyerni. Az MSZP-központ 3-3 helyet javasolt átadni, Tóth viszont kikötötte: vagy elfogadja a DK és az Együtt a 11-2-2 felállást, vagy nincs közös indulás, még azt is kész kockára tenni, hogy a megosztottság miatt pár körzetet elvisz a Fidesz. Forrásaink szerint cikkünk megjelenése előtt még nem vezettek eredményre az egyeztetések. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke hétfőn reggel az ATV-ben arról beszélt, hogy ebben a kerületben még nem véglegesítették a megállapodást.
  Tóth József nem enged Lipóciában
  ©
 2. Óbuda (III.) a másik kritikus kerület. A helyi MSZP, DK és Együtt korábban megegyezett ugyan, hogy a 16 egyéni körzetben 3X3-ban nem indítanak egymásra jelölteket, ugyanakkor mindhárman állítanak polgármesterjelöltet, de ezt – MSZP-s források szerint – „az Együttben megtorpedózták”. Ezután az MSZP belement volna abba is, hogy csak Együtt-PM-es polgármesterjelölt legyen (Béres András PM-es politikus személyében), a „Bajnai-párt” 4 egyéni körzetben indíthat egyedül saját jelöltet, ezzel szemben az MSZP csak háromban –, de azt kérték, hogy 3 kerületet szabadon kiválaszthassanak (magyarán elkérték a három biztosan nyerhető körzetet). Ezt a javaslatot nem fogadta el az Együtt helyi vezetése (bár állítólag Szigetvári Viktor számára nem elfogadhatatlan), így a helyi MSZP-ben egyelőre nem látnak esélyt a megállapodásra.
 3. Újbuda (XI.) azon kerületek közé tartozik, ahol az Együtt ellenállása miatt húzódtak el a tárgyalások. A „Bajnai-párt” jelezte: a kerületet korábban már irányító, majd az ellene indított büntetőeljárásban felmentett Molnár Gyula számukra „nem elfogadható mint a korszakváltás embere”, így nem fogják támogatni. Újbudán így a jelen állás szerint – bár a tárgyalások folynak – Molnár csak az MSZP és a DK jelöltjeként indul, a 17 egyéni választókerületből 12-t az MSZP, ötöt a DK visz el, és az is elképzelhető, hogy az Együtt-PM mindenhol indít saját jelöltet is. Információink szerint ugyanakkor az Együtt-PM helyi szervezete 3 egyéni helyért cserébe belemenne abba, hogy támogassa Molnárt, és az MSZP kerületi szervezete is hajlandó lenne a kompromisszumra (így 9-5-3 arányban oszlana meg a 17 körzet a három szövetséges között), de az Együtt-PM központi vezetése továbbra sem támogatja a megállapodást.
 4. Zugló (XIV.) Ebben a kerületben április 6-án nyerni tudott a szocialista Tóth Csaba – az Együtt és a DK támogatásával. Viszont a kerületet október 12-re elkérte az Együtt-PM és párt egyik nagyágyúját, Karácsony Gergely jelölték polgármesternek. Ebbe a helyi MSZP belement, de ragaszkodott ahhoz, hogy a 15 helyből 12-t ők kapjanak meg, míg a két kisebbik párt 8-at szánt a szocialistáknak. Szigetvári hétfőn az ATV-ben azt mondta, hogy Zugló az a kerület, ahol még vannak nyitott kérdések.
 5. Ferencvárosban (IX.) az Együtt a korábbi SZDSZ-es polgármestert, Gegesy Ferencet indítja (aki évtizedeken keresztül igen népszerű volt a kerületben). Cserébe a szocialisták szerették volna elérni, hogy a helyi vezetőjük, Pál Tibor kerüljön befutó helyre a kompenzációs listán. Csakhogy itt az első helyet az Együtt, a második helyet a DK akarta lestoppolni. Kerestük Pál Tibort, aki azt mondta, éppen folyik a tárgyalás, de a legnehezebb pontokon már túl vannak, a végleges megállapodásról későbbre ígért tájékoztatást.
 6. Kőbányán (X.) Élő Norbert, az MSZP-ből korábban kilépett és a DK-ba átigazolt politikus indul. Viszont a helyi MSZP-s vezető Somlyódy Csaba már évek óta építkezik, arra készült, hogy ő lesz a jelölt, így megkérte a visszalépése árát. A tárgyalások elhúzódtak, mert szocialista forrásaink szerint Élő folyamatosan a DK országos vezetését hívta segítségül. Egy szocialista forrásunk szerint Élő indítását „már lenyelte” az MSZP, és ha ezen túl vannak, akkor az egyéni körzetekről szerinte már nem is lesz olyan nehéz megállapodni, a DK kompromisszumkésznek mutatkozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Az MSZP támogatja Falus Ferenc jelölését

Majdnem 90 százalékos többséggel szavazták meg a küldöttek pénteken a hárompárti főpolgármester-jelölt támogatását. A kerületi polgármesterjelöltek ügyében is elfogadták a hárompárti alkut. Horváth Csaba II. kerületi polgármesterjelöltséggel vigasztalódhat.

MLF Itthon

Lázadó MSZP-sek fúrhatják meg Tarlós baloldali kihívóját

Bár többhetes alkudozás eredményeként találta meg a baloldali ellenzék Tarlós István kihívóját, az MSZP-ben vannak, akik megtorpedóznák a megállapodást. A főpolgármester-jelöltségről lecsúszott Horváth Csaba kész a lázongók élére állni. A budapesti szocialisták pénteken mondják ki a végső szót, de a cikkünk megjelenésekor éppen összeülő fővárosi párttanácson is többen Falus Ferenc és a megállapodás ellen fognak érvelni.

hvg.hu Itthon

Megbüntetné az MSZP a kerületeket lázító Horváth Csabát

Elszigetelődni látszik a főpolgármester-jelölti ambíciót feladni képtelen Horváth Csaba az MSZP-ben. Miközben ő az ellenzéki megállapodással elégedetlen kerületi szocialistákat lázítja, a budapesti pártvezetésben felmerült, hogy még a kompenzációs listára sem tennék fel.

MLF Itthon

Ezt az árat kéri Falusért cserébe az MSZP

Több pontból álló követeléslistával rukkolt elő a budapesti MSZP. Elvárják, hogy ezeket a DK és az Együtt teljesítse, különben nem adnak zöld utat Falus Ferenc főpolgármester-jelölt kampányának – értesült MSZP-s forrásokból a hvg.hu.

MTI Itthon

Szigetvári: Az MSZP-vel még vannak vitás kérdések

Az Együtt-PM társelnöke szerint a hétvégi tárgyalásokon több kérdésben is sikerült elsimítani a vitákat az MSZP-vel, de például a XIII. vagy az XIV. kerületben még vannak nyitott kérdések. A Demokratikus Koalícióval viszont már írásba foglalták a megállapodást.

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Videót küldött fel a Mariana-árok mélyéről egy kínai tengeralattjáró

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Alaptörvény-ellenes a nemváltoztatás ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét

Máris felfüggesztették Nicolas Sarkozy korrupciós perét