szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába rendelkezett úgy az Alkotmánybíróság, hogy a jövőben nem kell kitakarni a szolgálatban lévő rendőrök arcát a médiában, létezik egy korábbi Kúria-határozat, amely kötelező érvényű a bíróságokra nézve.

Egy 2012-es jogegységi döntés értelmében még mindig nem lehet közzétenni olyan fotót, amelyen felismerhető a szolgálatot teljesítő rendőr. Ilyen képet, videót vagy hangfelvételt csak a szereplő enedélyével szabad publikálni – rendelkezett a Kúria az Index szerint.

Bár a közelmúltben az Alkotmánybíróság kimondta, nem jogsértő, ha rendőrökről felismerhető fotót közölnek az újságok, a Kúria jogegységi határozata továbbra is kötelezi az egyedi ügyekben ítélkező bíróságokat – hangzott el csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken egy hasonló témájú per ítélethirdetésén.

©

A bíróságok szervezetéről szóló törvény szerint a bíróságoknak kötelező jelleggel alkalmazniuk kell a Kúria releváns jogegységi döntéseit. Az Alkotmánybíróság minapi döntése viszont csak az egyedi ügyre vonatkozott.

Folytatódhat tehát a gyakorlat, hogy a rendőrök százezer forintokra perelhetik a róluk fotót közlő médiumokat. Pedig úgy örültünk, amikor meghozta a döntést az Ab, hogy még egy galériát is összeraktunk kedvenc kitakarós fotóinkból.

A Kúria az Indexnek azt mondta, hogy még tanulmányozzák az Alkotmánybíróság témába vágó döntését, s majd eldöntik, hogy indokolt-e bármilyen lépést tenni az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

A WhatsApp szerint nem érdemes más üzenetküldőt használni

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt

Korrupciós ügy miatt börtönbüntetésre ítélték Nicolas Sarkozyt