szerző:
Szegő Péter
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem kizárt, hogy vissza fog lépni Bokros Lajos javára – mondta a hvg.hu-nak Magyar György. A független polgármesterjelöltként induló ügyvéd azt mondta, Falus Ferenc, az Együtt-PM jelöltje szeretett volna visszalépni, „de a nagy stratéga hírében álló korszakváltó párttárselnök, Szigetvári Viktor ehhez nem járult hozzá”.

A hvg.hu-nak nyilatkozó Magyar György szerint, ha a jelöltek közül senki sem lép vissza, „nyilvánvaló, hogy a regnáló főpolgármester marad a helyén”. Tarlós Istvánon kívül Falus Ferenc (Együtt-PM), Staudt Gábor (Jobbik), Csárdi Antal (LMP), Bokros Lajos (MOMA), Bodnár Zoltán (MLP) és Magyar György indul.

Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek – a jobbikos Staudt Gábor kivételével – üljenek össze „érdemi megbeszélést folytatni a visszalépésekről” – a hvg.hu-nak nyilatkozó Magyar György szerint első körben ezt kellene elérni, hogy esély legyen Tarlós István legyőzésére. „Föl kell mérni, ki a legesélyesebb Tarlós legyőzésére, és annak kell állva maradnia, a többi négy jelöltnek pedig vissza kell lépnie az ötödik javára” – mondta. Ha a kutatások szerint ő lenne Tarlós legesélyesebb kihívója, „fölveszi a kesztyűt”. „A négy pártjelölt nyugodtan mondhatja, hogy most nem a pártjaik, hanem a budapestiek érdekében, azért, hogy Tarlóst leváltsák, visszalépnek az egyetlen független jelölt javára” – fogalmazott az ügyvéd-politikus.

Magyar György még gondolkozik, kinek a javára lépjen vissza
©

Ha a kutatás eredménye az, hogy Tarlós legyőzésére az ötből valamelyik más jelölt – akár a momás Bokros Lajos, az Együtt-PM színeiben versenyző Falus Ferenc, az LMP-s Csárdi Antal, vagy az MLP-s Bodnár Zoltán – a legesélyesebb, „én azonnal hátralépek, ha még a másik három, ugyancsak alulmaradt jelölttársam szintén megteszi ezt”. Magyar maga is elismerte, hogy mivel mind Csárdi, mind Bodnár vissza nem lépése biztosnak tűnik, ez abszolút nem reális opció „de meg kell próbálni, hátha mégis”. Magyar úgy tudja: Falus szeretett volna visszalépni, „de a nagy stratéga hírében álló korszakváltó párttárselnök, Szigetvári Viktor ehhez nem járult hozzá”.

 „Mivel semmiképpen sem akarom magamra venni annak ódiumát, hogy bármelyik kiváló jelölt elől én vegyem el Tarlós legyőzésének esélyét, és nem akarok a főpolgármester-váltás akadálya lenni, ha a többi négy jelölttársam nem lép vissza, a kampány hajrájában mindenképen vissza fogok lépni, amennyiben a bennem bízó és engem támogató civilek és szimpatizánsok előzetesen ehhez a lépésemhez hozzájárulásukat adják” – fogalmazott Magyar György. „A Magyar Gyuri nem veszi el az esélyeket, mert neki ez nem presztízs-, de nem is megélhetési kérdés” – tette hozzá.

Magyar György szerint visszalépésekor azt is megmondja majd, hogy kinek a javára lép vissza. „Nem kizárt, hogy Bokros javára, de addig még számos konzultáció van hátra, mind a vetélytársakkal, mind az engem támogató civilszervezetekkel” – tette hozzá. Arra hívta föl a figyelmet, hogy a Republikon Intézet által jegyzett szeptember 25-i konferencia alkalmából le tudnak ülni tízszemközt, „amúgy meg informálisan már folytak egyeztetések”.

Az ügyvéd-politikus hozzátette: a főpolgármester-jelöltségre sikertelenül pályázott három jelöltjelöltből kettő – a zöld Ács László és a független Galyas István – a médián keresztül azt a szándékát nyilvánította ki, hogy a híveiket az ő támogatására fogják buzdítani. Magyar úgy tudja, hogy erről mind Ács, mind Galyas közleményt ad ki. „Mivel én vagyok az egyetlen állva maradt nem pártjelölt, én vagyok a legkisebb közös többszörös” – tette hozzá a független főpolgármester-jelölt.

„Nem lépek vissza. Egyedül az LMP-nek van koherens programja a fővárost illetően, semmi okunk arra, hogy ezt feladjuk” – mondta Csárdi Antal. Az LMP jelöltje még annyit tett hozzá, „ha viszont ilyen magasan buzog a visszalépési kedv a jelöltekben, talán lépjenek vissza ők mindannyian, legalább vége lesz a korrupt budapesti városvezetés korszakának”.

Falus Ferenc megkeresésünkre annyit válaszolt: "Nem közvélemény-kutatást kell nyerni, hanem választást – a régi mondás most is igaz. Végig fogom csinálni ezt a kampányt, az engem jelölő pártok pedig továbbra is támogatnak ebben. Győzni fogunk, leváltjuk Tarlós Istvánt, mert ez a budapestiek érdeke".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet

Kétezer év kellett, hogy valakinek eszébe jusson: Jézus neve is lehet üzlet

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Már burgert és műtrágyát is csinálnak a gombatermesztés során keletkező hulladékból

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak

Az OTP-től igazolt elnöke lehet az MKB Banknak