szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Századvég legutóbb kifejezetten az aktív választók politikai véleményére volt kíváncsi, ezért nem a teljes népességre vonatkozó adatokat közöltek. G. Fodor Gábor stratégiai igazgató szerint nincs gond a kutatásukkal, csupán arról van szó, hogy a többi közvélemény-kutatóhoz más módszertant alkalmaztak.

A Közvéleménykutatók.hu összefoglalta pénteken a friss közvélemény-kutatási eredményeket: ezek mutatják a friss pártpreferenciákat bő egy hónappal az önkormányzati választások után.

A Tárki, az Ipsos és a Nézőpont Intézet adataiból egyaránt az derül ki, hogy viszonylag sok támogatót veszített a Fidesz az elmúlt egy hónapban, főleg a bizonytalanok körében. A kormánypárt szavazóbázisa ugyanakkor még így is nagyjából kétmilliós, az ellenzéki pártok pedig továbbra is egy helyben toporognak.

A Századvég elemzésében viszont ennél árnyaltabban fogalmaznak: eszerint a Fidesz veszített ugyan szavazókat, de még mindig a legerősebb párt, és ugyanígy teljesített egyébként a 2010-es önkormányzati választások után is.

Török Gábor politikai elemző hívta fel arra a figyelmet, hogy a Századvég szerint az aktív szavazók között 37 százalékon van ugyan a Fidesz, a teljes népességben ennél azonban nagy valószínűséggel rosszabb lehet az adat, csak ezt most nem hozták valamiért nyilvánosságra.

Almát az almával, körtét körtével

Megkérdeztük a Századvég stratégiai igazgatóját, miért nem mérték, vagy ha mérték, miért nem hozzák nyilvánosságra a teljes népességre vonatkozó mérésüket. Ez az adat azért fontos, mert megmutathatja, milyen a Fidesz megítélése a lakosságon belül és nemcsak azok körében, akik politikailag aktívak, biztos szavazónak, adott esetben biztos pártválasztóknak mondják magukat.

„Az almát az almával, a körtét a körtével, ez a kutatás most az aktív választók politikai véleményét mérte fel 2700 ember megkérdezésével” – hangsúlyozta G. Fodor Gábor, aki szerint az egyes kutatóintézetek módszertana eltér egymástól, a Századvég jelen esetben kifejezetten ezt kutatta.

G. Fodor szerint a kutatás eredményei önmagukért beszélnek: kiderült ugyanis, hogy Orbán Viktor népszerűbb, mint 2010-ben volt az önkormányzati voksolás után, az „aktív szavazók” jelentős része úgy látja, jó irányba mennek a dolgok.

Ráadásul, még ha csökkent is a Fidesz népszerűsége, ebből az ellenzék nem tudott profitálni, tehát G. Fodor szerint politikai értelemben ők vannak nehezebb helyzetben, mert megosztottak, nem nő a vonzerejük és nincs olyan népszerű politikusuk, aki össze tudná fogni őket. G. Fodor úgy vélte: természetes, hogy a ciklus elején csökkenhet a kormánypárt népszerűsége, ez általában így szokott lenni.  

©

Azt is mondta: aktív szavazók alatt azokat értik, akik magukról azt mondják a kérdezőnek, hogy rendszeresen elmennek, korábban elmentek szavazni.

Egyébként más kutatóknál biztos szavazóknak azokat nevezik, akik azt mondják, ha most vasárnap lennének a választások, biztos elmennének szavazni. Akiket a Századvég „aktív szavazóknak” nevez, ezek szerint azok, akik idén többször is fegyelmezetten elmentek voksolni, és mindhárom alkalommal nagy többségben a Fideszre szavaztak. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!