szerző:
MLF

Újabb szakaszához érkezett a belvárosi kampányháború: hétfőn délután a kerületi közterület-felügyelet avatkozott közbe és elvitte az ellenzéki Juhász Péter egyik molinóját, melyet egy aktivista függesztett ki az ablakába. A közterület-felügyelők szerint minden cégér, molinó engedélyköteles, az aktivista szerint kampányidőszakban mások a szabályok, ráadásul nem először függesztett ki molinót, korábban viszont nem volt gondja belőle.

„Egyszer csak csörgött a telefonom: egy ismerősöm hívott, láttam-e, hogy egy létrás autóval állnak a lakásom előtt és vágják le az ablakba kitett molinót” – mesélte Kóródi Erzsébet, aki a lakása másik végében volt, amikor hétfőn délután az V. kerületi közterület-felügyelők felmásztak az ablakába, hogy elvigyék az általa kitett kampányeszközt. A molinó levételét le is fotózták az akciót nyomon követő lakók, akik elküldték Kóródinak, ő meg nekünk.

Kóródi a Demokratikus Koalíció egyik választókerületi elnöke, aki a három baloldali párt közös polgármesterjelöltje, az Együtt-PM-es Juhász Péter mellett kampányol. Ezért kifeszített egy Juhász nevét tartalmazó molinót a Bástya utcában található lakásának két ablaka között. Mint mondta, végigcsinált már két kampányt idén, korábban is feszítettek ki molinót, így meg sem fordult a fejébe, hogy engedélyt kellene kérjen ahhoz, hogy kilógasson valamit az ablakán.

Lefényképezték a molinó levételét

A politikus szerint hétfőn viszont megjelent nála egy olyan autó, mellyel a közteresek a lámpaoszlopokon lévő virágokat szoktál locsolni. Kitolták a létrát a faláig és levágták a választási molinót. „Mint kiderült, magukkal is vitték, azt mondták nekem, hogy bevitték az önkormányzathoz” – mondta a hvg.hu-nak Kóródi. A DK-s politikus, aktivista azt mondta, felhívta a közterület-felügyeletet, ahol közölték vele, hogy megsértett egy 2013-as önkormányzati rendeletet, amely leszögezi, bármely cégér, logó, reklám kihelyezése engedélyköteles, és mivel megsértette ezeket az előírásokat, ezért eljárást indítanak ellene.

Kóródi azt mondta, azonnal megkereste a párt jogászát, mert szerinte kampányidőszakban nem engedélyköteles egy ilyen molinó kifeszítése, ráadásul nem közterületen, hanem a háza falára tette ki. Az aktivista szerint, ha a jogász megerősíti őt abban, hogy szabálytalanul jártak el, akkor ellenfeljelentést fog tenni.

Megkerestük az V. kerületi közterület-felügyeletet. A szervezet igazgatója, Molnár Gergely válaszlevelében azt írta: a közterület-felügyeletet egy "közigazgatási eljárás keretében eltávolíttatott 2 db - a Bástya utca 3. és a Báthory u. 21. homlokzatára felhelyezett - reklámhordozó molinót. A molinó felhelyezésére sem tulajdonosi hozzájárulás, sem Belváros-Lipótváros közterületének rendjéről szóló 15/2013 rendelet által előírt közterületi használati hozzájárulás nem volt".

Arra a kérdésünkre a közterület-felügyeletettől nem kaptunk választ, hogy milyen eljárás indult az aktivista ellen, ahogy arra sem, hogy egy magánlakás fala mennyiben tekinthető közterületnek, de azt sem árulták el, miért nem értesítették a molinó levágásáról a lakás tulajdonosát, és miért vitték el magukkal a molinót. Válaszolt viszont ezekre a kérdésekre az önkormányzat (lásd keretes írásunkat).

Felnyomták őket

Hétfőn este végül az önkormányzat is megszólalt az ügyben. A belvárosi helyhatóság a hvg.hu-nak hangsúlyozta, mind a két esetben - melyről a közterület-felügyelet említést tett - "a társasházból tettek bejelentést". "Az engedély kiadásához minimum kérelem szükséges, ami az önkormányzathoz nem érkezett. A belvárosi önkormányzat akár holnap kiadja az engedélyt, amennyiben kérelmet nyújtanak be és csatolják a társasház tulajdonosi hozzájárulását" - írta az önkormányzat sajtóreferense.

"A saját ablakán belülre illetve az erkélyére bárki, bármit kihelyezhet, hiszen az az ő tulajdona. A társasház homlokzata azonban a társasház tulajdona. A társasházra bármilyen reklámberendezés kihelyezése közterület használati engedélyhez is kötött" - írta az önkormányzat, milyen alapon avatkozott be egy társasház belügyében a hivatal. Márpedig az önkormányzat szerint a molinó is abba a reklámahordozó-kategóriába tartozik, amely "benyúlik" a közterületbe, és így a 2013-as rendelet szerint engedélyköteles. A képeken látszik, a molinó pár centitre lóghatott ki a fal síkjából, ráadásul egy francia erkély két ablaka között feszítették ki - miközben azt az önkormányzat is elismerte, hogy "az erkélyére bárki, bármit kihelyezhet".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Juhász: Áron alul szabadultak meg Rogánék a Klotild-palotától

"A belvárosi Fidesz-klán nem képviseli a kerületiek érdekeit" – írta a kerület Együtt-PM-es polgármesterjelölt. A Klotild-palotát 12 éve is ugyanannyiért adták el, mint most. Az önkormányzat szerint nem lehet tudni, hogy Juhász Péter józanul vagy bedrogozva tesz-e állításokat. Ráadásul a palotát nem adták el 12 éve, mindig is a kerület tulajdonában volt - írták.

Trumpról nevezne el egy települést a Golán-fennsíkon Netanjahu

Trumpról nevezne el egy települést a Golán-fennsíkon Netanjahu

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Rengést észlelt a Marson az Insight űrszonda

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Zseniális ötlet a vészfékezős bevásárlókocsi

Több baktériumot rejt a férfiak szakálla, mint a kutyák szőre

Több baktériumot rejt a férfiak szakálla, mint a kutyák szőre

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

A Nürburgringen faragják még a frissített Honda Civic Type R-t

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását

Meghosszabbították Hasszán F. letartóztatását