szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Bacillus cereus nevű baktérium okozta múlt szerdán a kondorosi ételfertőzést. Több mint százan lettek rosszul: hánytak, hasmenést kaptak, miután grízes tésztát ettek – derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának vizsgálatából.

Az eredményt a laboratóriumi és helyszíni vizsgálatok, a technológia feltárás és a betegek tünetei alapján állapították meg.

A Bacillus cereus spórás baktérium, amely normál körülmények között megtalálható a környezetben, különösen a porban és a talajban. Spórája a külső hatásokkal szemben rendkívül ellenálló. Az általa okozott ételmérgezés általában enyhe lefolyású, hányással, hasmenéssel jár.

Fertőzés akkor következik be, ha a fertőzött ételt szobahőmérsékleten hosszabb ideig tárolják, a baktériumok el tudnak szaporodni, és kellő mennyiségű toxint termelnek.

Elkerüléséhez fontos a higiénés szabályok gondos betartása, a zöldségek és gyümölcsök alapos megtisztítása, valamint a kész ételek hűtőszekrényben tárolása – hangsúlyozza a Nébih.

Kondoroson múlt szerda délután 102-en betegedtek meg, miután elfogyasztották a közétkeztetésben felszolgált ebédet. Tizenöt gyerek kórházba került görcsös hasfájással és hányással. A tünetek másnapra minden betegnél jelentősen enyhültek, új megbetegedést nem regisztráltak, csütörtök délután elhagyhatta a kórházat a 15 gyerek.

A helyi óvodában és általános iskolában fertőtlenítő nagytakarítást rendeltek el. A közétkeztetést végző konyha mindvégig üzemelhetett.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!