szerző:
hvg.hu

Marad a vasárnap megválasztott független polgármester Diósdon, a választási bizottság elutasította az eredményt megtámadó fideszes jelölt beadványát. Azt viszont a rendőrségnek kell kinyomoznia, hogy a helyi idősek otthonában valóban előre kitöltött szavazólappal befolyásolták-e, kire szavazzanak a lakók.

Elutasított a vasárnapi választáson alul maradt fideszes Spéth Géza beadványát csütörtökön délutáni ülésén a területi választási bizottság – közölte a hvg.hu kérdésére Szép Tibor, Pest megyei jegyző, egyben a területi választási iroda vezetője. Egyúttal helybenhagyták az eredményt megállapító helyi választóbizottsági határozatot, amely szerint a független jelöltként induló Bogó László Ignácot választották meg a város vezetőjének. A döntés ellen még bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet beterjeszteni 19-én 16 óráig.

Spéth Géza arra hivatkozva támadta meg az eredményt, hogy sérültek a választás alapelvei, ezért azt kérte, hogy semmisítsék meg a végeredményt, és rendeljék el a szavazás megismétlését, illetve ha erre nem bólintanak rá, akkor viszont számolják újra a szavazatokat. 

A Fidesz alulmaradt Diósdon: a 8 fős képviselő-testületbe 5 független jelölt jutott be, és mindössze 3 kormánypárti. A két polgármester-jelölt között mindössze 7 szavazat volt a különbség.

A Pest megyei város azért érdekes, mert helyiek szerint lehet, hogy a helyi idősek otthonában előre megmondták az öregeknek, kire szavazzanak – erről itt olvashat részletesen.

A területi választási iroda vezetője megerősítette, hogy az 1. számú szavazókörben alkalmazott mozgóurnázás közben, a helyi szociális otthonban jogtalanságok történhettek, mert találtak egy olyan szavazólapot, amely nem valódi. Beazonosítható volt, hogy ez egy olyan szavazólapsablon, mint amilyent az önkormányzat honlapján is közzétesznek, ezt töltötte ki valaki.

Az otthon egyik vezetője viszont azzal magyarázta a mintát, hogy az öreg lakók így akartak felkészülni a voksolásra. Az ügyben rendőrségi eljárás indult, így ezzel a területi választási bizottság nem foglalkozott.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez már talán sok lesz: "bekamerázná" a tévénket a Facebook

Ez már talán sok lesz: "bekamerázná" a tévénket a Facebook

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Gödöllőn ítélték el az első hajléktalant

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

Ez lesz Amerika történetének második legnagyobb lottónyereménye

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

A Panasonic megcsinálta minden irodai dolgozó (és főnök) álomkütyüjét

Konzultáció és az emberek véleménye – a két nap alatt átvert lakástakarék ügy margójára

Konzultáció és az emberek véleménye – a két nap alatt átvert lakástakarék ügy margójára

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére

Reagált a szakértő a cigibiztossá lett Lázár János nagy tervére