szerző:
hvg.hu

A „vaskalapos”, „konzervatív” Fidesz képével szemben hozhat szavazatokat a XIII. kerületben Bálint Antónia jelölése – ezzel magyarázták a pártban a meztelen képeiről, bulvárszerepléséről híres egykori szépségkirálynő indítását. A kerületben hagyományosan a baloldal tarol, ezért „történelmi tettet” várnak el Bálint Antóniától.

„Az álmom szertefoszlott. Annak ellenére, hogy szépségkirálynő lettem, többet nem hívtak dolgozni a reklámszakmába. Nem tudom ma sem, mi volt az oka. Anyukámék kis üzletében kezdtem dolgozni. Általában 12 órán át szolgáltam ki a vevőket. Kávét, teát főztem, árultam, beszélgettem, és néha, ha arra tévedt egy-egy újságíró, nyilatkoztam nekik, például arról, hogy »pralinét árul a királynő«. Nem mondom, hogy boldog voltam ettől az állástól, de három évig csak ez a lehetőségem volt" – ezt tavaly novemberben nyilatkozta a Blikknek Bálint Antónia, a Miss Hungary 1991-es nyertese, akit azonban – a második helyezett Rába Tímeával együtt (aki azóta Tóbiás József MSZP-elnök felesége lett) – nem sokkal később megfosztottak címétől, mert kiderült, hogy korábban meztelen fotók jelentek meg róluk.

Bár mellőzöttnek érzi magát, Bálint Antónia színes karriert futott be: volt műsorvezető több tévécsatornán is, szerepelt klipekben, reklámokban, de a legtöbbször talán akkor került a (bulvár) hírekbe, amikor Hajdú Péter, majd Földesi-Szabó László oldalán tűnt fel. Ugyanakkor jobboldali elkötelezettségét sem titkolta soha, sőt 2002 óta rendszeresen feltűnik a Fidesz rendezvényein. A mozgáskorlátozottakkal szemben bunkó parkolási szokásairól ismert műsorvezetővel is azért szakítottak 2006-ban a Velvet korabeli cikke szerint, mert Hajdú megelégelte, hogy Bálint Antónia rendszeresen a Fidesz gyűléseire jár, miközben ő elkötelezett MSZP-s, kifejezetten jó kapcsolatokat ápol például a Gyurcsány Ferencet éppen most leárulózó Medgyessy Péter nevelt lányával, Tornóczky Anitával.

"Történelmet írhat"

Ezek után nem sokkal Bálint Antónia a baloldali kormányokkal jó viszonyt ápoló, vélhetően titkosszolgálati kapcsolatokkal is rendelkező Földesi-Szabó László oldalán tűnt fel, előbb az Egymásért alapítvány szóvivőjeként, majd partnereként, sőt gyermekük is született, egy kislány. A kapcsolatnak végül a Földesi-Szabó és társai ellen csalásért és csempészésért megindult eljárás vetett véget, az alapítvány vezetője 2012 novemberében jogerősen hat év börtönbüntetést kapott. A szakítás ráadásul nem ment simán – természetesen ez újabb témát szolgáltatott a bulvársajtónak: Bálint Antónia ugyanis még ötéves korában is szoptatta kislányát, ami szintén a konfliktus tárgya volt.

©

Még így, az ismert elkötelezettséggel együtt is meglepetésnek tűnik, hogy a magát nemzeti-konzervatív pártként definiáló, a kereskedelmi televíziók és a bulvárlapok kultúráját hivatalosan is „egészségre károsnak” tekintő Fideszben felmerülhetett Bálint Antónia elindítása. Főleg, hogy a jelek szerint az egész semmilyen ellenállásba nem ütközött a párton belül.

Én kértem fel Bálint Antóniát, hogy induljon el, és nagy örömömre igent mondott – mondta a hvg.hu-nak Harrach Tamás, a Fidesz választókerületi vezetője. Kérdésünkre, hogy az aktfotókkal is szereplő Bálint Antónia mennyiben felel meg a Fidesz konzervatív imidzsének, a politikus úgy válaszolt: „A Fidesz egy néppárt, nagyon széles társadalmi lefedettséggel. Az édesapám (Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője) biztosan nem támogatná, hogy kereszténydemokrata színekben induljon, de én egy más generációt, más világlátást képviselek. Bálint Antónia elkötelezettsége a Fidesz iránt régóta ismert, 1982-ben költözött a kerületbe, lokálpatrióta, ha valaki azt akarja felhánytorgatni, hogy évekkel ezelőtt megjelent róla pár aktfotó, akkor arra csak azt tudom mondani, örülnék, ha ez lenne a legnagyobb bajunk, inkább néhány fedetlen cici, mint hogy valaki szétlopja a közvagyont, amire a baloldalon bőven tudnék példákat sorolni”.

A 12. választókerületben, ahol Bálint Antónia indul, még sosem nyert a jobboldal, így az egykori szépségkirálynő győzelme „történelmi" lenne Harrach szerint, aki a kérdésünkre, hogy a Fidesz vezetése mit szólt a döntéshez, azt válaszolta, az alapszabály szerint a helyi szervezet döntését a választókerületi elnök hagyja jóvá, és a jelölés legfeljebb akkor kerül az országos vezetés elé, ha valamilyen probléma merül fel, de „ez a jelölés nem volt problémás senki számára”. Hogy megválasztása esetén mivel foglalkozik majd Bálint Antónia, Harrach Tamás azt mondta, egyelőre az a legfontosabb, hogy nyerje meg a kerületet, „majd a választások után kiderül, hányan vagyunk, az előállt helyzet, illetve a bejutott képviselők összetétele nagymértékben fogja meghatározni a bejutottak feladatvállalási lehetőségeit. De Antónia arra a típusú terepmunkára, amire a kerületben és a választókerületében szükség van, nagyon alkalmas, ez kiderült már akkor is, amikor a Blikk cikke készült, bárkivel találkozott, egyből sikerült vele megtalálni a közös hangot, mindenki nagyon pozitívan fogadta”.

