szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szokásoktól eltérően ma semmiről nem dönt a parlament, csupán lebonyolítja a kedden elfogadni tervezett javaslatok záróvitáit. A kormány kommunikációs taktikát váltott a kitiltási botrányban: szavahihetetlennek nevezték az amerikai ügyvivőt, mert a NAV-elnökének sem mondták el a kitiltás okát, és egyébként pedig "Magyarország nem Guantánamo". Vona Gábor szerint a Jobbik már megnyerte 2018 első csatáját, az LMP és az MSZP a fiatalokért aggódik.

1 2
Sorrend megfordítása

Közvetítésünket most befejezzük

De ha bármilyen fontos dolog történik a parlamentben, akkor arról mindenképpen beszámolunk.

Vida és Rogán biztosra ment

Vida Ildikó személyesen és előzetes értesítés nélkül kereste föl az amerikai követséget, ügyvédje, Futó Barnabás kíséretében, majd minderről beszámolt a Hír Tv-nek is. 

Az amerikai ügyvivő éppen távozott volna a nagykövetségről a NAV elnökének érkezésekor, de végül visszafordult és irodájában fogadta Vida Ildikót. André Goodfriend azt mondta, nem számított a látogatásra, amikor pedig felismerte az adóhatóság elnökét, azt gondolta, nem őt, hanem valaki mást kereshetnek az amerikai nagykövetségen.

„Most volt egy kis szabadidőm, ezért jöttem ki, most kellemes egy kicsit kint lenni. Ha találkozni akartak velem, akkor arra most jó ez az időpont, mert most van egy kis időm” – fogalmazott André Goodfriend, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője.

Csakhogy az amerikai törvények alapján az érintettek sem tudhatnak meg semmi részletet, és nem nézhetnek bele a bizonyítékokba. A 444 megkereste a külföldi korrupcióval foglalkozó amerikai törvényt jól ismerő Richard L. Cassint, aki azt mondta, az érintettek kérni kérhetnek betekintést, de „az amerikai törvények alapján a külügyminisztériumot semmi sem kötelezi bizonyítékok átadására, még az érintett személynek sem”, mi több, „bizonyos vonatkozó törvények konkrétan tilthatják, hogy ezeket az információkat az érintett tudomására hozza”.

És ami a családokat érdekli

Az a devizahitelek forintosítása és a bankok elszámoltatása. Nos, ez Rogán szerint megtörténik.

Rogán nekiment az USA ügyvivőjének

Rogán Antal szerint a kitiltás csak az újságírókat érdekli, a magyar családokat nem, de azért egy kicsit beszél róla. Mint mondta, Goodfriend a szavahihetetlenség problémájába keveredett. Merthogy eddig azt mondta, hogy csak az érintetnek mondja el, hogy mivel vádolják, ezért nem mondott semmit sem a sajtónak, sem a bizottságnak, sem a kormánynak. Ám ma bement Vida Ildikó a nagykövetségre, és ő sem tudott meg semmit.

Rogán szerint ebből az következik, hogy az amerikai kormánynak, a nagykövetségnek nincs semmi a kezében.

Goodfriend egyébként azt soha nem mondta, hogy az okokat csak az érintettek tudhatják meg, az UDA ügyvivője azt hangsúlyozta, hogy csak a kitiltottaknak mondhatja el, hogy kitiltották-e vagy sem. Ezért nem hozhatják nyilvánosságra a listát.

Rétvári: de hát többet költünk a tudásra

És megint Rétvári Bence válaszol, aki szerint a kormány sokkal többet költ az oktatásra jövőre, mint idén tette, ami azt jelenti, a kormány nem nyesi vissza az oktatást. Sőt, több óvodai férőhely is lesz.
©

A kormány csak olcsó munkaerőt akar

Az LMP is a kormány oktatáspolitikáját bírálta, kíváncsian várjuk a kormány itt hogy fog elmúltnyolcévvel válaszolni. Az LMP-s Ikotity István szerint a mai oktatási rendszer nem készíti fel a diákokat a XXI. századra, úgy tűnik, ide nem kellenek gondolkodó emberek, csak olcsó munkaerő. Oda akarunk eljutni, ahol régen India vagy Kína volt, de már ott is felismerték, hogy a tudás fontosabb.

Noha az LMP egy globalizációellenes párt, mégis be kell látni, hogy a fiatalok fel kell készíteni a rohamosan változó világra.

A kevesebb gimnazista azt jelenti, hogy csak a szűk elit járhat majd egyetemre, pedig Orbán Viktortól Parragh Lászlóig bezárólag mindegyik egyetemi diplomával rendelkezik. A kormány több kétkezi munkást akar, miközben a kormányfő külföldi elitiskolában tanuló gyermekét látogatja meg – tette hozzá az LMP képviselője.

Inkább nézegessen történelmi képeket

A KDNP elnöke elmondja, hogy mikor mi történt, ám addig inkább nézze meg az erről szóló galériánkat:

©

Harrach elővette a naptárját

Harrach Péter nem a vasárnapi zárva tartásról beszélt, mert mint mondta, nem csak politikai vitákat kiváltó dolgokról kell beszélni, hanem néha elő kell venni a naptárat is. Ilyen volt a berlini fal lebontásának 25 éves évfordulója.

Igen, mert az "elmúltnyolcév" a válasz

Rétvári Bence államtitkár válaszában megint "elmúltnyolcévezett", és arról beszélt, hogy a szocialista kormányok alatt bezártak iskolákat, tandíjat akartak bevezetni.

A kormány oktatáspolitikájai terveiről viszont semmit sem beszélt. Csak hogy ingyenesek lettek a tankönyvek, amivel rengeteg terhet vettek le a családok válláról, és a diákhitel kamata csökkent.

Hiller: a fiatalok nem hódolnak be a kormánynak, ezért büntetik őket

Egyetlen kormány van Európában, amely a válság óta nem növelte, hanem csökkentette a tudáshoz való jogot, az Magyarország – mondta Hiller István. Az MSZP-s politikus felidézte a tankötelezettségi korhatár leszállítását.

Most pedig a gimnáziumi férőhelyeket akarják csökkenteni, amivel kevesebb lesz az egyetemista, kevesebb lesz a kritikus hang a József Nádor téren – utalt az elmúlt hetek megmozdulásaira, amelyen rengeteg fiatal vett részt.

©

Szerinte mindenkinek érdeke egy jó szakképzési rendszer kialakítása, de emellett nem kell csökkenteni az egyetemi, gimnáziumi férőhelyek számát. És nem kell olyan ostobaságot csinálni, hogy tönkre teszik az alapítványi iskolákat.

Hiller beszélt arról is, hogy olyan tanrendet sikerült összeállítani, amikor sikerült az informatikai oktatást lenullázni a gimnázium harmadik és negyedik osztályban. "Mert ezek a fiatalok nem hajlandók önöknek behódolni" – mondta.

1 2

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön

Üdülőterületet is kap kastéllyal a Mathias Corvinus Collegium Révfülöpön

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Kiállt az SZFE mellett Orbán Viktor főtanácsadója

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia

Új benzinmotorral és összkerekes dízelként érkezik az Opel Insignia