szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jogszabályok alapján a hadkötelezettség bevezetésére csak két különleges esetben – megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapot esetén – kerülhet sor. A Magyar Honvédség az elmúlt hetekben ezeket a helyzeteket gyakorolta.

A rendkívüli jogrendben bevezetendő hadkötelezettség sorozási feladataira gyakorlatoztak a Magyar Honvédség és más érintett szervek az elmúlt hetekben országszerte. A fővárosban a Feltöltés 2014 hadkiegészítési rendszergyakorlat interaktív szakmai (sorozó) napját pénteken tartották a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságán (MH HKNYP).

Vanyur Tibor ezredes, parancsnok elmondta: a jogszabályok alapján a hadkötelezettség bevezetésére csak két különleges jogrendben – megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapot esetén – kerülhet sor. Ezekre a feladatokra viszont békeidőben kell felkészülnie az MH HKNYP állományának minden olyan érintettel együtt, akinek ezekben a különleges jogrendben bevezetendő intézkedésekben részt kell vennie – mondta.

Hadkötelezettség esetén a katonai és rendvédelmi szervek mellett a megyei és helyi védelmi bizottságoknak, polgármestereknek, járási hivatalok munkatársainak, a civil egészségügyi intézmények dolgozóinak és a Magyar Postának is részt kell vennie a feladatokban.

Vanyur Tibor elmondta: a gyakorlat keretében minden megyében tartottak interaktív bemutató napot. Akiket felkértek az együttműködésre, az első hívásra vállalták a részvételt, és a gyakorlatba bevont középiskolás diákok megnyerése is könnyen ment.

Fontos tapasztalatként említette, hogy mivel a sorozás bemutató jellegű volt, felületesebb orvosi, alkalmassági vizsgálatot végeztek el, de ezek a vizsgálatok is több fiatalnál rámutattak különböző kezelendő orvosi problémákra, amelyekről nem is tudtak.

A parancsnok elmondta: a Feltöltés elnevezésű gyakorlatot 2008 óta minden évben megtartják, nincs köze az aktuálpolitikai, geopolitikai helyzethez, az ukrán válsághoz sem. Ugyanakkor megerősítette, hogy az ukrán helyzet is igazolja, milyen gyorsan állhat be változás egy ország biztonságában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!