Nem lesz könnyű dolga Toncsinak

Négy évvel ezelőtt, amikor országosan taroltak a fideszes jelöltek, a XIII. kerület megmaradt szocialista végvárnak. Nemcsak a városrészt 1994 óta megszakítás nélkül irányító Tóth József vert 12 ezer szavazatot a fideszes Spaller Endrére, de mind a 14 egyéni önkormányzati képviselői helyet megszerezte az MSZP, így a polgármesternek kényelmes többsége lett a városházán.

Most ismét Tóth József indul – állítólag utoljára, 2019-ban nyugdíjba szeretne vonulni – polgármesterjelöltként. Egyébként ebben a kerületben voltak a legnagyobb viták a három ellenzéki párt (MSZP, DK, Együtt-PM) között az egyéni jelöltekről. Ugyanis Tóth kötötte az ebet a karóhoz: a pártközpont követelése ellenére sem járult hozzá, hogy DK-s és együttes jelöltek is kaphassanak teret. Az ellentéteket nem sikerült feloldani, így az MSZP-s jelöltekre néhány választói kerületben a másik két párt ráindít majd ellenjelölteket. A 12. egyéni választókerületben egy PM-es jelölt, Makk Katalin indul.

A Bálint Antónia által megcélzott választókerület még Angyalföldön belül is erős szocialista fellegvár. Az MSZP mindig kiemelten kezelte: 2006-ban és 2010-ben is egy-egy alpolgármestert indított Hiszékeny Dezső, illetve Holopné Schramek Kornélia személyében. 2010-ben azon választókerületek közé tartozott, ahol az MSZP a legnagyobb arányú vereséget mérte a Fideszre: Holopné 715-tel kapott több szavazatot, mint kihívója, a választók közel 60 százaléka őt támogatta. Ám idén az MSZP nem őt, hanem Puchner Gábor önkormányzati képviselőt, a lakásgazdálkodási bizottság elnökét indítják. Ő 2010-ben egy választókerülettel odébb indult és 700 szavazattal előzte meg fideszes kihívóját.

Nem csak mell és fenék

Arra a kérdésünkre, hogy nem tartanak-e attól, Bálint Antóniáról mindenkinek egykori aktfotói jutnak az eszébe, nem feltétlenül a kerület iránti elkötelezettsége, Harrach Tamás azt mondta, „ha valaki így gondolkozik, azzal én nem tudok mit kezdeni, azt gondolom, Antónia éppen eleget tett már azért, hogy ne csak ez jusson eszébe róla a választóknak”. A legfurcsább az egészben, hogy a Fidesz rendkívül központosított működése ellenére is, valószínűleg tényleg minden úgy történt Bálint Antónia jelölése körül, ahogy Harrach Tamás ezt elmondta: vagyis nem egy kampányguru találta ki, hogy induljon, sőt az országos vezetés nem is foglalkozott vele – legalábbis fideszes forrásaink megszólalásai alapján erre következtettünk.

„Angyalföldön annyira a zérushoz közelítünk, hogy a cél a kompenzációs listás szavazatok maximalizálása lehet. Márpedig egy csinos, érzéki nőre több száz szavazattal többet kaphatunk, mint egy szőrös, rosszkedvű férfira” – mondta például a hvg.hu-nak egy korábbi, a fővárosi Fideszben is aktív önkormányzati képviselő. Szerinte nem igazán érdemes azzal törődni, hogy a Fidesznek még sosem volt olyan jelöltje, aki ennyire a bulvár-celeb világban lett ismert, mint Bálint Antónia, még ha pártrendezvényeken jelennek is meg olyan arcok, akik a bulvárhoz köthetőek. „Egyfelől ez jogos felvetés, amire mondhatják azt, hogy a Fidesz egy tömegpárt, miért ne lehetne a tömegmédiában ismertséget szerzett jelöltje. Másfelől ez is csak egy gumicsont, ami alkalmas arra, hogy a fontos dolgokról eltereljék a figyelmet.”

„Nem tudom elképzelni, hogy valamelyik kampánygurunk találta ki, biztosan a kerületiek döntöttek így, a látszat ellenére ezekben az ügyekben elég széles autonómiával rendelkeznek a helyi szervezetek” – mondta egy másik budapesti fideszes képviselő is. Ő úgy vélte, „biztos lesznek, akik kiakadnak ezen, és esetleg nem fognak ott ránk szavazni, de szerintem sokkal többen lehetnek, akik felkapják erre a fejüket, és azt mondják majd: ’A Fidesz nem is olyan vaskalapos párt, mint gondoltam!’, így szerintem a hatás inkább pozitív lesz”. A Fidesz kampánystábjának két tagja csak ennyivel kommentálta a hírt: „Én sem érthetek mindent.”, „Én is csak nevettem rajta. Még hogy a Toncsi!”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Mégsem jön össze idén: 2019-re csúszhat a vádemelés Czeglédy Csaba ügyében?

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

A használt autós bizniszbe is belevágott a Netrisk

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Durva büntetést rótt ki a Milanra az UEFA

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

Strasbourgi terrortámadás: háromra emelkedett az áldozatok száma

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”

ByeAlex: „Ilyen eddig még nem esett meg velem a faktor alatt”