szerző:
hvg.hu

Ebolagyanús utasok miatt átmenetileg senkit sem engedtek leszállni az egyik Brüsszelből New Yorkba közlekedő repülőgépen szombaton – jelentette a Turizmus Online, amelynek egy, a fedélzeten ülő magyar utas elmesélte, mi történt az ominózus járaton.

Órákig nem szállhattak le az utasok az egyik Brüsszelből Newarkba érkező repülőgépről szombaton, mert a fedélzeten egy libériai férfi és a lánya ebolagyanús tüneteket mutatott – írta a Turizmus Online.

Egy magyar nő is a fedélzeten ült, ő a portálnak nagy vonalakban beszámolt arról, hogy mi történt az út alatt és a landolás után.

A beteg utasokra a United Airlines október 4-i, Brüsszelből érkező, 998-as számú járatán figyeltek fel. A magyar nő szerint már az utazás alatt jelezték az utaskísérők a pilótáknak, hogy gond van két személlyel, akik folyton a mosdóba járnak, amit "telehánynak és megy a hasuk is".

©

Ezt jelezték leszállás előtt a newarki repülőtéri irányításnak is, ezért helyezték vesztegzár alá a gépet landolás után. Az utasokat és a teljes személyzetét a földet érést követően még két óráig a gépen tartották, majd újabb két órán keresztül a repülőtér egy lezárt területére vezették mindannyiukat maszkos, védőruhába öltözött egészségügyisek – írta a beszámoló.

Az utasoknak a nő szerint mindössze annyit mondtak, hogy egészségügyi ellenőrzés lesz a gépen, ezért nem szállhat ki senki megérkezéskor. Az első osztály utasaira viszont mindez nem vonatkozott, őket ugyanis még a "mini vesztegzár" kihirdetése előtt elengedték és még időben kislisszolhattak a fedélzetről – közölte a magyar utas, aki viszont a turistaosztályon utazott, így ő is négy órán át ott ragadt a többi utastársával együtt.

A maszkos, teljes védőruhába öltözött egészségügyisek két óra elteltével érkeztek meg a gépre és az utasok közt vezették le a gépről az apát és a lányát. Amíg el nem végezték az ebola-gyorstesztet, senkit nem engedtek el.

Az utasokat azzal engedték el végül, hogy mindenkinek 21 napig napi kétszer lázat kell mérnie, és mindenki kapott egy sárga papírt információkkal, hogy melyik speciális kórházban jelentkezzen, ha a 21 nap alatt felmegy a láza és rosszul lesz – tette hozzá a magyar utas. A nő szerint mindenkinek felírták az összes adatát, elérhetőségét, hogy gond esetén azonnal el lehessen érni őket.

Az esetből úgy tűnik, hogy az amerikai repülőterek az ebolával kapcsolatban még nem állnak a helyzet magaslatán, nincs olyan protokoll, amelyet alkalmazni tudnának veszélyhelyzet esetén, hiszen ha lett volna ilyen előírás, nem mehettek volna el például az első osztályú utasok a gép fedélzetéről – fogalmazott a beszámoló.

Az a cikkből nem derült ki, hogy a férfinál beigazolódott-e az ebolagyanú. A Wall Street Journal később közölte, vaklárma volt a riadó, a 35 éves, Brüsszelből érkezett utas és a lánya nem az ebolát kapta el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Összeomlás fenyegeti a fuvarozókat az alacsony fuvardíjak miatt

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

Leégett a házuk, de gyerekeit még ki tudta menteni egy soroksári nő

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" – Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor