szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mini Pasa Park a Mátyás király úti négylakásos ingatlan, melyben Lázár János a fiának vett luxuslakást. A házat ingatlanfejlesztőként annak az üzletembernek a cége jegyzi, aki Giró-Szász András államtitkárral közösen jegyzi egy másik cégen keresztül a Dorottya utcai hotelberuházást a Belvárosban.

Könnyen elképzelhető, hogy nem csak a Miniszterelnökségen fut össze Lázár János miniszter és kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, Giró-Szász András, hiszen közeli rokonaik egymás szomszédai egy társasházban – tudta meg a hvg.hu. Az  RTL Klub számolt be arról kedden, hogy idén áprilisban egy XII. kerületi (Svábhegyi) 120 négyzetméteres lakást vásárolt Lázár János 10 éves kisfiának. Információink szerint az elegáns, hatalmas kerttel rendelkező házban Lázár gyerekének egyik szomszédja Giró-Szász András sógora, Serfőző Péter lesz – sőt, korábban Lázárék új lakása szintén az ő tulajdona volt.

Mint ahogy a kereskedelmi televízió hírműsora beszámolt róla, az ingatlanvétel nem került be Lázár János új vagyonnyilatkozatába, akárcsak a 20 millió forint értékűre becsült szőlőingatlan, melyet tavaly vásárolt a fiának. Az nem először derül ki képviselők vagyonosodása kapcsán, hogy a családtagoknak nem kell nyilvánosan elérhető vagyonnyilatkozatot készíteniük, és emiatt előszeretettel hivatkoznak egy-egy nagyobb vagyonelem felbukkanásakor arra, hogy családi összefogással vásárolták meg az adott ingóságot vagy ingatlant.

A válság miatt olcsóbban jutott a lakáshoz a Lázár család

Serfőző Péter neve is nemrég bukkant fel a hírekben: múlt héten írtak arról a lapok, hogy Giró-Szász András ex-kormányszóvivőnek 20 százalékos tulajdonrésze van Serfőző ingatlanos cégében, a Safe Port Project Kft.-ben. Ez a cég fogja építeni azt a belvárosi, Dorottya utcai szállodát, amelynek önkormányzati értékesítése, pontosabban annak értékesítési ára körül megy a vita. Giró-Szásznak a vagyonbevallásából derült ki, hogy tulajdoni részesedése van az ingatlanos bizniszben.

Információink szerint az ingatlanokkal foglalkozó Serfőző a 2000-es évek elején fantáziát látott a XII. kerületi négylakásos házban, az épület több lakása is a cége, illetve az ő tulajdonába került, melyeket később értékesített. (A ház egyik lakása jelenleg is a cégtársa nevén van.)

©

Az egyik a már említett, most Lázárék által családi összefogással megvásárolt ingatlan korábban az ő tulajdona volt, de 2010-ben eladta, méghozzá a telekkönyvi adatok szerint egy pénzintézetnek. Tudomásunk szerint a vevő valójában egy kft. volt, de az üzletet egy lízingkonstrukcióban finanszírozták, az ingatlan pedig csak a lejárat után került volna a kft. kezére. Erre azonban nem került sor, mert a lakást időközben a bank továbbértékesítette, jelentős veszteséget realizálva az üzleten – mégpedig a Lázár családnak. Az RTL-nek ingatlanpiaci szakértők 60-70 millió forint körülire becsülték a lakás értékét, amire Lázár az RTL Klubnak azt mondta, hogy nagyjából pontos becslés. Úgy tudjuk, korábban ugyanennek az ingatlannak az értéke 90 millió körül volt, az árcsökkenésben pedig a válság hatása is benne van. (Lázár János vagyonosodásáról az RTL Klub Házon kívül című műsora mutat be szerda este egy terjedelmesebb riportot.)

Fontos szomszéd

A házban a hvg.hu információja szerint két másik lakás is korábban Serfőző egyik cége, a Balance Független Pénzügyi Elemző Iroda Kft. tulajdona volt, amelynek a jelenlegi elnevezése Branko Befektetési Kft. A cégnyilvántartás szerint ennek a cégnek a tulajdonos-ügyvezetője jelenleg is Serfőző Péter, akinek az Opten szerint a hivatalos lakcíme is a Mátyás király út 10. szám alatt van.

Serfőző Péternek részletes kérdéssort juttattunk el a házban található ingatlanokkal kapcsolatban, de ő mindössze két mondatban válaszolt. A Lázár fiának nevére vásárolt lakásról – ami korábban az övé volt – annyit írt: "a szóban forgó ingatlant egy pénzintézetnek értékesítette". "Állandó lakcímem a társasház egy másik lakásában van" – erősítette meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy "a nyilvánosan elérhető információkon túli és a személyiségi jogaimat érintő kérdésekre nem kívánok válaszolni".

A Branko és az önkormányzatok

A Magyar Narancs számolt be tavaly arról, hogy intenzív együttműködés bontakozott ki két dél-pesti szomszéd kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre és Csepel városüzemeltető cégei között, melyek személyi összefonódások mellett abban is megnyilvánultak, hogy mindkét kerületben feltűntek a városgazda-vezetők egykori céges érdekeltségei is. Így például a Branko Pénzügyi és Számviteli Kft., illetve a Branko Befektetési Kft .is – ebben a cégcsoportban érdekelt Serfőző Péter is. Amikor az V. kerületi önkormányzat tulajdonában álló Belváros-Lipótváros Ingatlanfejlesztő és Vagyonkezelő Kft.-t (és ezzel számos értékes, például a Dorottya utcai, Hold utcai stb. kerületi ingatlan tulajdonjogát is) megvásárolta 2010 második fél évében egy Luxemburgban bejegyzett cég, a vagyonkezelő székhelye átkerült a Branko-csoporthoz tartozó cégeknek is otthont adó Márvány utca 16. alá, ügyvezetője pedig nemsokára Serfőző Péter lett. Az eladásról akkor a Belváros-Lipótváros jegyzője azt mondta a Narancsnak, hogy nyílt pályázaton kelt el a cég 2 milliárd 680 millió forintért, és hogy a cég eladásának fő indoka az volt, hogy megfelelő kedvező hitellehetőség hiányában a cégnek ingatlanfejlesztésre nem nyílt módja, viszont működése és a tulajdonában lévő ingatlanokkal kapcsolatos kiadásai jelentős terhet jelentettek”. Mivel a pályázat nyílt volt és a cég teljesítette szerződéses vállalásait, nem volt szükséges megismerni a tulajdonosi szerkezetét, amelyről csak a "nyilvános" adatok álltak rendelkezésükre.

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young

Kacsamozgás, kisiskolás jelmez és kemény rock and roll immár 65 éve: szülinapos Angus Young

Válságkezelés helyett már gazdaságélénkítésben gondolkozik Orbán

Válságkezelés helyett már gazdaságélénkítésben gondolkozik Orbán

Károly herceg kikerült a karanténból

Károly herceg kikerült a karanténból