szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Együtt-PM volt aktivistája 26 éves volt. Barátai szerint régóta depresszióval küzdött, vonat elé vetette magát. Legutóbb akkor került be a hírekbe, amikor a Fidesz-székháztól bevitték a rendőrök.

Barátai szerint öngyilkos lett Rózsa Milán, az Együtt-PM volt aktivistája. A hírek szerint a 26 éves fiatalember, aki már régóta depresszióval küzdött, csütörtök este vonat elé vetette magát – írta a 444. A rendőrség hivatalból vizsgálja a halálesetet.

Az MSZP volt szóvivője, Török Zsolt a Facebookon megerősítette a hírt.

Rózsa Milán barátai, Kalocsai Kinga és Kopiás Attila Steve a Facebookon így emlékeztek rá: "Milán egy igaz szívű ember volt, aki mindent megtett azokért az ügyekért, amikben hitt. Félelmet nem ismerő igazságérzete mindennél előrébb való volt. Személyében a magyarországi aktivizmus egyik legértértékesebb embere, és sokunk számára egyik legjobb barátunk távozott. Emlékét örökké őrizni fogjuk. Kérünk mindenkit, hogy a helyzethez illő tapintattal viseltessen az emléke és gyászoló családja iránt." Mint írták, Rózsa Milán régóta küzdött a depresszióval, "több alkalommal éppen csak hogy az életet választva".

A Párbeszéd Magyarországért párt röviddel a halálhír után közleményt adott ki, amelyben azt írták: "tiszta szívünkből gyászoljuk Milánt, osztozunk családja és barátai fájdalmában, sohasem fogjuk elfelejteni". "Nem ismerte azt a kifejezést, hogy 'nem érek rá', mindig az elsők között volt, aki vállalta – a nem ritkán kockázatos – feladatokat, vállalta a küzdelmet, az erőszakmentes harcot a jó cél érdekében. Amíg a PM-ben együtt dolgozhattunk vele, mindig inspiráció volt mindannyiunk számára. Áldozatkészsége mellett, ugyanis mindig jó kedélyű volt, mosolygós arca mindenkiben azonnal bizalmat ébresztett" - méltatták.

Rózsa legutóbb az internetadó elleni első tüntetés után került be a hírekbe, ugyanis azok között volt, akiket a Fidesz-székház elől bevitt és több napig fogva tartott a rendőrség. Bár Rózsa azért mászott fel a székház erkélyére, hogy csillapítsa a kedélyeket az erőszakossá váló tüntetésen, mégis elvitték a rendőrök. Erről is beszél utolsó tévés szereplésén, az ATV-ben.

Csoportos garázdasággal vádolták, 36 órán keresztül őrizetben volt, de bizonyítékok hiányában az ügyészség nem indítványozta előzetes letartóztatását.

©

Rózsa korábban az orosz nagykövetség területésre is bejutott a melegjogokért demonstrálva, a 2012-es hallgatói tüntetések alkalmával pedig a Sándor-palota erkélyére sikerült bemásznia.

Rózsa Milán alig egy héttel ezelőtt adott interjút a magyarnarancs.hu-nak, amelyben azt mondta, "saját sírjukat ássák a netadóval, szerintem azt hiszik, hogy bármit megtehetnek, annyira arrogánsak, hogy három választási siker után kevésbé tetszik nekik, hogy bármilyen kontroll van felettük. Meglátjuk, a nép hogy reagál, de az elmúlt két tüntetés után szerintem több van ebben, mint elsőre látszik" – fogalmazott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

A kormány ad még 800 millió forintot a pécsi fociakadémiára

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Egy elromlott vezeték miatt kevesebb gáz jön az országba

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt

Felgyújtottak egy embert Bangladesben az iszlám szent könyveinek megsértése miatt