szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pert nyert a magyar állam ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Matúz Gábor, az MTV egykori műsorvezetője, akit 2004-ben bocsátottak el a szabad véleménynyilvánítás jogát megsértő módon.

Megnyerte a magyar állam ellen indított pert Strasbourgban Matúz Gábor, az MTV korábbi műsorvezetője, aki azért követelt kártérítést, mert 2004-ben történt elbocsátásának módja szerinte sértette a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát.

Matúz Gábort arra hivatkozva bocsátották el az MTV-ből, hogy megsértette a munkaszerződését, amely előírta, hogy nem hozhat nyilvánosságra olyan információt, amelyhez munkavégzés közben jut hozzá, és amivel hátrányt okozhat munkáltatójának.

Matúz korábban azt állította, hogy a televízió kulturális igazgatója cenzúrázta a munkáját, mert nem engedett adásba bizonyos interjúrészleteket. Az interjúrészleteket és az ügyben folytatott belső levelezést egy könyvben hozta nyilvánosságra.

A strasbourgi bírák Matúznak adtak igazat, és ötezer euró, azaz mintegy 1,5 millió forint vagyoni és nem vagyoni jellegű kártérítést ítéltek meg számára, valamint 1440 euró, azaz mintegy 440 ezer forint költség megtérítésére kötelezték a magyar államot.

Egy másik ügyben Császy Zsoltnak, a MNV korábbi jogtanácsosának adott igazat az emberi jogi bíróság. Császy arra hivatkozott, hogy a magyar hatóságok megsértették a családi és magánélethez való jogát azáltal, hogy miután 2010-ben előállították és hűtlen kezelés kísérletének gyanúja miatt kihallgatták, nem engedték el mostohaanyja temetésére.

Császy Zsolt 3000 euró, azaz mintegy 900 ezer forint kártérítést kaphat, emellett pedig a magyar államnak 1600 euró, vagyis nagyjából 490 ezer forint perköltséget is meg kell térítenie.

A harmadik ügyben 4000 euró, azaz 1,2 millió forint kártérítést kapott Hábenczius Marianne, akit csempészet miatt első fokon elítéltek, mert az Egyesült Államokból Magyarországra látogatva nem vámoltatta el a laptopját. Fellebbezést követően az eljárást megszüntette a magyar igazságszolgáltatás, ám ez már öt évvel később történt, az addig lefoglalt laptop pedig idő közben elavult és értékét vesztette.

Hábenczius szerint sérült a magántulajdonát megillető védelem, és az ahhoz fűződő joga, hogy a hatóságok az ügyét ésszerű időn belül rendezzék. A bíróság mindkét állítással egyetértett.

A keddi ítéletek egyelőre nem véglegesek, azok ellen mind a magyar állam, mind az érintettek fellebbezhetnek az úgynevezett Nagykamarához.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Elkezdődött a legszomorúbb Berlinale, de van két film, amelyért szurkolhatunk

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

Vulkáni kőzet és hamu hullott eső helyett a szicíliai kisvárosra

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk