szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Együtt-PM Szövetség önállóan indul a fővárosban, és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat – közölte kedden a párt, amely szerint az ellenzéki megállapodás az MSZP miatt nem jött létre. Falus Ferencet továbbra is támogatják. Az MSZP-ben azt mondták, estig még megszülethet a megállapodás, a DK-ban úgy látják, a fejlemények az "MSZP szétesését" mutatják.

"Az Együtt-PM Szövetség sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nem fogadta el azt a megállapodást, amelyben a Demokratikus Koalícióval (DK) együtt a három politikai erő a múlt héten, a fővárost érintően megegyezett az őszi önkormányzati választáson való koordinált indulásról. Az Együtt-PM így önállóan indul Budapesten, és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat" – áll a párt keddi közleményében.

©

Azt írják, hogy sajnálatosnak tartják, hogy az MSZP döntésének következtében olyan helyzet áll elő Budapesten, amely nem jelent minden kerületet érintően jó megoldást. A szocialisták ezzel a lépésükkel veszélybe sodorták az ellenzéki erők budapesti megerősödését, és lehetnek olyan nyerhető budapesti kerületek is, amelyekben több demokratikus ellenzéki polgármesterjelölt áll majd szemben a Fidesz jelöltjével – írják.

Az Együtt-PM azt írja, eddig ugyan átfogó szerződés megkötésére törekedtek, de mostantól azonban az önkormányzati választási jelöltállítási időszak kezdetéig kerületi szintű megállapodások megkötése a cél. A főpolgármester-jelölt személyét illetően az Együtt-PM továbbra is Falus Ferencet támogatja.

Az MSZP-ben azt mondták, Kunhalmi Ágnes nyilatkozhat az ügyben, őt egyelőre nem értük utol. Horváth Csaba, a párt korábbi főpolgármester-jelöltje csak annyit mondott megkeresésünkre, mivel az elmúlt napok tárgyalásaiban nem vett részt, hozzáfűznivalója sincs a fejleményekhez.

A XIII. kerület a hibás?

Egy fővárosi szocialista politikus azt mondta, a XIII. és a XIV. kerületi MSZP-s vezetők „felelőtlen magatartása” miatt nem jött létre az egyezség. „A többi, problémásnak nevezett kerületben néhány egyéni képviselői helyről volt szó, arról hamar megállapodtunk volna, de Tóth Józsefet (a XIII. kerületi MSZP-s polgármester – a szerk.) még tegnap este is kérleltük, hogy tegyen egy gesztust az Együtt-PM felé, hogy megszülessen a megegyezés. Nem tette” – mondta a politikus. Egy szocialista forrásunk szerint ugyanakkor a pártban úgy látják, "estig még megszülethet a megállapodás, mert összesen két egyéni kerületről folyik a vita", azt azonban nem tudtuk meg, konkrétan melyikekről van szó. Ha ma nincs egyezség, akkor a szocialisták szerint is elment a hajó.

Mint korábban megírtuk, a XIII. kerület 15 egyéni képviselői helye mindegyikét magának akarta megtartani a helyi MSZP Tóth József vezetésével, még úgy is, ha a Demokratikus Koalíció, és az Együtt-PM „rájuk indít” saját jelölteket. Nincs megegyezés egyelőre a XI. kerületben sem, ahol az Együtt-PM Molnár Gyula személyét nem fogadja el polgármesterjelöltnek, ezért mind a 17 körzetben saját egyéni jelölteket indít.

Ugyancsak vita volt kedden délelőtt Óbudán is, ahol a helyi szocialisták belementek abba, hogy az Együtt-PM adja a polgármesterjelöltet, és négy egyéni körzetben indíthasson saját egyedül jelöltet, szemben a három az MSZP-nek jutó körzettel – amennyiben ők mondhatják meg, melyik az a három. Ebbe azonban a helyi Együtt-PM-esek nem mentek bele, pedig információink szerint az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor is elfogadhatónak tartja a kompromisszumot.

"Szétesett" az MSZP?

A DK egyik fővárosi politikusa szerint is „teljesen egyértelmű, hogy a XIII. és a XIV. kerület miatt nem született meg a megállapodás”, de szerinte az, hogy a központi pártvezetés nem volt képes egyik esetben sem kompromisszumra bírni a kerületi szervezeteket, „az MSZP teljes szétesését jelzi”. „Ez volt az a két kerület, ahol a szocialisták messze a legtöbb képviselőt indíthatták volna még a megállapodás értelmében is”. (A XIII. kerületben 9 szocialista mellett 3-3- Együtt-PM-es, és DK-s indult volna, Zuglóban 8-3-3- arányban oszlottak volna meg a választókerületek.)

DK-s forrásunk szerint ugyanakkor az Együtt-PM közleményének az a mondata, hogy a párt „önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat”, azt jelzi, hogy „az Együtt vezetése is elveszítette a kontrollt a helyi szervezetek fölött”. (Mint írtuk, Óbudán valóban ez történhetett.) A DK-ban egyelőre úgy látják, hogy „bármi lehet még”, de elképzelhetőnek tartják, hogy ha tényleg elmarad a megegyezés, az MSZP „ráindítja” saját polgármesterjelöltjeit az Együtt-PM-es aspiránsokra azokban a kerületekben, ahol elvileg csak a Bajnai-párt emberei indultak volna.

A DK nevében Gréczy Zsolt adott ki közleményt, melyben a párt szóvivője az egyezség mellett áll ki. A politikus, aki szerint az eredeti megállapodás 95 százalékát egyik fél sem vitatja, úgy fogalmaz: a Demokratikus Koalíció sajnálja, hogy máig nem sikerült létrehozni a teljes körű ellenzéki megállapodást a budapesti önkormányzati választásra. Kiemeli, hogy azért tárgyalnak, hogy a megállapodás mégis megszülessen és a Demokratikus Koalíción eddig sem múlt, hogy "az egyezség mindhárom fél számára korrekt, tisztességes és méltányos feltételeket tartalmazzon".

A DK továbbra is abban érdekelt, hogy a lehető legszélesebb együttműködés alakuljon ki a demokratikus ellenzéki pártok között, mert csak így lehet reális esélyük arra, hogy "reményt kínáljunk a fővárosban változást akaró demokraták százezreinek, hogy Tarlós István és a Fidesz pártkatonái leválthatók" – zárta közleményét.

Egyelőre senki nem tudta megmondani, most mi következik, bár volt olyan szocialista vélemény, miszerint „Szigetvári Viktorék csak blöffölnek”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot

Nem elírás: 67 kilométerrel árulnak egy kései Moszkvicsot

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Vizsgálatot indított az Amazon, miután több vevő csak egy csomag rizst kapott a PlayStation 5 helyett

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat

Indul az alku az európai minimálbérről, kérdés, hogy nálunk ez mekkora emelést hozhat