szerző:
MLF
Tetszett a cikk?

Kínosnak tartják a Fideszben Kósa Lajos ügyeit. A pártban úgy vélik, az ügyvezető alelnök képtelen fegyelmezni magát, elszabadult hajóágyúként viselkedik, igaz, ezt nem merik a szemébe mondani. Ugyanakkor azt is zavarónak tartják, hogy „egy párhuzamos világban él”, hétfőn például jókedvűen számolt be párttársainak az új-zélandi kiruccanásáról.

„Már csak az a kérdés, hogy ki mondja meg neki, mennyire gáz, amit az utóbbi időben csinál” – mondta a hvg.hu-nak egy magas rangú fideszes politikus a párt ügyvezető alelnökének, Kósa Lajosnak az ügyeiről beszélve. A volt debreceni polgármester múlt heti dubaji, illetve új-zélandi útja – tapasztalatunk szerint – sok kormánypárti képviselőnél kiütötte a biztosítékot. Szerintük Kósa nem mérte fel az ügy következményeit, ráadásul azzal, hogy a Bors újságírójának nem mondott igazat a Rolling Stones-koncertről – ahogy egy forrás fogalmazott – „dupla csavart vitt a történetbe”: nemcsak a drága út kellemetlen, hanem szerinte hazugságon is kapták.

A Bors szerdán arról számolt be, hogy munkatársuk a Liszt Ferenc repülőtéren belebotlott Kósa Lajosba és Halász János volt kulturális államtitkárba. A portál szerint a sajátján kívül Kósa Lajos titkárnőjének és Halász János fiának is foglalt szállást és repülőjegyet a volt kulturális államtitkár, illetve az egykori debreceni polgármester. A napilap úgy tudta, a négyfős társaság Dubajba utazott, ugyanis Kósa azt mondta a portál munkatársának, hogy az Egyesült Arab Emírségekbe tervez háromnapos kiruccanást. Ám a civishir.hu csütörtökön már azt írta, csak az átszállás idejéig voltak Dubajban, onnan továbbutaztak a 18 ezer kilométerre fekvő Új-Zélandra, a Rolling Stones aucklandi koncertjére. Az utazás egymillióba kerülhetett.

Büszkén mesélt a buliról

Azt, hogy a Fideszt mennyire kellemetlenül érintette Kósa ügye, mi sem mutatja jobban annál, hogy hétfőn a parlamentben a legtöbb magas rangú kormánypárti politikus igyekezett elkerülni a sajtót a parlament folyosóin. Az ülésteremhez vezető folyosók ajtóinál (a küszöbön túl tilos a felvétel készítése) ugyanis szinte az összes tévéstáb kamerái megjelentek, a Fidesz vezetői pedig inkább az elnöki pulpitus melletti szűk lépcsőházakat használták, így kikerülhették a médiát. (Ezt a megoldást alkalmazta sokáig 2009-es lemondása után Gyurcsány Ferenc is, hogy ne kényszerüljön nyilatkozni – a szerk.)

©

A hvg.hu által megkérdezett öt fideszes, illetve kormányzati politikus szerint Kósával „nehéz beszélni”, megértetni vele, hogy a nyilatkozatainak, tetteinek vannak kommunikációs következményei, mert – mint többen is fogalmaztak – „nem veszi észre magát”.

Úgy tudjuk, a párt alelnöke annyira nem tartotta problémásnak, hogy a sajtó megírta, több mint 18 ezer kilométert utazott egy koncertért a világ másik végére, hogy hétfőn jókedvűen mesélte a parlamenti ülésteremben képviselőtársainak, illetve Rogán Antal frakcióvezetőnek, milyen jó volt az új-zélandi buli. „Biztos jól telt neki, nézze meg, ő és Halász a legbarnább a frakcióban” – viccelődött az egyik képviselő. Igaz, rögtön hozzátette, 16 év polgármesterkedés után akár egy dubaji, akár egy új-zélandi kiruccanást is megérdemel, főleg, hogy azt saját pénzéből finanszírozta.

Igaz, amikor az újságírók kérdezték, mi történt pontosan, Kósa láthatóan már felmérte, hogy az új-zélandi utat nehéz megmagyarázni. Ezért senkinek nem nyilatkozott, egyedül a Népszabadságnak üzente meg írásban: „szinte minden megjelent tudósítás hazugság vagy csúsztatás volt”. Azt állította, a Bors nem írt igazat, ugyanis Kósa szerint nem nyilatkozott senkinek. De hogy pontosan mi volt a hazugság és a csúsztatás, írásos válaszából nem derült ki.

A hvg.hu parlamenti tudósítójának egyébként szinte az összes fideszes képviselő azt mondta, sokkal kínosabbnak tartják az ügyvezető elnök múlt hét szerdai sajtótájékoztatóját, ahol egy zavaros előadást tartott – többek között fémkupakokról beszélve –, amikor arról kérdezték, miként érintik az embereket az újonnan elfogadott adótörvények. Egy magas rangú kormányzati politikus szerint ez azért kínos, mert készülnie kellett volna ezekre a kérdésekre, ráadásul szerinte ha Kósa kért volna segítséget a frakció kommunikációs munkatársaitól, biztos felkészítik a várható kérdésekre. „Tény, hogy Lajos az inkompetencia benyomását keltette” – szögezte le a forrásunk.

A Fideszben többen úgy vélik, Kósa nyilatkozataiban nincs semmi meglepő, ugyanis a politikus mindig is szeretett „vagánykodni”, esetenként „odamondogatni”, kommunikációs szempontból mindig is „unortodox” volt. Ugyanakkor volt, aki úgy vélte, „látszik rajta”, hogy a politikában töltött negyed század megviselte, torzította a valóságérzékelését. Ám szerinte nem lehet elvitatni, hogy a volt polgármesternek komoly érdemei vannak, így aztán nem is meri senki sem bírálni még szűkebb körben sem. Volt, aki szerint az utóbbi időben a családi ügyeivel foglalkozó cikkek, „otthoni gondjai” is megviselték a politikust, „kicsit elfáradt”. Állítólag a tavaszi országgyűlési kampányban is azért szerepelt kevesebbet, mert lehetővé tették, hogy inkább a családjával foglalkozzon, illetve készítse elő a váltást Debrecenben. (Az összeférhetetlenség miatt választania kellett a képviselői és a polgármesteri szék között, így átadta a terepet a Fidesz korábbi városi frakcióvezetőjének, Papp Lászlónak.)

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek Kósa Lajos ellen

A DK debreceni önkormányzati képviselői szeretnének választ kapni arra, miként tudott Kósa Lajos több mint 40 millió forintot "végtörleszteni" 2011-re, ha 2010-ben még csaknem kilencvenmillió forintos tartozása volt, megtakarítása pedig nem volt.

hvg.hu Itthon

Videó: Kósa Lajosnak volt pár szava a kitiltási botrányról

Nem sokan merészkedtek a kameráknak engedélyezett parlamenti folyosók felé a hétfői ülésnapon, de aki mégis, az leginkább hárított, vagy menekült. Bezzeg Kósa Lajos! Kormánypárti képviselőket kérdeztünk a kitiltási-korrupciós gigabotrányról.

hvg.hu Itthon

Kósa Lajos egymilliót költhetett egy Rolling Stones koncertre

A Fidesz ügyvezető alelnöke sajtóértesülések szerint Új-Zélandra repült egy Rolling Stones koncertre titkárnőjével, a volt kulturális államtitkárral és annak fiával. A 18 ezer kilométeres kiruccanás egymillióba kerülhetett, fejenként.

Online párkeresés, virtuális bulik és digitális tanfolyamok karantén idejére

Online párkeresés, virtuális bulik és digitális tanfolyamok karantén idejére

Egyszer lapos, egyszer domború: kigondolt az Apple egy különleges egeret

Egyszer lapos, egyszer domború: kigondolt az Apple egy különleges egeret

Olcsóbb új változat jött ki a közel 50 éves UAZ terepjáróból

Olcsóbb új változat jött ki a közel 50 éves UAZ terepjáróból