szerző:
Tetszett a cikk?

Hivatalosan közös megegyezéssel távozott múlt héten a Magyar Telekom két felsővezetője és a cégcsoporthoz tartozó Origo vezérigazgatója, de a hvg.hu több forrásból úgy értesült, hogy ez minimum kozmetikázott verzió. A távozás körülményei inkább az eltávolításukat sejtetik: a topmenedzserek minden céges hozzáférését azonnal megszüntették, és szabályosan úgy kísérték ki őket kapun kívülre. Az eset óta az Origo további két másik vezető munkatársat sem látták. A cég egyetlen értesülésünket sem kívánta kommentálni.

A november 7-i hivatalos bejelentés szerint közös megegyezéssel távozott – már november 6-i hatállyal – a Magyar Telekom Nyrt.-től Pataki Róbert üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes és Pukler Gábor innovációs és üzletfejlesztési igazgató, illetve ezzel egyidejűleg az Origo Zrt. vezérigazgatója, Vaszily Miklós. Csakhogy több, a cég ügyeit közelről követő, ám névtelenséget kérő forrásunk szerint a távozásuk körülményei arra utalnak, hogy inkább eltávolították őket.

Vaszily Miklós
©

A cég hivatalosan egyáltalán nem közölte a három vezető távozásának az okát. Először az merült fel, hogy mindennek az Origo főszerkesztőjének júniusi leváltását követő belső vizsgálathoz lehet köze, illetve ennek esetlegesen elmarasztaló végeredményéhez. Ezt azonban kérdésünkre a Magyar Telekom vállalati kommunikációs igazgatósága már a bejelentés napján cáfolta azzal, hogy megfogalmazásuk szerint „a főszerkesztő-váltással kapcsolatos vizsgálat” még le sem zárult. Tehát más ok lehet a háttérben.

Őrök kísérték ki őket

A multinacionális cég belső ügyeit jól ismerő forrásaink mind egyetértenek abban, hogy a távozó vezetők munkájával kapcsolatban valamilyen súlyos dolognak kellett kiderülnie, legalábbis erre utalnak az általuk ismert körülmények. Így például az, hogy a felsővezetőket állítólag őrökkel kísértették ki november 6-án közvetlenül azután, hogy közölték velük, távozniuk kell. Ezt több forrásunk, egymástól függetlenül így mesélte el. A belépőjüket azonnal visszavonták, ahogy a céges rendszerhez való hozzáférésüket is haladéktalanul megszüntették, információink szerint gyakorlatilag azonnal eltűntek a belső hálóról.

Különös távozások a Telekom-csoportnál
©

A közös megegyezés „egyszerűen csak diplomácia” – mondta a hvg.hu-nak egy korábban a T-csoport felsővezetésében dolgozó forrásunk. Szerinte a hasonló kaliberű munkatársaknak már a „rendes” távozása is „elképesztő előkészítéssel” zajlik. „Akár eltávolítani akarnak valakit, akár lelépésről van szó, mindent gondosan megterveznek és pontosan kommunikálnak. Ne felejtsük el, hogy egy tőzsdei cégről beszélünk, ahol bármilyen személyzeti hírnek azonnali hatása lehet” – mondta. Ha valóban gyakorlatilag kirakták őket úgy, hogy már lehetőségük se legyen hozzáférni a céges dolgokhoz, akkor nagyon komoly indok lehet a háttérben – jegyezte meg.

A "pénteki egysoros közös megegyezés" nem közös megegyezés

Egy másik, az iparágban dolgozó forrásunk ugyanezt mondta, szerinte minden multinacionális cégnél jól ismerik a „pénteki közös megegyezés" intézményét, és erre a mostanira ez különösen passzol. „Amikor jön az egysoros e-mail pénteken a ’közös megegyezésről’, na akkor tudjuk, hogy az nem közös megegyezés, hanem kirúgás” – fogalmazott. „Ha a vezérigazgató-helyettes belebukott, akkor az csakis egy nagyobb balhé lehet” – tette hozzá a szintén telekommunikációs cégnél dolgozó vezető, akinek ugyanakkor nincs erről pontos információja, csak a körülményekből próbál következtetést levonni. De szerinte az sem véletlen, ha mellőznek a levélben bizonyos formaságokat, tehát például azt, hogy minden jót kívánnak az érintettnek a jövőben is.

A korábban T-csoportban dolgozó forrásunk szerint teljesen érthető, hogy „minimalizálni próbálják a veszteséget”. Egy botrány rengeteget árt, hiszen tőzsdén jegyzett cégről van szó, minden komolyabb személyi változás befolyásolhatja az árfolyamot. „Pataki a legfelsőbb menedzsmentbe tartozott, benne volt a top 6 vezetőben. Ezért bármi derült is ki, a cég házon belül próbálja rendezni az ügyet, és ebből a szempontból ez egy profi csapat, zárják a sorokat” – mondta.

Meghatározó projektek kellős közepéről estek ki

Több, Pataki és Pukler munkáját ismerő forrásunk beszélt arról, hogy ők közvetlen munkatársak voltak, egy sor telekomos projektet együtt vittek, ezek közül az egyik legjelentősebb a mobilfizetési fejlesztések voltak. Iparági forrásunk szerint az is valamilyen komoly okot sejtet a háttérben, hogy tudomása szerint a mobilfizetés területén nagyobb bejelentésre készül november végén a Magyar Telekom. „Ha már pár hetet sem várhattak, legalább addig, amíg ez lemegy, hanem az ezért felelős két felsővezetőnek azonnal mennie kellett, akkor az elég sokat elmond” – jegyezte meg.

Pukler, aki a Magyar Mobiltárca Szövetség elnöke volt, erről a posztjáról azonnal lemondott. A szervezetnél kérdésünkre megerősítették, hogy már a Telekomtól történt távozása másnapján bejelentette lemondását, és ezzel gyakorlatilag eltűnt a szélesebb iparági vezetői körből. A szervezetet egyébként 2011-ben szolgáltatók, köztük a Magyar Telekom hozta létre a mobil technológiára alapuló fizetési megoldások hazai előmozdítására – derül ki a honlapjukról. 

Chris Matheisen: személyesen ment bejelenteni az Origo-vezér távozását
©

A 2010 februárjában az Indextől átigazolt Vaszily Miklós legalább ennyire komoly projektek közepén járt, például nemrég, az őszi Internet Hungary-n jelentették be, hogy a cég a Centrál Médiacsoporttal és az Indexet birtokló CEMP-pel elindítja a hirdetéseiket közösen értékesítő HOPPex (Hungarian OmniPublisher Programmatic Exchange) rendszert. A Facebook és Google hirdetési erejének kiegyensúlyozására szánt együttműködéshez a tervek szerint más tartalomszolgáltatók is csatlakozhatnak, így Vaszily a bejelentéskor még arról beszélt, hogy „nem kisebb kihívást vállaltak fel, mint hogy az összefogás erejével a display hirdetési piac magyar szereplőinek versenyképességét biztosítsák”.

Két másik origós vezető sem dolgozik azóta

Vaszily mellett két további vezető beosztású munkatárs „tűnt el” egy időben a vezérigazgatóval, egyikük ráadásul a jobbkezének számított a szervezetben. Origós belső forrásokból úgy tudjuk, hogy őket a hivatalos indok szerint „felfüggesztették”, de a médiacégnél terjedő pletykák szerint egyiküknek ehhez képest már talán az utódja is megvan. Azt viszont belső informátoraink állították, hogy az ő hozzáféréseiket, egyesek szerint még a gépeiket is lezárták, az irodáik sötétek, egyiküket sem látták, mióta maga Christopher Mattheisen, a Telekom vezérigazgatója bejelentette a munkatársaknak Vaszily Miklós távozását. Az Origo volt vezérigazgatója az eset után tudomásunk szerint még közvetlen ismerősei számára sem volt elérhető. Mattheisen most hétfőn újra személyesen kommunikálta az összehívott dolgozóknak, hogy saját régi embere, a közel húszéves telekomos múlttal rendelkező Temesi György lesz az új vezérigazgató.

Természetesen megkérdeztük a német óriáscéget minderről, de azt a választ kaptuk, hogy „a hvg.hu említett értesüléseit a Magyar Telekom nem kívánja kommentálni”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!