szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Az önkormányzat zöldfelületté nyilvánított egy szakaszt egy nagy forgalmú zuglói utca egyik oldalán. Emiatt nehezen találnak parkolóhelyet a környékbeliek, sőt feljebb több száz méter hosszan egy sávra szűkül az egyébként kétirányú forgalom a két oldalt parkoló autóktól. Minden nap balesetveszélyes helyzetek sora alakul ki, az önkormányzat terveket ígér, a Budapesti Közlekedési Központ pedig türelemre int, míg nem születik javaslat a forgalmi rend megváltoztatására. Hogyan borítja fel egy parkolási tilalom egy környék életét, és mennyire képtelen a közigazgatás a kialakult helyzetet gyorsan és kielégítően kezelni?

„Tolass vissza, különben szétverem a fejed! Hát nem látod, hogy jövök?” – manapság mindennaposak az ehhez hasonló ingerült szóváltások a zuglói Báróczy utcában, melyet évtizedekig afféle menekülő útvonalként használtak az Egressy és a Mogyoródi út között az autósok.

Az utca a kétoldalt parkoló autóktól egy sávra szűkül kb. 150-200 méteres szakaszon. „Rendszeresek a koccanások, az, hogy a parkoló autók tükreit elsodorják, kifordítják vagy le is törik az itt elszáguldók. De a napokban az is megesett, hogy a járdára hajtott fel két kiskocsi, hogy a bedugult útszakaszt megkerülve, kijussanak a dugóból” – mondta egy itt lakó a hvg.hu-nak. Nehezíti a helyzetet, hogy bár az utcában kevesen laknak, a szomszédos Mol-kútnál tankolnak a posta csomagszállító teherautói, plusz az úttest másik oldalán van a Postás Sporttelep, ahová késő délutántól estig tömegesen érkeznek focizni, teniszezni, persze, autóval.

Zöldfelület a Báróczy utcában

Az egész hátterében az áll, hogy az önkormányzatnak hirtelen eszébe jutott, hogy a Postás-focipálya kerítésének töve, ahová évtizedeken át parkoltak az itt élők, zöldfelület. Mint korábban beszámoltunk róla, előfordult, hogy erre hivatkozva a zuglói önkormányzat „végigkerékbilincselte” a "zöldfelületen" parkolókat. Tábla nem figyelmezet rá, hogy ott tilos parkolni, valódi zöldterület pedig talán soha nem is volt ott – egy ideje legalábbis biztosan nem nő fű. Azzal viszont, hogy a Postás előtt megszűnt a parkolás, elviselhetetlenné vált a közlekedési helyzet .

Próbálj meg lassítani!

„A balesetveszélyes szituációk miatt a lakók az önkormányzathoz fordultak – mondta a hvg.hu-nak a Báróczy utca 6-8. szám alatti ház közös képviselője, Frankné Gyarmati Stefánia. „Jelenleg fontos lenne a forgalomlassítás, amihez táblát kellene kihelyezni, de azt is kértük, hogy az utcát tegyék egyirányúvá. A parkolási problémák rendezésére felvetettük, hogy mi magunk, saját költségünkön kialakítunk arra alkalmas helyeket, tudomásul véve, hogy ott nem csak lakók állhatnak meg járműveikkel. Arra az esetre, ha ez nem valósítható meg, további javaslatunk volt, hogy tábla kihelyezésével engedélyezzék a parkolást a füves területen, mint a kerületben máshol is tették.”

Frankné Gyarmati Stefánia ennek igazolására egy fotót mutatott fel a Padlizsán utcában parkoló autókról, de elmondása szerinte ilyen megengedő táblák a Fogarasi út több szakaszán is találhatóak. Ugyanakkor a Zuglói Önkormányzati Rendészet ezzel kapcsolatban a hvg.hu-val közölte, hogy a zöldfelületen való megállás járművel az önkormányzat rendelete miatt tilos a kerület más utcáiban is. Ez alól csak azok a helyek jelentenek kivételt, amelyeknél „kifejezetten e célból gyeprácsos felület van kialakítva az úttest mellett, és az oda történő felhajtást vagy beparkolást közúti jelzés megengedi” – írta a rendészet jogtanácsosa, Füle Ferenc. A közös képviselő által megküldött fotón ugyanakkor a gyeprács nem látható.

Környezetvédelem kontra balesetveszély

A jogtanácsos megjegyezte azt is, hogy nem tartja „előremutatónak és a lakosság környezetvédelmi vonatkozású elvárásaival összeegyeztethetőnek a közterületi zöldfelületek betonozott parkolóvá történő átalakítását”. A zöldfelületek csökkentését egyéb iránt ágazati szakmai protokollok is tiltják – hangsúlyozta a válaszban. A lakók ezzel szemben a balesetveszély elkerülését hozták fel érvként.

„Az önök által jogszabályilag jól megindokolt intézkedés következtében, amellyel sikeresen védtek meg néhány elvadult gyomnövényt, az utcában lakók testi épségét sodorták veszélybe. Én minden reggel két kis gyermekemet próbálom bevarázsolni gyereküléseikbe, ehhez mind a két ajtót használnom kell. Amióta ezt a leszűkült úton próbálom megtenni, az autó megközelítése életveszélyes” – írta egy ottlakó. 

Éles helyzet Zuglóban
©

Zugló: a helyzet kulcsa a BKK-nál

A zuglói rendészet júniusban bejárást tett a helyszínen, a lakók kifogásait pedig továbbították a Budapesti Közlekedési Központnak (BKK), mert a forgalomtechnikai feladatkört Budapest tekintetében ők látják el. Választ nem kaptak – jelezte a jogtanácsos.

A városfejlesztési osztály részére megküldött levélben a lakók állásfoglalást kértek arról is, hogy az út másik oldalán található sporttelep kerítése és az út közötti zöldterületen kialakíthatóak lehetnének-e szabályos parkolóhelyek. Erre azt a választ kapták, hogy a jövő évi költségvetésben a parkoló megtervezésére különítenek el pénzt.

„A héten a Fidesz egyik képviselőjelöltje járt az utcában, és ígérte, hogy a választások után megoldják majd a lakók problémáját. Arra a kérdésre azonban, hogy mivel most is fideszes a kerület vezetése, miért kell ebben az ügyben voksokat kunyerálni, nem érkezett válasz” – jegyezte meg a lakó.

BKK: rövidesen javasolnak

A Zuglói Városi Közszolgáltató Zrt. a hvg.hu-nak azt írta, hogy az önkormányzat a zöldterületen való parkolást nem támogatja. „Megoldás lehetne, ha a zöldterület helyén szilárd burkolatú parkolóhelyeket alakítanánk ki, ám ehhez útépítési és forgalomtechnikai terveket kell készíteni és engedélyeztetni. Önkormányzati tulajdonú és a kerület kezelésében álló utaknál ezek a feladatok mindenkor az érintett önkormányzatot, jelen esetben Zugló Önkormányzatát terhelik” – tették hozzá.

A BKK részéről azt ígérték, hogy a helyi parkolási szokások felmérése után rövidesen részletes javaslatot tesznek a zuglói önkormányzatnak az utca forgalmi rendjének átalakítására. Elviekben lehetséges a Báróczy utca egyirányúsítása is, így a forgalom fenntartásával mindkét oldalon kialakíthatók a parkolóhelyek. Ezt a BKK csak a felmérések elvégzése után, a helyhatóságok teljes egyetértésével tudja megvalósítani – tudta meg a hvg.hu.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Cs. B. Itthon

Szokott parkolni zöldterületen? Baj van: jön a bilincscunami

Saras gödör, út melletti füves rész? Figyeljen ezekre is a parkolásnál, mert több helyen előfordult, hogy az agyagos, füves út menti szakaszra parkolók is kerékbilincset kaptak az autójukra, mondván, tiltott helyen, zöld területre parkoltak. A zuglói rendészet arra hívta fel az egyik pórul járt lakó figyelmét, hogy olvasnia kellett volna a helyi lapban az ide vonatkozó rendeletet.