szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ismét szerkesztőségi vezércikkben bírálta az Orbán-kormányt a New York Times, amely most a Magyarország elleni EU-szankciókon kívül azt is sürgeti, hogy az Európai Bizottság új elnöke, Jean-Claude Juncker kényszerítse ki Navracsics Tibor biztos távozását.

Újra kemény hangú szerkesztőségi vezércikkben támadta a New York Times a magyar kormányt.

A lap újságíróit tömörítő – és írásaiban a szerkesztő és a kiadó véleményét is képviselő – szerkesztőségi testület szerint az EU-nak szankcinálnia kellene Magyarországot ahelyett, hogy lagymatag módon csak aggodalmát fejezi ki az itteni antidemokratikus folyamatok miatt.

A lap emellett azt várná Jean-Claude Juncker új bizottsági elnöktől, hogy felhatalmazásával élve kényszerítse ki Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért és sportért felelős magyar EU-biztos lemondását. Az Orbán-kormány elleni lépések elmaradása a New York Times szerint azoknak az értékeknek a feladását jelentené, amelyek az Európai Unió alapját jelentik.

A Magyarország veszélyes lecsúszása című írásban a szerkesztőségi testület azt közölte, az Orbán kormány látszólag megússza a tekintélyelvűség felé való elmozdulását és az Európai Unió alapértékeitől való elfordulását. A cikk szerint októberben az Európai Parlament még növelte is a magyar kormány presztízsét azzal, hogy jóváhagyta Navracsics Tibor EU-biztossá való kinevezését.

A lap szerint a kormány támadást intézett a magyar állampolgárok jogai ellen, amelyeket az Európai Unió Alapjogi Chartája és az EU alapszerződése is véd.

Felidézték, hogy Orbán illiberális államként képzeli el az országot, Kína, Törökország és Oroszország példáját emlegetve, kormánya pedig egy sor kifogásolható intézkedést vezetett be vagy tervezett el – az alaptörvény módosításaitól a médiaszabályozáson és a Déli Áramlat gázvezeték jóváhagyásán át a megbukott internetadóig.

©

A New York Times nem először sürget szankciókat Magyarország ellen. Augusztus elején azt írták, az EU-nak csökkentenie kellene a Magyarországnak a következő hat évre megszavazott közel 22 milliárd eurós támogatást, és meg kellene indítania az ország szavazati jogának felfüggesztését lehetővé tevő eljárást is.

Az Európai Unió tesztje című szerkesztőségi vélemény akkor Orbán Viktor elhíresült tusnádfürdői beszédének apropóján írt a hazai helyzetről. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Milliárdos profitot termel a fizetős magyar egészségügy

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt

Több milliárd euróval csökkenhetnek a zenei jogdíjak a járvány miatt