Balla István
Balla István
Tetszett a cikk?

Tavaly debütált – és szerepelt le rögtön alaposan – az állami tankönyvterjesztés. Az oktatási kormányzat és a felelős intézmény, a Kello idén nem akart hibázni: a feladatba bevonták a postát, a rendőrséget, és a közmunkásokat is. Egyelőre azonban maradtak a bakik: a pedagógusok nyári felesleges iskolába rángatása, a határidők csúszása, irreális elvárások. Örkényi helyzetek tanévkezdésre várva.

„Ott volt a postás, a rendőr, a villanyszerelő,/a szomszéd, a gázos és a díjbeszedő”énekelte Deák Bill Gyula 1983-as lemezén. A dal a tavaly állami monopóliummá erőltetett és mára sokszereplőssé vált tankönyvterjesztésről jutott eszünkbe. (A szereplők: Emmi, Klik, Kello, rendőrség, posta, közmunkások, illetve az iskolák, azon belül a tankönyvfelelősök).

A tankönyveket a napokban kiszállító teherautókat (a Kello, vagyis a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. a Magyar Postát bízta meg a kiszállítással az egész országban) elvileg az iskoláknál a kirendelt közmunkások és rendőrök, a helyi postás, továbbá az adott iskola tankönyvfelelőse, illetve sok helyen a gondnok és az igazgató várja.

Tankönyvek szállítása tavaly.
©

A rendőröknek elvileg az a dolguk, hogy biztosítsák a helyszíneket, ugyanis tavaly állítólag sok iskolánál a parkoló autók miatt nem tudott megállni a teherautó. A helyi postás dokumentálja a tankönyvfelelőssel együtt a csomagok átvételét. A megyei kormányhivatalok levélben korábban levélben utasították az önkormányzatokat, hogy biztosítsanak közmunkásokat a csomagok lepakolásához. Sok iskolába még a tankerület képviselője is kimegy ellenőrizni, de mindenképp bekéri az átadás-átvétel jegyzőkönyveit. A Kello és az iskolafenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a Klik tehát nem bíz semmit a véletlenre, forrásaink szerint érezhető a félelem, nehogy megismétlődjön a tavalyi tankönyvkáosz.

Feketelista

A könyvek egy része a július 31-ei határidőre nem érkezett meg a Kello raktáraiba: azoknak a kiadóknak a neve, akik nem teljesítettek "100 százalékosan", azok nevét az Emmi nyilvánosságra hozta. Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár szerint tavaly is a kiadók miatt késtek a tankönyvek kiszállításával.

A szereplők pontos feladatáról az iskolák nem kaptak semmilyen leírást, a gyakorlatban van, ahol beszállnak a pakolásba a rendőrök és a postások is, másutt erről szó sincs.

Az államosítás előtt a tankönyveket különböző vállalkozások szállították ki az iskolákba, amely cégekkel a tankönyvfelelősök meg tudták beszélni, hogy mikor érkezzen a szállítmány, ki pakolja le a csomagokat. A tankönyvfelelősök szerint időnként apróbb hibákkal, de az a rendszer működött. A mostaniról egy pedagógus így nyilatkozott: „28 éve vagyok tankönyvfelelős, de a mai helyzet láttán nem is tudom, hogy sírjak vagy nevessek”.

A tanárok többsége ráadásul ilyenkor még szabadságon van, tehát a legtöbbjük azt megszakítva megy be az iskolába, hogy a Kello által megadott időben átvegye a súlyos – gyerekenként névre szólóan összeállított – tankönyvcsomagokat.

Már ha azok megérkeznek időben.

Soknapos csúszás

Az egyik budai kerületben például az előre, írásban megjelölt időpontban híre-hamva nem volt a szállítóknak. Több órán át várta a teherautót a postás, két rendőr, négy közmunkás, az igazgató, a gondnok és (az amúgy szabadságon lévő) könyvtáros-tankönyvfelelős pedagógus. Hogy a feleslegesen odahívott emberek, főleg a pedagógusok munkaidejét ki fogja kifizetni, az nem világos. Értesítést másnap kapott az iskola, hogy a tankönyveket csak három nap múlva tudják kézbesíteni.

A várakozás egy cseh filmre emlékeztetett, vagy esetleg egy Örkény-novellára. A rendőrök kaptak az igazgatótól egy labdát, hogy ne unatkozzanak, inkább focizzanak egyet az udvaron, a lerakodáshoz kirendelt közmunkásokat megvendégelték egy-egy üdítőre, ők jól elbeszélgettek, majd sorra tünedeztek el a helyszínről. A postás és az igazgató pedig próbáltak – sikertelenül – tájékozódni, mikor érkezik az autó és hogy a szomszédos iskolák tudnak-e valamit. A kerület iskoláinak legalább a negyede várta – nyilván ők is a felsorolt közreműködőkkel – hiába aznap a postásautót.

Az önkormányzat a nap végén bejelentette, hogy többet nem tudják nélkülözni a közmunkásokat, így a következő alkalommal már nem lesz ilyen segítség a lepakolásban. Kedden még nem tudta megmondani az igazgató, hogy pénteken végül ki fogja becipelni a könyvtárba a csomagokat, de emlékeztette lapunkat, hogy tavaly is a pedagógusokra hárult ez a feladat.

Többórás sietés

Megkérdeztük a KELLÓ-t, illetve más iskolákat, hogy mennyire egyedi esetről van szó, és mi a bakik oka. Az előbbi a cikkünk megjelenése után válaszolt (ld. a cikk végén), több helyről kaptunk olyan jelzéseket, hogy korántsem különleges, hogy nem érkezik meg a tankönyv a megadott időre. Van, ahol a sietség okoz gondot, van ahol a késés.

A megadott időpontot ugyanis pont azért határozták meg előre, hogy akkor, arra az órára legyen a helyszínen mindenki. Ha azonban több órával hamarabb gördül a teherautó az iskola elé, még nem biztos, hogy ott van a fogadócsapat.

Készülnek a tankönyvek a nyomdában.
©

Egy dunántúli település iskolája az értesítés szerint adott nap 13-14 óra között várta a szállítmányt, de már reggel nyolckor megérkezett, így ott se rendőr, se postás, se közmunkás nem segített a tankönyvek átvételében, lepakolásában. A véletlenül ott lévő igazgatóhelyettes és a takarítók pakoltak. Negyed 3-kor érkezett meg feldúltan egy rendőr, nagyon mérges volt, mert az egész tankerületben borult a szállítási rend. „Rohangált egész nap, mint pók a falon. Őket sem értesítette senki a változásokról.”

Onnan is kaptunk panaszt, ahol véletlenül összejött egy időben az összes szereplő. Megkapták a 650 csomagot, de közölték, hogy a raklapokra már másnap szükségük lesz, ezért gyorsan pakolják le a tankönyveket. „Egyelőre megáll az ész és ácsorog. Hogy fogom én ezt szépen osztályonként névsorba rakni? Legalább évfolyamonként rétegelték volna a raklapra...” – panaszkodott a tankönyvfelelős.

Olyan esetről is beszámoltak az iskolák, ahol a rendőr hétfőn, a közmunkások kedden, ám a teherautó csak szerdán érkezett meg.

Jó hír viszont, hogy a szállítási káosz ellenére úgy tűnik, hogy legalább darabra megvannak a tankönyvcsomagok. (Hogy pontosan azok a könyvek vannak bennük, amik, kellenek, azt csak majd akkor derül ki, amikor azokat a gyerekek átveszik.)

Sem olcsóbb, sem átláthatóbb

A területet jól ismerő, évtizedek óta tankönyvfelelősként és iskolai könyvtárosként dolgozó pedagógus a hvg.hu-nak elmondta, azzal indokolták a tankönyvterjesztés átszervezését, hogy olcsóbbá és átláthatóbbá válik majd a rendszer, de „az biztos, hogy ez most sem nem olcsóbb, sem nem átláthatóbb”.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a tankönyvrendelet szerint a Kello tankönyvterjesztésből származó hasznát az iskolai könyvtárak fejlesztésére kell felhasználni. Az idei évben még nem lehet tudni, mennyi a profit, de a tavalyi évről semmilyen adatot nem hoztak nyilvánosságra, nem számolt el a Kello, ennek megfelelően nem is kaptak a könyvtárak semmilyen támogatást.

„Nem okoz fennakadást a kiszállításban” –a KELLO válaszolt

Cikkünk megjelenése után megkaptuk írásban feltett kérdéseinkre a KELLO válaszait. Íme:


hvg.hu: Lassan egy hete zajlik a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, azóta az ígéretek szerint napi 300 iskolába érkeznek a szállítmányok. Mik az eddigi tapasztalatok? Mennyire zajlik fennakadás nélkül a folyamat?


KELLO: Augusztus 6-án kezdődött el idén a tankönyvek kiszállítása az iskolákba,és az eredeti ütemtervnek megfelelően folyik.


hvg.hu: A tankönyvellátásért felelős KELLO és a fogadó iskolák mellett a rendőrség és a Posta, továbbá az önkormányzatok által kiküldött közmunkások is részt vesz a tankönyvek kiszállításában. Pontosan, kinek mi a dolga?


KELLO: A tankönyvek kiszállításának megszervezése a KELLO feladata. A KELLO feladata az iskoláktól a rendelések összegyűjtése, feldolgozása, a kiadóktól a tankönyvek megrendelése, valamint azok csomagolása. A kész csomagokat a Magyar Posta Zrt. szállítja ki az iskolákba. A rendőrség segíti a szállító gépjárművek szabad mozgását, az iskolák bejárata előtt biztosítja a biztonságos megállást, lerakodást. A közfoglalkoztatottak pedig a tankönyvcsomagok behordásában segítenek.


hvg.hu: Ha valamilyen probléma van, nem érkezik meg a megadott időben a tankönyv, kihez fordulhatnak az iskolák?


KELLO: A KELLO ügyfélszolgálata több, mint 50 fővel áll az iskolák rendelkezésére.


hvg.hu: Információink szerint vannak olyan budapesti kerületek, ahová nem érkeztek meg a megadott időben (sőt azóta sem) a tankönyvek, noha a szállítmányt több ember (rendőrök, közmunkások, postás – és a szabadságról berendelt pedagógusok, iskolagondnokok) várták. Információt nem kaptak, csak 24 órával később, hogy 3 nap múlva érkezik a teherautó. Mi a késés oka?


KELLO: Néhány esetben valóban az eredeti terveket módosítani kellett, de az átütemezésről az iskolákat és az érintetteket a KELLO időben értesítette.


hvg.hu: Ki fizeti ki az érintettek több órás munkaidejét, amit a tankönyvek – hiábavaló – várásával eltöltöttek?


KELLO: Az átütemezések tervezettek voltak, így felesleges várakozást, munkaidő-kiesést sem okoztak.


hvg.hu: Van arra garancia, hogy tanévkezdésre minden könyv megérkezik, az apróbb hibákat korrigálni tudják?


KELLO: A szállítások előre ütemezetten folynak. Az előbb említett néhány átütemezés nem okoz fennakadást a kiszállításban. A tankönyvek minden iskolába megérkeznek a tanévkezdésig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

A francia védettségi igazolványnál a PCR-teszt is számít

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs

Mihalec Gábor párterapeuta: A kommunikáció a kulcs