szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ország több települését összevetve felemásan alakul a nem azonos pártszínű polgármesterek és képviselő-testületek együttműködése: Ózdon még a bizottságok felállításáról sem sikerült dönteni, Szombathelyen a Fidesz-KDNP-nek egyeztetési kényszere van a független képviselővel, Szentesen, Gyöngyösön és Tapolcán viszont a pártérdekeken felülemelkedve tudják meghozni a döntéseket a képviselők - derül ki az MTI tudósítóinak beszámolóiból.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint harmincnyolc olyan, tízezernél több lakosú város van, ahol az október 12-i önkormányzati választás után a polgármestert adó jelölőszervezetnek nincs többsége a képviselő-testületben. A fővárosban négy kerületben állt elő ilyen helyzet.

A Borsod megyei Ózdon a pártok állítása szerint mindenki konszenzusra törekszik, a héten megtartott első képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP és a Jobbik mégsem tudott megegyezni a döntéseket előkészítő bizottságok kérdésében. Janiczak Dávid jobbikos polgármester az MTI-nek azt mondta, csütörtökön folytatták az egyeztetéseket, számára úgy tűnik, közelednek az álláspontok mind a bizottságok, mind a szervezeti és működési szabályzat ügyében.

Fürjes Pál, Ózd korábbi polgármestere, a helyi Fidesz-KDNP-frakció vezetője úgy fogalmazott, a város érdekeit tartják szem előtt és igyekeznek megegyezésre jutni. Az első képviselő-testületi ülésen hét napirendi pontból ötöt elfogadtak. Két témában az előterjesztést nem fogadták el, véleménye szerint azért, mert azokat rosszul készítették elő. Ózdon a testületben nyolc Fidesz-KDNP-s, a polgármesterrel együtt öt jobbikos és egy MSZP-DK-s képviselő ül.

Szombathelyen a 21 tagú közgyűlésben a Fidesz-KDNP csak úgy tudta biztosítani a határozathozatalhoz szükséges többséget, hogy alpolgármesteri tisztséget adott Molnár Miklósnak, a testületben ismét egy listás mandátumhoz jutott Pro Savaria Egyesület jelöltjének. A közgyűlésben jelenleg 9 mandátuma van a Fidesz-KDNP-nek, ugyancsak 9 az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt-frakciónak, egy a Jobbiknak, egy pedig a Pro Savaria Egyesületnek.

A Pro Savaria és a Fidesz-KDNP a 2010-2014 közötti ciklusban választási szövetség alapján működött együtt, Molnár Miklós akkor is alpolgármester volt. Idén ősszel azonban a Fidesz nem kívánt szövetségre lépni a civil egyesülettel, így Molnár Miklós polgármesterjelöltként indult Puskás Tivadarral szemben, és jelenleg sem tagja a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának.

A helyzetnek, illetve a kialakult erőviszonyoknak tudható be az is, hogy a bizottságokban - amelyekben a korábbinál több döntés születik és kétharmaduk van a várost irányító erőknek - több külső helyet kapott a Pro Savaria, mint azt az egy mandátum önmagában indokolná. A szocialisták vezette ellenzék frakcióvezetője a közgyűlésen többször is kijelentette: törékenynek tartja a városvezetés többségét; nem rejtette véka alá, ha fordulat következne be, Molnár Miklós akkor is megtarthatná alpolgármesteri posztját.

Szentesen normális mederben folynak az önkormányzati döntéseket előkészítő egyeztetések - mondta a hatodik alkalommal a Csongrád megyei település polgármesterévé választott Szirbik Imre (MSZP), akinek csupán négy baloldali politikustársa dolgozik az város tizenöt fős képviselő-testületében. A polgármester úgy fogalmazott, a sikeres együttműködés "a két fél józanságán múlik", és egyelőre úgy tűnik, mindenki a megoldásokat keresi. Közlése szerint felajánlotta az alpolgármesteri posztot a képviselő-testületben abszolút többséggel rendelkező Fidesznek, de azt most nem fogadták el.

Szirbik Imre szerint az igazi erőpróba a 2015-ös költségvetés elfogadása lesz, hiszen ekkor dől el, ki mit tud megvalósítani a kampány során tett ígértekből. Ugyanakkor hangsúlyozta a jobboldali képviselők felelősségét, hiszen húsz év helyi ellenzéki politizálás után rajtuk múlik, sikerül-e megteremteni az egyensúlyt a csökkenő önkormányzati bevételek és a szociális terület növekvő igényei között.

Gyöngyösön, bár alpolgármestert második nekifutásra sem sikerült választani, minden más kérdésben zökkenőmentesen, normális mederben zajlik a munka a képviselő-testületben - mondta Hiesz György, a város szocialista polgármestere az MTI-nek. Felidézte: a vele együtt hat MSZP-s, illetve hat jobbikos, valamint három fideszes képviselőből álló 15 tagú testületnek azt javasolta, hogy a Jobbik és a Fidesz is adjon egy-egy alpolgármestert, azt azonban nem támogatta a testület, miként azt sem, hogy ez esetben az MSZP kapja e tisztséget. Hiesz György hozzátette: nemcsak helyben, hanem "magasabb szinten" is tárgyalnak a kérdés rendezéséről, így reményei szerint még az idén dűlőre jutnak az ügyben. Szavai szerint az önkormányzat működőképes.

Tapolcán a városi képviselők a pártérdekeken felülemelkedve a település érdekeit tartják szem előtt Dobó Zoltán (Jobbik) polgármester szerint. Az ősszel megválasztott testületben 11 képviselő és a polgármester dolgozik, az MSZP-nek kettő, a Fidesznek és a Jobbiknak öt-öt politikusa ül a testületben. A polgármester szavai szerint a képviselő-testületen belül kialakult arányokat tartották szem előtt a bizottságok felállításakor is, így a gazdasági bizottságnak szocialista, az ügyrendinek jobbikos, a humán bizottságnak és a településfejlesztési bizottságnak fideszes elnöke van.

Hozzátette: az egyik legfontosabb cél, hogy a tapolcai kórház ismét visszaszerezhesse korábban működő részlegeit, ebben a kérdésben pedig az ígéretek szerint minden képviselő a pártérdekeken felülemelkedve, a közösség érdekeit szem előtt tartva dolgozik majd - mondta Dobó Zoltán. Mint megjegyezte, a jövő évi költségvetés tárgyalásakor számít majd vitákra, hiszen ez minden település életében kardinális kérdés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ismét börtönbe kell vonulnia a Samsung első emberének

Ismét börtönbe kell vonulnia a Samsung első emberének

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól