szerző:
Gergely Zsófia

Előre beikszelt szavazólapmintát találtak egy diósdi idősek otthonában az önkormányzati választás napján. Az otthon nevében nyilatkozó munkatárs szerint a lakók így készültek fel a voksolásra, a sablonra lecsapó választási bizottság viszont feljelentést tett. A választási minidrámának komoly tétje lehet, hiszen mindössze 7 szavazaton múlt a polgármester-választás, aminek eredményét az eddigi, de ezúttal alulmaradt városvezető már meg is támadta. Nem mellékes, hogy állítólag az ő neve szerepelt az idős nénitől elkobzott mintaszavazólapon.

Három településen támadták meg a polgármester-választás eredményét, ezek egyike Diósd – mindössze ennyi derült ki a Nemzeti Választási Iroda kedden közzétett adataiból. Csakhogy diósdi forrásaink szerint vasárnap este itt valóságos választási krimi zajlott, rendőrökkel, csalódottságukban balhézó helyiekkel – miközben kívülről nézve, például a hivatalos választási oldalon eredményeket leső kattintgatók számára legfeljebb annyi tűnhetett fel, hogy a városban szokatlanul lassan haladt a szavazatok összeszámlálása.

A Pest megyei településen már a választás napján terjedni kezdett a hír, hogy a helyi idősek otthonában előre megmondták az öregeknek, hogy az eddig regnáló polgármesterre, a Fidesz-KDNP színeiben induló Spéth Gézára szavazzanak – mondta névtelenséget kérve egy helyi lakos. Szerinte „mindenki tudja, hogy az idősek otthonának vezetője jó barátja a polgármesternek, már az országgyűlési választások idején is lehetett hallani ilyesmit. De most állítólag a választási bizottság tagjai kiszúrták a dolgot”. Még vasárnap este értesültek arról is, hogy a környéken egyedüli településként azért nincs még meg náluk a végeredmény, mert a szavazatszámlálóknál áll a balhé, nekiálltak újraszámolni az összes voksot. „Egy ismerősöm szerint még a rendőrséget is kihívták az idősek otthonában történtek miatt. Utána meg többen, köztük a helyi fideszesek egymást okolva ordítoztak a helyi tájháznál” – állította.

A hivatalos eredmények alapján a Fidesz valóban alulmaradt Diósdon: a 8 fős képviselő-testületbe 5 független jelölt jutott be, és mindössze 3 kormánypárti. Polgármesternek 1370 szavazattal a független jelöltként induló Bogó László Ignácot választották meg, ez az összes voks 44,22 százaléka. Alig 7 szavazattal marad le az eddigi polgármester, a fideszes Spéth Géza, ami 44 százalékos támogatottság, vagyis hihetetlenül kis különbség volt.

Idős ember szavaz - képünk illusztráció
©

Diósdi forrásunk már hétfő reggel megpróbált az interneten utánanézni, mi miatt volt a csetepaté, mi pontosan a végeredmény, de állítja, hogy 8 órakor még azt írta ki a rendszer, hogy náluk 25 százalékos a feldolgozottság. Délre lett 100 százalék, amikor már mindenhol máshol rég lejöttek az eredmények – mondta. Az összehasonlítás végett: a legtöbb választókerületben már vasárnap éjjel 100 százalékos volt a feldolgozottság.

Megtámadták a végeredményt

Hétfőn megpróbáltuk elérni a helyi választási bizottságot, illetve az önkormányzat valamelyik illetékesét, de kifejezetten morcosan azzal utasítottak el, hogy senki nem nyilatkozik, reggelig benn voltak, így aznap már nem is mennek be. Végül kedden sikerült elérnünk Diósd jegyzőjét, Szabó Ferencet. Megbeszéltük, mikor válaszol megkeresésünkre, de ettől kezdve hiába hívtuk, többé nem vette fel a telefonját, szerdán pedig a hivatalában sem sikerült elérni.

Máshol sem ment egyszerűen...

Kövesse a hvg.hu választási riportsorozatát!

Győzött, aztán bilincsben vitték el Merkel és az egyház szolgáját

A "böszmék" bosszút álltak a fideszes polgármesteren

Az MSZP-s polgármester, aki Simicskáékkal sem szégyellt tárgyalni

"Csak amit a Fidesz nem csinált meg" – Hogyan győzött a Jobbik Ózdon?

Végül egy szinttel feljebb, a Pest megyei választási irodában megtudtuk, hogy az idősek otthonában mozgóurna segítségével szavazó választópolgárok voksaival kapcsolatban valóban aggályok merültek fel. Az is kiderült, hogy a második helyre szorult Spéth Géza nem törődött bele a vereségbe, és jogorvoslatért folyamodott. „Kifogás érkezett a polgármester-választás végeredménye ellen, a kifogást a második helyezett jelölt tette” – erősítette meg Szép Tibor, Pest megyei jegyző, egyben a területi választási iroda vezetője. A kifogást csütörtökön délután fogja tárgyalni a területi választási bizottság.

Az állítólagos átszámolással kapcsolatban azt mondta: nem azzal van a gond, ha a szavazatszámláló bizottság esetleg többször is megszámolhatta a voksokat, mert erre lehetősége van. „Az eddigi polgármester, Spéth Géza beadványában arra hivatkozik, hogy sérültek a választás alapelvei, ezért is fordult felülvizsgálatért a választási bizottsághoz” – magyarázta Szép Tibor. A jogorvoslati eljárásban ezért a fideszes jelölt azt kérte, hogy semmisítsék meg a végeredményt, és rendeljék el a szavazás megismétlését, illetve ha erre nem bólintanak rá, akkor viszont számolják újra a szavazatokat. A kifogást azzal indokolta Spéth, hogy az őt legyőző ellenjelölt a független státuszát, illetve a párttámogatását nem megfelelően használta, magyarul félrevezette választókat (a választási oldal szerint a megválasztott Bogó László Ignác függetlenként indult – a szerk.)

Tényleg találtak egy beikszelt szavazólapmintát

A területi választási iroda vezetője azt is megerősítette, hogy az 1. számú szavazókörben alkalmazott mozgóurnázás közben, a helyi szociális otthonban jogtalanságok történhettek. „A helyi választási bizottság tagjai találtak egy olyan szavazólapot, amely nem valódi. Beazonosítható volt, hogy ez egy olyan szavazólapsablon, mint amilyent az önkormányzat honlapján is közzétesznek. Ezt valaki kinyomtatta, és beikszelte” – tette hozzá, de azt egyelőre nem tudják, hogy ezt a voksminta hogyan keveredett az érvényes voksok közé.

Amint megtalálták, a két választási bizottsági tag magához vette a „mintaszavazólapot”, és még vasárnap este rendkívüli eseményeknél szokásos jegyzőkönyvet vettek fel az esetről. „Majd értesítették a rendőrséget, hiszen nekik kell kideríteniük, ki és miért csinálta a sablont” – magyarázta a jegyző, aki szerint a rendőrség a választás tisztasága elleni bűncselekmény alapos gyanúja miatt indíthat eljárást. Ugyanakkor a területi választási iroda vezetője szerint „ahhoz kétség sem fér, hogy a mozgóurnába nem került ilyen ismeretlen eredetű, nyomtatott szavazólap”.

Képünk illusztráció
©

Kerestük Spéth Gézát, Diósd leköszönő polgármesterét, de az önkormányzaton keresztül nem sikerült elérnünk. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Beluzsárné Belicza Andrea viszont megerősítette, hogy „az illetékesek az eset miatt az Érdi Rendőrkapitányságon feljelentést tettek, a rendőrség vizsgálja a körülményeket”.

A választásokon felülkerekedett Élhetőbb Diósdért szervezet – amelynek jelöltjei függetlenként indultak – kitett egy tájékoztatást a Facebook-oldalukra, amelyben ugyanezt a történetet írják le. Szerintük az idősek otthonában a szekrényből került elő a letölthető mintaszavazólap, amelyen Spéth Géza neve volt bejelölve.

Csak előre készültek a mintával

„Semmi törvényellenes dolog nem történt, azt a mintát bárki kinyomtathatta az önkormányzat honlapjáról” – mondta a hvg.hu-nak Subositsné dr. Kálóczi Katalin, a Szent Anna Idősek Otthonának igazgatóhelyettese. Eredetileg az intézményt vezető, és a felmerül aggályokkal összefüggésbe hozott Sirák Pétert kerestük – több csatornán is –, de végül azért helyettese nyilatkozott, mert elmondása szerint az igazgató szabadságra ment.

Az igazgatóhelyettes tehát nem tagadta, hogy találtak egy ilyen sablonszerűséget, csakhogy szerinte szó sincs választási csalásról. „Nálunk nagyon idős, jellemzően 80 év feletti emberek élnek, akik fel szeretnének készülni előre a szavazásra. Hiszen ez nem egyszerű, sok képviselőjelölt volt, ezért töltötték ki maguknak előre” – mondta. Ugyanakkor szerinte csak „egy néni volt, akinél ilyen mintát találtak, amin gyakorolt”. „Bárki megteheti, hogy letölti, és otthon szépen megnézegeti előre, ha ez segít – talán tiltja ezt a törvény?” – jegyezte meg.

Megríkatták a lakókat a terjedő pletykák

Az otthon vezetőhelyettese azt állítja, hogy éppen a mozgóurnával érkező szavazóbizottsági tag nem járt el megfelelően. „Nagyon csúnyán viselkedett, nem engedte a kolléganőnknek, hogy segítsen az időseknek a szavazásban, pedig nem azt akarta megmondani, kire voksoljanak, mindössze segíteni akart. Nem hívhatjuk oda mindenkinek a rokonát, hogy segítsenek. A szavazóbizottsági tag ráadásul türelmetlenül elkérte a szavazólapokat, sőt, állítólag olyat is mondott, hogy nem kell mindegyiket behúzni” – sorolta. Emiatt már jelezték is kifogásaikat az önkormányzat felé – tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes azt is sérelmezi, hogy Diósdon elterjedt az állítólagos jogellenes szavaztatás híre. „Sírva jöttek vissza a lakóink amiatt, hogy miket terjesztenek az egyházi fenntartású otthonról” – mondta. Pedig szerinte a mintán csak azért gyakoroltak előre, mert „eleget akartak tenni állampolgári kötelességüknek”.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szaúd-Arábia makacs és válaszcsapást ígér

Szaúd-Arábia makacs és válaszcsapást ígér

A mobiljaink alapján derítették ki, hogy nem is dolgozunk a szombati munkanapokon

A mobiljaink alapján derítették ki, hogy nem is dolgozunk a szombati munkanapokon

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Nagyon nem megy a kormányalakítás Svédországban

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Nagyjából 500 millió forintnyi Mercedes-Maybach parkol ezen a pesti mezőn - fotó

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést

Kapcsolati konfliktus robbanthatta ki a kölni főpályaudvari túszejtést