szerző:
Cs. B.

Kártalanítást kér ügyfelének Danyi Csaba ügyvéd miután B. Lászlóval, a Seres-gyilkosság gyanúsítottjával szemben megszüntették a büntetőeljárást. Korábbi álláspontja ellenére maga a Nemzeti Nyomozó Iroda gondolta úgy hogy a bűncselekményt a gyanúsított nem követhette el. A rendőrség honlapján a sikeres elfogásról szóló közleményt és videofelvétel már nem elérhető.

Nagy erők mozgósításával tartóztatta le a magát a magyar FBI-nak is titulált Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) B. Lászlót a zuglói Aranyhal étteremben két évvel ezelőtt. A férfit azzal gyanúsították meg – mint arról a hvg.hu is beszámolt –, hogy bűnsegédként részt vett még 1999-ben Seres Zoltán vállalkozó megölésében, mert ő vitte a gyilkost a helyszínre egy motoron. Seres autójára másfél évtizede Tahitótfaluban, a Táncsics utcában egy motorról több lövést adtak le. Az autóban utazók közül a vállalkozó azonnal, a mellette utazó olasz férfi a kórházba szállítás követően életét veszítette. Velük volt egy tolmács is, aki sértetlenül megúszta a történteket.

Az emberölés felbujtója, az NNI szerint az egykori energolos, Portik Tamás lehetett, akire egykori jó ismerőse, Radnai László tehetett terhelő vallomást. A férfi 12 éves fegyházbüntetésének letöltését, amelyet a kecskeméti maffiaper fő vádlottjaként kapott, egyik napról a másikra szakították félbe. Radnai László 2012. július 24-én szabadult a Kozma utcai büntetés-végrehajtási intézetből. Ez alapján felmerült, hogy a Seres-ügyben szintén Radnaitól származhatnak a B. Lászlóra nézve terhelő információk.

B. László hosszú hónapokat töltött előzetes letartóztatásban
©

Nem egy, hanem két vallomás, de hiába

Most kiderült, valóban ez alapozta meg a Seres-gyilkosság ügyében történt gyanúsítást. „Radnai és egy védett tanú történetei alapján indult el ügyfelem ellen a büntetőeljárás, ami mára száznyolcvan fokos fordulatot vett. Maga a nyomozó iroda szüntette meg ugyanis a vizsgálatot idén augusztus 5-én arra hivatkozva, hogy a nyomozás adatai alapján B. László nem követhette el a bűncselekményt. Vagyis ez azt jelenti, hogy maguk a rendőrök is arra jutottak, hogy Seres Zoltán megölésében védencem nem vehetett részt. Ez pedig azt jelentheti, hogy a tanúk által elmondottakat semmi nem támasztotta elá.”

Az ügyvéd már az eljárás elején beszámolt a hvg.hu-nak arról is, hogy a gyanúsítás általánosságokat tartalmazott, abban még az sem szerepelt, hogy B. László miért követte volna el az emberölést és az sem, hogy kivel. Danyi Csaba akkor azt hangsúlyozta, hogy ilyen gyanúsítás ellen védekezni is nehéz. „Védencem, aki büntetlen előéletű, tett vallomást, mégpedig tagadta a bűncselekmény elkövetését. Elmondta azt is, hogy nem ismeri Portik Tamást” – közölte az ügyvéd két évvel ezelőtt.

Danyi Csaba a nyomozás megszüntetése után azt mondta, hogy az NNI eljárása miatt kártalanítást fog kérni ügyfelének, "még pedig nem is keveset". B. László egyébként hét hónap után, tavaly márciusban szabadult az előzetes letartóztatásból. A rendőrség fiaskójának jele lehet az is, hogy a B. László elfogása után kiadott NNI-közlemény – benne a Terrorelhárítási Központ munkatársai által végrehajtott elfogás videofelvételével – a police.hu-n már nem elérhető.

Gyilkosság előtt merényletkísérlet

Seres Zoltán ellen megölése előtt két évvel elkövettek egy merényletet, de sikertelenül, mert akkor az autójára felszerelt bomba leesett. A merényletkísérletet egyébként akár figyelmeztetésnek is szánhatták. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség Jozef Rohácot vádolta meg a bomba elkészítésével. Az ítélőtábla álláspontja azonban az volt – a tényállás alapján –, hogy nem kísérletről, hanem legfeljebb előkészületről lehet beszélni, ami – hasonlóan a robbanószerrel való visszaéléshez – öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és már elévült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Szabadlábon védekezhet a Seres-ügy egyik gyanúsítottja

Szabadlábon védekezhet B. László, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő vitte motorral Tahitótfaluba 1999-ben azt a férfit, aki lelőtte Seres Zoltán vállalkozót. A hvg.hu-nak B. László ügyvédje, Danyi Csaba elmondta, ügyfele ellen még házi őrizetet sem rendeltek el.

hvg.hu Itthon

Seres-ügy: megdőlhet a nyomozást elindító vallomás?

DNS-mintákat vizsgálnak jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, hogy megtudják, a Seres-gyilkosságban bűnsegédként gyanúsított B. László DNS-e egyezést mutathat-e más bűncselekményekben rögzített mintákkal – értesült a hvg.hu a férfi ügyvédjétől, Danyi Csabától. Szerinte egy tanú vallomására alapozzák a rendőrök a nyomozást. Prisztás József meggyilkolásának ügyében, ahol Portik Tamást tartják felbújtónak, a rendőrök a nyomozás befejezésére készülnek.

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Borkai Zsolt bejelentette: kilép a Fideszből

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Skót miniszterelnök: jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Tarlós nem veszi át a képviselői mandátumát a fővárosban

Lakner Zoltán a Fülkében: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal

Lakner Zoltán a Fülkében: Orbánnak megmutatták, hogy itt van egy fal

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

A magyar Eximbank 382 millió eurós hitelkeretet ad a Türk Tanács tagállamainak

Kósa: Nincs vége a NER-nek

Kósa: Nincs vége a NER-nek