szerző:
hvg.hu

Al Caponét is adócsalás miatt ítélték el: az éjszaka császárának is hívott Vizoviczki László és társai ügyében szerdán kezdődik az adócsalás ügyében indított bírósági eljárás. 33 vádlott, megaper a Fővárosi Törvényszéken, amely jövő év áprilisáig biztosan eltart majd az első fokon.

„Ügyünkben az ügyészség csak 2010-ig ment vissza az időben, holott ezek a dolgok már a rendszerváltás óta így mennek. Sőt, ezen a téren a mai napig semmi sem változott” – mondta a hvg.hu-nak az adócsalás miatt  folyó büntetőeljárás egyik vádlottja, aki Vizoviczki László bennfentes embere volt. Az általa felvetettekkel, hogy gazdasági harcok vagy politikai háttérszálak vezettek-e a sajtóban az éjszaka császáraként is emlegetett vállalkozó bukásához, korábban a hvg.hu is foglalkozott.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 33 vádlottal szemben emelt vádat  különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt idén augusztus 21-én. Az eljárás a vesztegetések feltárásával indult még 2012. május végén. Az ügyészség szerint Vizoviczki és társai 800 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek.

Vizoviczkit és bizalmasát, Varga Istvánt 2012. május 31-én fogták el
©

Az eljárás során a Vizoviczki lakásán megtartott házkutatáson négyszázmillió forint készpénzt találtak. Ennek eredetével kapcsolatban Vizoviczki László azt vallotta, hogy az összeg egy része az elmúlt tíz évben családtagjai legális üzleti tevékenységéből keletkezett üzleti nyereség, a másik részét pedig az elmúlt évtized megtakarításai adták. A pénzt – ahogy az a Pestisrácok által megszellőztetett vallomásokból kiderül – Vizoviczki az árfolyam- ingadozások és az alacsony banki kamatok miatt nem rakta be a bankba.

Az ügyészek viszont úgy vélték, hogy Vizoviczki adócsalást követett el, ezért vele és üzletvezetőivel szemben emiatt is büntetőeljárást indította 2012 júniusában.  Ennek a tárgyalása kezdődik szerda reggel a Fővárosi Törvényszék Fő utcai épületében. Az ügyben 33 vádlott van, közülük kilencen a KNYF szerint a költségvetési csalást bűnszervezetben követték el. A tárgyalás időpontjait a vádlottakkal már ismertette a bíró, minden héten hétfőn és szerdán várják őket a bíróságra egészen 2015 áprilisáig. Vizoviczki László idén májusba újra a rácsok mögé került, ami valószínűleg azért történhetett, mert egyik családtagja a hatóságnak azt állította, hogy Vizoviczki azt kérte, vigye el a balhét helyette.

Az alapügy

Nemcsak adócsalás miatt indult eljárás. A főügyészség 22 vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsánál vezető beosztású hivatalos személy általi kötelességszegés és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. A 22 vádlott közül 9-en a vádhatóság szerint bűnszervezetben követték el tettüket. Az eljárás 2012. május végén indult Vizoviczki és embere, Varga István, illetve vezető beosztású rendőrök elfogásával. A két vádirat alapján összesen 331 bűncselekmény elkövetését tulajdonítanak a vádlottaknak. Mint a KNYF vezetője, Keresztes Imre közleményében korábban írta, a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetőire 5 évtől 25 évig terjedő szabadságvesztés büntetés szabható ki. A vádlottak között 7 volt rendőr, köztük 5 volt vezető beosztású rendőrtiszt, volt tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, egy önkormányzat köztisztviselője és egy közegészségügyi felügyelő található.

Több, a hvg.hu által megkérdezett terhelt szerint is érthetetlen az adócsalási szál szétválasztása a korrupcióstól, hiszen, mint azt az ügyészség a gyanúsításban megfogalmazta: „a vesztegetéssel fenntartott illegális rendőri védelem” legfontosabb célja az volt, hogy senkinek, egyetlen hatóságnak se lehessen valós képe a vállalkozó érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyek tényleges forgalmáról.

Vizoviczki a rendőrökkel való kapcsolatot egyébként arra is felhasználta – írta a Pestisrácok –, hogy más szórakozóhelyek szabálytalanságaira, vagy az ott történt bűncselekményekre felhívja a hatóságok figyelmét. Elküldte embereit a konkurens helyekre, s ha ott valamilyen illegális tevékenységet tapasztaltak, azt jelezték a rendőröknek. Vizoviczki elmondása szerint azért is volt szüksége a rendőri védelemre, mert különböző alvilági csoportok – köztük kurdok, arabok és ukránok – folyamatosan fenyegették. A konkurensek ellehetetlenítésére pedig Vizoviczki még bevetett olyan trükköt is, hogy az ott fellépő ismert DJ-t a szállodai szobájából vitetett el a rendőrökkel.

Mindig is szórakozóhelyekben gondolkodott

Vizoviczki büszke volt az általa kiépített, mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – írtuk még 2012-ben a férfit ismerő emberek elbeszélései alapján. Húsz évvel ezelőtt Vizoviczki  taxisként még arról álmodozott, hogy szórakozóhelyei legyenek. Miközben a topless bárokba szállította utasait állítólag sokaknak el is mondta terveit, hangoztatva, hogy fel tudna futtatni helyeket – ha valaki segítene neki egyet megszerezni. Úgy tudjuk, ez az ötlet néhány, pénzüket megforgatni kívánó üzletembernek megtetszett, segítették „karrierjének” elindulását.

Írtunk már arról is, hogy az egykori főnyomozó, Sándor István 2000-ben, az olajügyeket vizsgáló parlamenti bizottság előtt a Conti-Car nevű csoport katonájának nevezte Vizoviczkit. A csoport részben a kecskeméti maffiaperben 2006-ban elítélt Radnai László érdekeltsége volt. Ugyanakkor alvilági körökből származó információnk szerint, amikor Radnaiék a kilencvenes évek elején megismerkedtek Vizoviczki Lászlóval, a férfinak már több klubja volt a fővárosban.

A támogatókkal a háta mögött Vizoviczki határozott elképzelésekkel csapott le az az eladó topless bárokra, elsőnek egy kispesti helyre. Több ember is arról beszélt, hogy Vizoviczki esetenként egy általa kiszemelt, prosperáló klubra magasabb bérleti díjat ajánlott a tulajdonosnak, majd előbb-utóbb teljesen megszerezte a helyet. Az ilyen bárokat vaskézzel irányította.

Több tucat diszkó, több százmillió otthon

A gyors terjeszkedés hozzájárult, hogy Vizoviczki a fővárosi éjszakai élet egyik megkerülhetetlen és érinthetetlen alakjává vált – vélekedett a hvg.hu-nak egyik közeli ismerőse. „Rengeteg pénze van, a lakásában talált többszázmillió forint nem kiugró ilyen volumenű vállalkozás esetében, hiszen mindig kell nála lennie készpénzek különböző kiadásokra. Így egy külföldi DJ-nek azonnal ki kell fizetni a fellépést, vagy a lányokat és a portaszolgálatot adókat is naponta kell fizetni” – mondta forrásunk.

Szerinte Vizoviczki hírnevét a vagyona mellett növelte az is, hogy sok információval rendelkezett mások ügyeiről, üzleteiről és balhéiról. „Annak, aki az éjszakában él, igazán képben kell lennie”. Az éjszaka császára a kezdetektől fogva tisztában volt azzal, helyei csak úgy működhetnek zavartalanul, ha a rendőröktől bebiztosítja magát. „Kezdetben a hivatalos szervek emberei mellett volt egy magáncsapata is, amely keményfiúkból állt. Ők védték körülbelül 2000-ig, de utána már annyira kinőtte magát, hogy nem volt rájuk szüksége."

Az előzetes letartóztatásban az éjszaka császára megtört
©

Jó rendőri kapcsolatok

Az éjszakai életben járatosak tudták, hogy a vállalkozó jó rendőri kapcsolatokkal rendelkezik. Többek között ennek tulajdonítják azt, hogy a szórakozóhelyekről köztudott volt, hogy ott drogokat árulnak, de a rendőrséget ez különösebben nem érdekelte. Egy másik forrás ugyanakkor azt állította: több mint egy évtizedig az éjszakai élet egyik ismert alakja biztosította Vizoviczki szórakozóhelyeinek a védelmét. A rendőrök csak az utolsó  3-4 évben jelentek meg a színen és tették parkoló pályára az előző brigádot. Más forrásaink arról beszéltek korábban, hogy a rendőrök körében már 12-14 éve ismert volt Vizoviczki, mégis sokáig nyugodtan tevékenykedhetett.

Arra a kérdésre, hogy miért most fogták el, több magyarázatot is kapott a hvg.hu az üzletembert és az ügyet ismerőktől. A legelterjedtebb szerint  valakinek a szórakozóhelyekre fájt a foga, de a helyzetet jó ismerő forrásunk szerint egyáltalán nem biztos, hogy megéri ezeket most bárkinek is átvennie a túl nagy hatósági felhajtás, illetve a közfigyelem miatt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Cs. B. Itthon

Több tucat belvárosi rendőrt vesztegetett meg Vizoviczki?

Több tucat V. kerületi rendőr kerülhet a vádlottak padjára korrupció miatt, miután segítettek a Vizoviczki-birodalom szórakozóhelyeinek a védelmében – tudta meg a hvg.hu az ügy egyik terheltjétől. Elmondása szerint a 61 főt érintő szálat leválasztották a vesztegetési ügyről. A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesüléseinket.

Csikász Brigitta Itthon

Nagyképűsége lett Vizoviczki veszte?

A jelek szerint Vizoviczki László saját maga indíthatta el azt a büntetőeljárást, aminek vádlottja lett több volt rendőri vezetővel és egyenruhással együtt. A Pintér Sándor bizalmasának tartott tábornok, Horváth András leült a diszkócsászárral beszélgetni, és elmondása szerint Vizó előadta neki, hogy NNI-sek pénzért rendszeresen bizalmas és titkos adatokat adtak ki neki – ezt írta le egy titkosított, de az alól feloldott rendőri jelentésben a tábornok.

Csikász Brigitta - Dezső András Itthon

A politika is védte? V. László felemelkedése és bukása

Büszke volt V. László az általa kiépített mintegy negyven szórakozóhelyből álló birodalomra – mondta el a hvg.hu-nak egyik ismerőse, aki szerint "nem ő kérte, hogy adhasson, hanem tőle vettek el pénzt, hogy létezhessen". Rendőri forrásaink szerint az "éjszaka császára" túlnőtte magát, és mostani elfogásával odaveszhet az általa felépített birodalom is.

MTI Itthon

Előzetes letartóztatásba került Vizoviczki László

Előzetes letartóztatásba helyezte a Budai Központi Kerületi Bíróság a korábban több budapesti szórakozóhely üzemeltetésében is érdekelt és azokkal összefüggésben korrupciós bűncselekményekkel meggyanúsított Vizoviczki Lászlót, akit pénteken vett őrizetbe az ügyészség.

MTI Itthon

Vádat emeltek Vizoviczki ügyeiben 331 bűncselekmény miatt

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a rendőrségi vesztegetési botrány során ismertté vált Vizoviczki László ügyeiben - derül ki a főügyész csütörtöki közleményéből. Keresztes Imre azt írta, "az ügyészség 53 vádlottal szemben két vádiratot nyújtott be V. László és társai ügyeiben".

Komoly visszaesést jelentett a VW a koronavírus miatt

Komoly visszaesést jelentett a VW a koronavírus miatt

Kipusztulás szélén ausztrál koalák egy része a bozóttüzek miatt

Kipusztulás szélén ausztrál koalák egy része a bozóttüzek miatt

Radar360: Orbán "zöldül", Bezos ezt 10 milliárd dollárból teszi

Radar360: Orbán "zöldül", Bezos ezt 10 milliárd dollárból teszi

Egyre biztosabb, hogy márciusban új iPhone érkezik, a 9-es

Egyre biztosabb, hogy márciusban új iPhone érkezik, a 9-es

A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz

A szemünk előtt szakad szét az Antarktisz

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?