szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Noha mérséklődött a Fidesz-KDNP támogatottsága, a választók közel kétharmada a négyéves ciklus kitöltését várja a kormánypártoktól - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatási adataiból. A kormánynak is dolgozó intézet végre közölt olyan adatokat is, amelyek mutatják, mennyire elfogadott vagy támogatott a lakosság körében a Fidesz.

Jelenleg a lakosság 29 százaléka adná szavazatát a kormányzó pártokra a teljes népességen belül. Bár a közleményből most ez kimaradt, ez a kutatóintézet októberi méréséhez képest 6 százalékos esés.

Az utóbbi hetekben minden közvélemény-kutató lesújtó adatokat publikált a kormánypárt népszerűségéről. Az Ipsos két hónap alatt 10%-os, a Medián 12%-os, a Tárki szintén 12%-os, a kormánynak is dolgozó Nézőpont Intézet még november elején 3 százalékos csökkenést mért. Arról, hogy ilyen gyors népszerűségzuhanást a rendszerváltás óta csak a Gyurcsány-kormány produkált, itt olvashat részeletesebben. 

December elején a Századvég már közölt egy nagymintás felmérést, de akkor nem adták meg a legfontosabb adatot, a kormánypárt általános elfogadottságát/elutasítottságát mutató információt. Akkor Török Gábor elemző megjegyzéseket is tett a felmérésre, mire a Századvég egyik vezetője, G. Fodor Gábor azzal vágott vissza, hogy a kutatásuk más célt szolgált, "az almát a körtével nem lehet összehasonlítani". Utoljára a Századvég szeptemberben közölt adatokat a teljes népességre vonatkozóan, akkor a Fidesz 35 százalékon állt. (A Fidesz 2012-ben ennél rosszabbul is állt, két éve októberben a Századvég 21 százalékot mért a kormánypártnak.)

A Jobbik feleakkora, mint a Fidesz

A Századvég szerint a második helyen a Jobbik áll 14 százalékos támogatottsággal, a korábbi baloldali összefogás pártjai közül pedig az MSZP a legerősebb, 11 százalékkal. A Demokratikus Koalíció és az Együtt támogatóinak aránya 3-3 százalék. Az LMP-re jelenleg a megkérdezettek 4, más pártokra 2 százaléka voksolna. A felmérés arra is rámutat, hogy a magukat bizonytalanként meghatározók tábora jelentős, 34 százalékra bővült decemberre.

©

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz-KDNP jelenleg 44 százalékon áll a Századvég mostani mérése szerint. Ebben a közegben is a második a Jobbik (22 százalék), amit MSZP 17 százalékkal követ, a DK és az Együtt 4-4 százalékon áll a biztos szavazók körében, míg az LMP-re 6, egyéb pártokra 3 százalék adná szavazatát.

A Századvég kiemelte: a Fidesz táborának mérséklődése ellenére továbbra is a kormánypárt a legerősebb politikai erő, s méréseikben 2006 ősze, azaz nyolc éve vezeti a pártok versenyét mind a teljes népesség, mind a biztos szavazók vonatkozásában. Megjegyezték azt is, hogy a teljes népesség körében mért 29 százalék nem a legrosszabb adat a Fideszről, ugyanis például 2012 azonos időszakában ez az érték 21 százalék volt.

A vezető pártpolitikusok versenyében szeptember óta nem változott a sorrend: a csökkenés ellenére még mindig Orbán Viktor a legkedveltebb, ő jelenleg 40 ponton áll, a Medián korábban durva, 16 százalékos esést mért a miniszterelnöknél. A Századvég szerint a kormányfőt Vona Gábor 34, Schiffer András 30, majd Gyurcsány Ferenc 17 és Tóbiás József 15 ponttal követi.

A miniszterelnökök népszerűségének alakulása a Medián szerint
©

A kutatás eredményei azt is mutatják, hogy noha sok választó nem értett egyet a bejelentett intézkedések egy részével - különösen az internetadóval -, a megkérdezettek közel kétharmada (61 százalék) továbbra is azt várja a Fidesz-kormánytól, hogy töltse ki a négy évet és bizonyítson. A válaszadók 34 százaléka gondolja úgy, hogy a kormánynak távoznia kellene, illetve nem kellene kitöltenie a négy évet. A Századvég december 15. és 20. között végezte a mérést, tehát már az új útdíj kivetéséről szóló bejelentés után.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MLF Itthon

Orbán zuhanása csak Gyurcsányéval vethető össze

Minden közvélemény-kutató durva esést mért a kormánypártnak, de a Fideszben nem aggódnak, mert úgy vélik, egyik kormány sem úszhatja meg a népszerűség-csökkenést. Visszalapoztuk a történelemkönyvet, hogy megnézzük, igaz-e ez az állítás. Egy olyan kormányt találtunk, amely szintén így járt, és az nem is állt többet talpra. Viszont Orbán népszerűségvesztése a kormányfők között valóban példátlan, ami a gyorsaságát illeti.

Araszol a forgalom az M0-son

Araszol a forgalom az M0-son

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak

Egyáltalán nem kellene már földgázba fektetnie az Európai Uniónak