szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Buktafalvának is hívhatnák Mezőszemerét, annyi Bukta nevű ember lakik ott, és érdekes dolgok történnek. Büntetőeljárások vannak folyamatban Bukta Gábor volt mezőszemerei polgármester vezetése idején történt ügyek, jogosulatlan jutalmazások, pénztárhiány és áron felüli traktorvásárlás miatt – tudta meg a hvg.hu, a férfi ennek ellenére független jelöltként indul a település vezetői székéért az október 12-i önkormányzati választásokon. Egy eljárást befejezett a rendőrség, bár tudomásunk szerint a feljelentők ezt nem akarják annyiban hagyni. A pénztárhiány ügyében még vizsgálódnak a Heves megyei rendőrök, mint az adóhivatal a traktorvásárlással kapcsolatban. A volt polgármestert nem érte el a hvg.hu, a rendőrség pedig – meglepő módon – egyáltalán nem reagált cikkünk megjelenéséig az ügyekben.

Független jelöltként szeretné elnyerni a polgármesteri széket Bukta Gábor a Heves megyei Mezőszemerén. A férfi több mint egy évtizedig volt a település vezetője, ám tavaly szeptemberben a képviselő-testület felfüggesztette a foglalkoztatási jogviszonyát, mert felmerült, hogy visszaélhetett a rábízott hivatali hatalmával és az általa vezetett településen nem biztos, hogy szabályosan folyt a gazdálkodás. Bukta Gábornak végül akkor kellett felállnia a polgármesteri székből, hogy nem fizette be autója gépjárműadóját.

Mezőszemerét nyugodtan lehetne "Buktafalvának" is hívni, az 1200 lakosú Heves megyei településen száznál is több Bukta nevű ember lakik.

Többe került a traktor papíron, mint a valóságban?

Három ügyben gondolták úgy a mezőszemerei képviselő-testület tagjai, hogy nem járt el bennük felelősen a volt polgármester. Az egyik egy igazságügyi szakértő szerint is értéken felüli traktorvásárlás volt. Bukta Gábor az önkormányzat nevében 6,1 millió forintot fizetett a járműért pótkocsival együtt. A szakértő viszont a 30 éves traktort vontatóval együtt 1,8 millióra taksálta. Az ügyben az Egri Rendőrkapitányság kezdett el vizsgálódni, aztán átkerült az ügy költségvetési csalás gyanújával a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-Magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságához. „Egyelőre nincs gyanúsított az ügyben. Többek között tanúkihallgatások folynak, szakvélemény készül” – tájékoztatta a hvg.hu-t az eljárásról az adóhivatal.

 

©

Jogtalanul kifizetett jutalmak?

Másik, szintén visszaélés gyanús ügynek vélték a mezőszemerei képviselők, hogy 30-ból 19-szer jogtalanul kaptak közszolgálati jutalmat emberek, köztük Bukta Gábor is. Az Origo írt először erről, megemlítve, hogy két évig nagyon vontatottan haladt a nyomozás, s majd miután úgy látták, hogy semmi sem történt, megszüntették a nyomozást. A Heves Megyei Főügyészség szerint azért nem történt bűncselekmény, mert bár valóban 30-ból 19-szer jogosulatlanul kaptak jutalmat emberek Mezőszemerén, de mindennek oka egy téves számítás volt. Vagyis nem szándékosan követték el a törvénysértést a döntést előkészítők és az azt meghozók, köztük a feljelentők szerint ezekben kulcsszerepet játszó, a törvényes működésért felelős akkori jegyző és a volt polgármester.

Legfőbb Ügyészség azonban helyt adott a fellebbezésnek, amelybe már a korrupció elleni küzdelem egyik hazai élharcosának számító Transparency International Magyarországnak a keze is benn volt - mint azt a hvg.hu is megírta. Beadványukban rámutattak többek között arra, hogy milyen ellentmondások feszülnek a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság indoklásának ellentmondásaira, továbbá, hogy a rendőrség mi mindent nem tett meg az ügy teljes körű feltárása érdekében. Így a nem foglalkoztak azzal, hogy több tanú is úgy nyilatkozott, tisztában volt azzal, hogy nem illette volna meg a jubileumi jutalom őt magát, vagy más jutalmazottat, mert nem volt meg az ahhoz szükséges közszolgálati ideje. Voltak, akik még a volt polgármester figyelmét is felhívták erre. Bukta Gábor ennek ellenére még kétszer megpróbálta saját magának kifizettetni a jubileumi jutalmat.

A Legfőbb Ügyészség helyt adott a panasznak mondván, az ügyet nem derítették fel kellően és a nyomozás folytatását rendelte el. Ez szeptember 29-ig tartott. A Heves Megyei Főügyészség szóvivője, Konkoly-Thege László a hvg.hu megkeresésére közölte, hogy a megyei rendőr-főkapitányság a nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatott nyomozást befejezte, s az ügyben senkit nem gyanúsítottak meg. Az ügyészség szóvivője megjegyezte, hogy a válaszokat a rendőrség is megadhatta volna, ám a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság részéről ezekre az alapvető és személyiségi jogokat nem érintő kérdésekre egyáltalán nem voltak hajlandóak reagálni cikkünk megjelenéséig.

Hiányt találtak a pénztárban

A harmadik ügy jutott a legtovább. A mezőszemerei képviselő-testület tavaly szeptemberben elszámolások bizonylatait átvizsgálva úgy találták, a pénztár hiányt mutat. A vizsgálódások után nem jelentős az összeg, mintegy egymillió forint körüli lehet, de a Heves megyei településnek ez is számottevő. Ezzel kapcsolatban idén február 11-én tettek feljelentést sikkasztás vagy csalás gyanúja miatt. Az ügyet a Hatvani Rendőrkapitányság vizsgálja. A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatást ígért a nyomozás jelenlegi állásáról, de az írásunk közléséig nem adtak választ arra, hogy hol tart az eljárás, illetve, hogy az ügynek van-e gyanúsítottja vagy gyanúsítottjai, pedig egy hete eljuttattuk a rendőrséghez a kérdéseinket.

A rendőrség passzivitása a tájékoztatást illetően érthetetlen, mert a hvg.hu-nak sikerült megtudnia a mezőszemerei önkormányzattól, hogy két hete, szeptember végén a rendőrök a mezőszemerei önkormányzati hivatalban jártak, idézést hoztak Bukta Gábor részére. A volt polgármester gyanúsított lett, ki szeretnék hallgatni a rendőrök. A mezőszemerei önkormányzattól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az idézés október első hetére szólt, vagyis a gyanúsítottként való kihallgatásnak meg kellett volna történnie. Hogy így volt-e, azt nem tudjuk, a rendőrség hallgat.

Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy Bukta Gábor az ő hivatali idejére vonatkozó ügyekkel kapcsolatos eljárások miatt mit tud ajánlani a lakosoknak és miként gondolja, hogy a helyiek bizalmat szavaznak neki, de Mezőszemere egykori vezetőjét sem mobil-, sem vonalas számon nem értük el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baksa Roland Itthon

Mégsem lefutott a „buktafalvi” jutalombotrány és a csányi kazánügy

Két, évek óta folyó, de valamiért nagyon vontatottan haladó korrupciógyanús ügy újra előkerült. Az egyik esetben 30-ból 19-szer jogtalanul kaptak közszolgálati jutalmat emberek, de a rendőrség szerint ez nem bűncselekmény. A másik ügyben 60 millióért szereltetett be egy önkormányzat kazánokat, amit 10 millió alatti összegből is ki lehetett volna hozni az új polgármester szerint. A régit nemrég gyanúsítottként hallgatták ki. A két fordulathoz az is kellett, hogy a Transparency International nem hagyta nyugodni az ügyészséget.

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Chatszobában árulta a drogot egy budapesti fiatal

Újra Hitchcock törvénye érvényes, a film visszatalál a hálószobába

Újra Hitchcock törvénye érvényes, a film visszatalál a hálószobába