szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körlevélben utasította az országos tiszti főorvos az egészségügyi dolgozókat, hogy ne jelentsék a kábítószeres eseteket a rendőrségnek, mert ez jogsértő és káros – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet.

A TASZ hívta fel az országos tiszti főorvos figyelmét arra a folyamatra, hogy egyre több drogfogyasztót jelentenek föl egészségügyi dolgozók.

A jogvédők az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) kutatására hivatkozva azt írják, hogy 2012 után jelentősen nőtt az ilyen esetek száma, a vizsgált 14 megyéből 9-ben került sor hasonlóra, összesen 22 esetben, ráadásul ebből 5 esetben fiatalkorú ellen indult büntetőeljárás az egészségügyi dolgozó feljelentése alapján. A TASZ szerint a trendnek valószínűleg köze van ahhoz, hogy a parlament 2012-ben megszavazta az új büntető törvénykönyvet, amely jelentősen szigorította a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények büntetéseit.

©

A TASZ-osok a tiszti főorvosnak jelezték, hogy ez a gyakorlat nem csak jogsértő, de egyben káros közegészségügyi hatásokkal is jár. Az orvosi titoktartás az egyik legfontosabb betegjog, és ezt sértik meg az eü-dolgozók, ha a beteg vagy gondviselője írásos hozzájárulása nélkül kiadja annak egészségügyi adatait harmadik félnek. Ez alól csak az jelenthet kivételt, ha a páciens 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, ami feltehetően bűncselekmény következménye – hívja fel a figyelmet a TASZ.

Emellett úgy vélik, hogy az adatvédelmi aggályok mellett félő, hogy a páciensek feljelentésének gyakorlata elrettenti a drogfogyasztás miatt rosszul lévő fiatalokat attól, hogy időben orvosi segítséget kérjenek, ez pedig akár halálesethez is vezethet.

Paller Judit országos tiszti főorvos ennek nyomán körlevelet küldött ki az Országos Mentőszolgálat és valamennyi területi mentőszolgálat, illetve valamennyi fekvőbeteg-ellátást végző egészségügyi intézmény főigazgató orvosa részére, amelyben felhívta az egészségügyi dolgozókat arra, hogy a beteg ellátása során tudomásukra jutott személyes és egészségügyi adatokat az orvosi titoktartásnak megfelelően kezeljék. Felkérte ezenkívül őket arra is, hogy ennek megfelelően vizsgálják felül, és szükség esetén korrigálják az adatvédelmi szabályzatukat is.

A TASZ drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter olyan esetet is említ a szervezet közleményében, amikor egy gyermekkórház orvosa még a drog miatt rosszul lett fiatalkorú lázlapját is kiadta az eljáró rendőrnek, ami, írják, teljesen elfogadhatatlan.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

A Google egyik szakértője rájött, hogyan törjön fel és irányítson iPhone-okat távolról

Egy háziorvos és egy főnővér is meghalt koronavírusban

Egy háziorvos és egy főnővér is meghalt koronavírusban

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár