szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Valamikor fent volt, most lent lehet az éjszakai életben", akitől a rendőrségnek sikerült vallomást kicsikarnia a Seres-gyilkosság ügyében, ami alapján elfogták a bűnsegédként gyanúsított B. Lászlót. Mindezt a csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezett férfi ügyvédje, Danyi Csaba mondta a hvg.hu-nak. Szerinte a rendőröknek csak vallomás van a kezükben, egyéb bizonyítékuk nincs.

Vallomások szólhatnak a Seres-gyilkossággal kapcsolatban augusztus 14-én elfogott és bűnrészességgel meggyanúsított B. László ellen, ügyvédje, Danyi Csaba szeint. A jogi képviselő a rendőrségen történt meghallgatás után úgy vélekedett a hvg.hu-nak,  hogy a rendőrök által eléjük tártak alapján neki az a benyomása, más bizonyíték nincs ügyfele ellen. Danyi Csaba ezt fenntartotta a B. László előzetes letartóztatásának elrendeléséről szóló tárgyalás után is, mint mondta, a bírónő előtt elhangzottak alapján még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy nem több, hanem csupán egy vallomásról van szó.

Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus 14-én közleményben tudatta, hogy elfogták az 1999-ben történt gyilkosság egyik gyanusítottját, B. Lászlót, aki a helyszínre vitte a gyilkost, emiatt bűnsegédként gyanúsítják. B. Lászlóról annyit tudni, hogy három gyermekes családapa, büntetlen előéletű. Korábban cselgáncsozott, most vállalkozóként dolgozik, cégével portaszolgálatot ad.

„A bíró szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt, különös tekintettel az ügy jelentős súlyára a bíróság harminc napra elrendelte ügyfelem előzetes letartóztatását” – közölte az ügyvéd. Ismert, B. Lászlót a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai azzal gyanúsítják, hogy 1999. április 12-én ő vitte Tahitótfaluba – motorral – azt a személyt, aki egy AK gépfegyverből lelőtte Seres Zoltánt és az autóban vele utazók egyikét. „Természetesen fellebbezünk a döntés ellen” – mondta Danyi Csaba a hvg.hu-nak.

Vallomás konkrétumok nélkül?

Megjegyezte, nehéz volt védekezniük, mert a gyanúsítás csak általánosságokon alapszik, így nem esik szó benne a motorról sem. „A rendőrök arra voltak kíváncsiak, hogy ügyfelem ismeri-e Portik Tamást és azt a Radics Attilát, aki valószínűleg leadta a lövéseket Seres Zoltánra. A Radír becenevű Radics egyébként 2002-ben eltűnt, azóta nem tudni róla. A tárgyaláson a bírónő arra volt kíváncsi, hogy B. László kiket ismer az éjszakai életből. Több nevet is felsorolt, azonban ezek között Portik Tamásé nem szerepelt.”

B. Lászlót visszaviszik a rendőrségi fogdába
©

Danyi Csaba szerint a rendőrök valakivel megpróbálnak alkudozni, és ez az illető emiatt vallott B. Lászlóra. Ez a bizonyos "daloló ember" – a védő szerint – biztosan nem lehet a sajtóértesülésekben említett Csocsó becenevű férfi, aki állítólag a motorját a gyilkosság elkövetéséhez odaadta. A rendőrök ugyanis céloztak arra, hogy a vallomás még visszavonható, "Csocsó" esetében viszont ez lehetetlen, hiszen a férfi meghalt, idén júniusban fejbe lőtte magát. A vallomást tevő kilétéről egyelőre az ügyvéd is találgat. Szerinte olyan emberről van szó, aki "volt fent is az éjszakai életben most azonban elég lentre került".

Az ügyvéd megjegyezte azt is, hogy az üggyel kapcsolatban több olyan értesülés jelent meg, ami nem igaz. „Így állíthatom, hogy B. László nem tett terhelő vallomást Portik Tamásra. Azt elmondta, hogy hallott róla, de nem ismerte őt.” A hvg.hu más forrásból származó értesülései szerint a szegedi Csillagban fogva tartott és onnan felhozott Portikot próbálták meg szóra bírni B. Lászlóról. Úgy tudjuk, semmit nem mondott. B. László meggyanúsítása csak ezután következett.

Megtörik a logikai láncolat?

Danyi Csaba közölte, az iratok és a gyanúsítás alapján őket nem kapcsolják Jozef Roháchoz. Ha valóban így van, akkor ebben az esetben nem tudni, hogy mi lesz azzal a rendőri logikai láncolattal, amely szerint a bűncselekmények, így Seres Zoltán lelövése mellett, Prisztás József megölése és az Aranykéz utcai robbantás is Portik Tamás felbujtására történtek. A végrehajtó embereket pedig – a rendőrök szerint – Jozef Rohác kerítette volna, vagy mint a Fenyő-ügyben vélik, ő maga hajtotta végre a bűncselekményt.

Márpedig Rohác neve a Seres-ügyben is felbukkan. A rendőrség neki tulajdonította azt a merényletkísérletet, amelyet 1997-ben követtek el a vállalkozó ellen. Akkor Seres Zoltán azért úszta meg, mert az autójára felszerelt bomba leesett, mielőtt felrobbant volna. A merényletkísérletet egyébként akár figyelmeztetésnek is szánhatták. Az ügyben a Fővárosi Főügyészség Jozef Rohácot vádolta meg a bomba elkészítésével. Az ítélőtábla álláspontja azonban az volt, hogy nem kísérletről, hanem legfeljebb előkészületről lehet beszélni, ami – hasonlóan a robbanószerrel való visszaéléshez – öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető és már elévült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HavariaPress/hvg.hu Bűnügy

Elfogta a TEK a Seres-gyilkosság gyanúsítottját

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) felkérésére a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai hétfőn a fővárosban elfogták azt az embert, akit az 1999-ben, Tahitótfalun lelőtt Seres Zoltán meggyilkolásával gyanúsítanak.

Csikász Brigitta Itthon

Seres-gyilkosság: az elkövető még nincs meg

Nem Seres Zoltán gyilkosát kapta el a rendőrség – tudta meg a hvg.hu –, a kedden elfogott férfit azzal gyanúsítják, hogy ő vitte a gyilkosság helyszínére az elkövetőt. Az ügyben most lekapcsolt férfi bűnsegéd lehet. A Nemzeti Nyomozó Iroda részéről nem kommentálták az értesülésünket, az ügyben továbbra sem nyilatkoznak. A gyanúsított, B. László ügyvédje a hvg.hu-nak azt mondta, a gyanúsítás általánosságokon alapszik, védence pedig nem ismeri Portik Tamást.

hvg.hu Itthon

Seres-gyilkosság: előzetesben az egyik gyanúsított

Előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság azt a férfit, akit a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei hétfőn kaptak el, és az 1999-ben Tahitótfalun lelőtt Seres Zoltán meggyilkolásával gyanúsítanak.

Csikász Brigitta - Kovács Áron Itthon

A Portik-villa titka: polgármesteri segítséggel úszták meg a bontást

Szabálytalanul foglalt el 300 négyzetméter önkormányzati területet a XII. kerületben Gyárfás Tamás, a helyhatóság azonban Mitnyan György akkori fideszes polgármester javaslatára büntetés helyett megvételre kínálta a földdarabot Gyárfásnak – mint a birtokunkba jutott dokumentumokból kiderül, jutányos áron. Az érintett hegyvidéki villát Gyárfás Tamás Portik Tamás élettársával cserélte el, mint az Index megírta.

Csikász Brigitta Itthon

Kiszabadult a maffiafőnök: ő mártotta be Portikot?

Büntetésének lejárta előtt szabadon engedték a kecskeméti maffiaper egyik fő vádlottját, Radnai Lászlót – értesült a hvg.hu bírósági forrásból. Információink szerint nem zárható ki, hogy Radnai nemrég kiegyezett a nyomozó hatóságokkal, és szerepe volt abban, hogy a rendőrök hosszú évek után letartoztatták az Aranykéz utcai robbantás és Prisztás József megölése ügyében is meggyanúsított Portik Tamást.

Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás vagyonosodását is vizsgálják a rendőrök?

Portik Tamás aktuális üzleti kapcsolataira is kíváncsi a Nemzeti Nyomozó Iroda – értesült a hvg.hu rendőrségi forrásból. Úgy tudjuk, az olajszőkítésből milliárdokra szert tevő volt energolos a szórakoztatóipar mellett befektetési lehetőségként érdeklődött az internetes közösségi média iránt is. A rendőrök most ezeknek az ügyleteknek eredhettek a nyomába, hogy megtudják, az Aranykéz utcai merényletre és Prisztás József megölésére való felbujtással gyanúsított pénze honnan származik és hol kamatozott.

Dezső András - Csikász Brigitta Itthon

Portik Tamás kalandos élete

Megjárta a fiatalkorúak börtönét, volt portás, az olajozásból mesés vagyont szerzett, de a nyilvánosságot később tisztes vállalkozóként is kínosan kerülte Portik Tamás, akit az Aranykéz utcai robbantásos merénylet és Prisztás József meggyilkolásának ügyében felbujtással gyanúsít a rendőrség. A pénzét az utóbbi időben állítólag az internetes piacon is fialtató milliárdos vállalkozót már a kilencvenes évek végén összefüggésbe hozták több leszámolásos üggyel, mégis csak most, tizennégy év után gyanúsították meg.

Csikász Brigitta Itthon

A maffiafőnök vagy a halálosztó vallott Portikra?

A rendőrségi források szerint nem zárható ki, hogy egy volt üzlettársa segíthette információkkal a nyomozókat azokban a kilencvenes években történt, a hosszú ideje döglött ügyeknek számító bűnesetekben, amelyek miatt a hétvégén az olajozásból meggazdagodott Portik Tamást letartóztatták. A conti-caros Radnai László ügyvédje tagadja, hogy alkut kötöttek volna a hatóságokkal, ám a hvg.hu úgy tudja, a Portik-ügy kirobbanása előtt kihallgatták a börtönbüntetését töltő egykori maffiózót, akinek "karrierje" több szálon is szorosan kötődik az energolos Portikhoz. Az egykori üzlettársak viszonya az anyagiak miatt romolhatott meg, emiatt beszélhetett Radnai László.

Csikász Brigitta Itthon

"Portik szerepe nekünk nem jött elő" – interjú Doszpot Péterrel a leszámolásokról

Kíváncsian figyeli a kilencvenes évek alvilági leszámolási ügyeiből elővettek nyomozását Doszpot Péter, aki a történtek idején a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztályát vezette, sőt 1998-ban az év budapesti rendőre is lett. A hvg.hu-nak a jelenleg vagyonvédelmi cégét vezető Doszpot nem csak szakmai múltjával indokolta ezt az érdeklődést, hanem azzal is, hogy a Fenyő-ügy, Prisztás József megölése és a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai merénylet nyomozásában a mostani gyanúsítottak, így Portik Tamás sem volt képben. Sok év távlatából szerinte a bizonyítás nehéz lesz. Interjú.

Miért használnak még mindig faxot a magyarországi kórházakban is?

Miért használnak még mindig faxot a magyarországi kórházakban is?

Irán tagadja, hogy ő áll a szaúdi dróntámadások mögött

Irán tagadja, hogy ő áll a szaúdi dróntámadások mögött

Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

Kovács Zoltán: bevándorláspárti bosszúállók támadják Magyarországot

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Az ellenzéki összefogásmantra jövője a tét az önkormányzati választásokon

Több mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Több mint 33 millió forintból készült el egy másfél kilométeres poros út Zalában

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya

Álommeló a youtuberkedés? Egyre több gyerek és fiatal vágya