szerző:
MTI

A bankok elszámoltatása lesz a fő téma a szerda este kezdődő Fidesz–KDNP-frakcióülésen – mondta Rogán Antal, aki nem tud a nemzeti italboltok tervéről, és az Ökotárs Alapítvány elleni rendőri fellépésről csak annyit mondott, hogy mindenkinek lehetősége van jogorvoslattal élni.

A bankok elszámoltatása lesz a legfontosabb témája a Fidesz-KDNP szerda este kezdődő évadnyitó frakcióülésének – közölte Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a tapolcai tanácskozás helyszíne előtt tartott délutáni sajtótájékoztatóján. "Minden kérdést szeretnénk tisztázni a bankok elszámoltatásával kapcsolatban" – jelentette ki a politikus, aki szerint Európában még sehol nem volt példa arra, hogy a bankrendszernek a magánszemélyek összes hitelszerződésével – legyen az forint-, deviza-, autó-, lakás- vagy szabad felhasználású jelzáloghitel – és minden forinttal el kell számolnia. "Mindenki visszakapja azt, amit tisztességtelenül vettek el tőle" – hangsúlyozta Rogán Antal.

A bankok elszámoltatásának részleteiről és időzítéséről, így például az első kifizetések várható időpontjáról a háromnapos zárt ülésen döntenek majd. Ez azért is fontos – magyarázta –, mert miután lezárulnak a most zajló, a bankok által indított devizahiteles perek, már nemcsak a jogszabálynak kell készen lennie, hanem a bankoknak is el kell készíteniük a pontos elszámolásokat, hogy "egy perc késedelmet se szenvedjenek az emberek". Azoknak a végtörlesztőknek, akikkel korábban tisztességtelenül jártak el a bankok, egyenként kell képviselniük a saját álláspontjukat a pénzintézetekkel szemben, ha vissza akarják kapni a tőlük tisztességtelenül elvett forintokat – mondta.

©

A forinthitelesek megsegítéséről szólva a frakcióvezető közölte: rájuk szintén vonatkozott a parlamentben júliusban elfogadott törvény, és a forinthitel-szerződések ügyében a bankok ugyanúgy perelni fogják az államot, mint most a devizakölcsönök esetében, az állam pedig védeni fogja a forinthitelesek érdekeit is. Ezek a jogorvoslati eljárások november-decemberre várhatók – tette hozzá.

A devizahitelek forintosítását firtató kérdésre a politikus azt mondta: a forintosítással kapcsolatos elképzelésüket nem adták fel, de erről majd akkor kell dönteni – várhatóan az év vége és jövő tavasz között –, ha a bankok elszámoltatási folyamatának már látják a végét.

Az őszi parlamenti szezonkezdet előtti kihelyezett Fidesz–KDNP-frakcióülésnek témája lesz a rezsicsökkentés folytatása is – tájékoztatott a Fidesz-képviselőcsoport vezetője, hozzáfűzve, hogy emellett oktatás- és szociálpolitikai kérdéseket is áttekintenek, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklus magyar fejlesztési forrásainak felhasználásáról számol be.

Arra a kérdésre, hogy a nemzeti italboltok témája szóba kerül-e majd Tapolcán, Rogán Antal nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy semmilyen elképzelésről nem tud ezzel kapcsolatban. (A HVG viszont tud, erről itt olvashatnak.)

Rogán Antal kitért arra is, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság megválasztott elnöke Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminisztert jelöli az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és állampolgársági ügyekért felelős biztosi posztjára. A Fidesz frakcióvezetője rendkívül fontos tisztségnek nevezte ezt a pozíciót, mert – mint mondta – az oktatás- és ifjúságpolitika Európa jövőjéről szól, az unió szempontjából meghatározóak az e területen hozott döntések.

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott hétfői házkutatással kapcsolatban Rogán Antal kérdésre azt mondta: mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy bármilyen hatósági lépéssel szemben jogorvoslattal éljen.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Tihanyba is bevackoltak a kormányközeli üzletemberek

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Hollywood, hippikorszak és némi Charles Manson - kijött Tarantino új filmjének első előzetese

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Támadók tüzet nyitottak egy brazil, nukleáris fűtőelemeket szálító konvojra

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Iskolatársát rabolta ki egy diák és barátja Békésen, meg is verték

Felhívta a New York-i rendőrséget az autista kisfiú, hogy elveszítette a plüssmedvéjét, a rendőrök segítettek megkeresni

Felhívta a New York-i rendőrséget az autista kisfiú, hogy elveszítette a plüssmedvéjét, a rendőrök segítettek megkeresni

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?