szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Börtönbe küldené az ügyészség Csipak Pétert és házának építésében részt vevő szakembereket, mondván, természetkárosítást követtek el azzal, hogy a vállalkozó házát védett természeti területre „terjesztették ki”. Az ügy tárgyalása egy hónappal ezelőtt kezdődött a Fővárosi Törvényszéken, és pénteken az ügyészségi szakértő meghallgatásával folytatódott.

A belvárosi Fashion street projektet jegyző Csipak Péter ingatlanos nagyvállalkozó Hármashatár-hegyi házépítéséből 2011-ben kerekedett botrány, amikor az Index kiderítette, hogy az impozáns házhoz tartozó, körbekerített telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

Bár akkoriban nagy port vert fel az ügy, a sajtó nem figyelt fel arra, hogy a Fővárosi Törvényszék tavaly év végén megkezdte az eset tárgyalását, melyet pénteken az ügyészség szakértőjének a meghallgatásával folytattak. A vádlottak szerint törvénytelen a vád, amelyet szerintük a pénteken elhangzott szakértői vélemény is alátámaszt. Mivel a szakértő azt nem vizsgálta, hogy milyen mértékű a természetkárosítás, ezért a bíróság egy újabbat rendelt ki.

Tologatás

Csipak a II. kerületi Cirbolya utcában az állam és a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében lévő, 2010 óta Natura 2000 természetvédelmi védettség alatt álló erdő szomszédságában építkezett. A beruházás megkezdése előtt az építésügyi hatósághoz beadott tervezési térkép az ingatlan határát a nyilvántartásban rögzítetteknek megfelelően tartalmazta, áll a hvg.hu birtokába került vádiratban.

Csipak Péter
©

Az építési engedélyt Csipak Péter 2006. január 9-én meg is kapta, ugyanakkor a Pilisi Parkerdő részéről felhívták a figyelmét arra, hogy a kezelésében lévő, az ingatlan mellett található védett erdőterületet "deponálásra, bejárásra, illetve bármilyen igénybevételre nem engedélyezik”, továbbá kérték a telekhatárok jól látható kijelölését és betartását.

Az építkezés kivitelezője, a Millenia Zrt. emberei 2007 nyarán láttak munkához. Annak tényleges elkezdéséig azonban az építési terv módosult: a jobb kilátás érdekében a házat az engedélyezett tervektől eltérően húsz méterrel eltolva a hegyoldalon feljebb helyezték el. Csipak kibővíttette a lakóépületet is egészen az ingatlanhatárig, továbbá az oldalához terveztetett egy hatállásos mélygarázst, ahhoz egy bekötőutat és a melléképület alá pedig további kiszolgáló létesítményeket.

Az ügyészség szerint megtévesztően jártak el

A kivitelező cég vezérigazgatóját ezt követően megtévesztették azzal, hogy közölték, a változtatások ellenére az engedélyezett terveknek megfelelően a telekhatáron belül maradtak. A Millenia Zrt. 2008 tavaszára szerkezetkész állapotban felhúzta a házat, a mélygarázst és hozzá a bekötő utat is elkészítették úgy, hogy közben a szomszédos ingatlan erdőrészletéből jogosulatlanul levettek egy darabot, és a Csipak ingatlanaihoz kerített 2316 négyzetméternyi területet túlnyomóan beépítették.

A jogszerűtlen állapot legalizálására Csipak fennmaradási és továbbépítési engedélyt kért az építésügyi hatóságtól, csakhogy – a vádhatóság állítása szerint – az épületet és a mélygarázst a hozzá vezető úttal együtt húsz méterrel eltolva tüntette fel. Az, hogy ez nem stimmel, egy helyszíni ellenőrzés során derült ki: a hatóság embere azonnal le is állíttatta a munkákat. Az építésügyi hatóság irodavezetője (az eljárás ötödrendű vádlottja) azonban az eljáró munktársat felülbírálva megadatta az engedélyt.

Egyedül a felső szint továbbépítését, valamint a terepszint alatti rész megépítésére vonatkozó kérelmet utasíttatta el, miközben köteleztette a vállalkozót 9,2 millió forint építésügyi bírság befizetésére. A fennmaradási és továbbépítési engedély megadása az ügyészség meglátása alapján jogszabálysértő módon történt. A történet itt még mindig nem állt meg, Csipak Péter az építkezést saját elképzelései szerint folytatta tovább. Így amikor az építéshatósági ügyintéző újabb ellenőrzést tartott, ismét le kellett állíttatnia a munkát.

A kivitelező személye ezt követően változott: 2009 szeptemberében a Millenia Zrt. helyét a Market Zrt. vette át, az építtető pedig a Cirbolya Mansion Kft. lett, amely aztán az ingatlanok tulajdonjogát is megszerezte. A társaság megint csak az ötödrendű vádlott közreműködésével kapta meg az ideiglenes használatba vételi engedélyt 2010 decemberében, mivel a lakóépület készültségi foka csak 60 százalékos volt. Ráadásul az építkezés továbbra sem a hatóság által megszabott keretek szerint folyt, ezért még mintegy egymillió forint bírságot róttak ki az építtetőre.

Fókuszban: Market Zrt.

A Market Zrt 12 éven át a Wing (korábban Wallis)-csoport tagja volt, tavaly novemberben került át a Garancsi István vezette Garhatt Zrt. irányítása alá. A Market Zrt. az utóbbi időkben több jelentős projektet is megszerzett: így például az új FTC-stadion, a Sorsok Háza építése is a nevéhez fűződik, de részt vett a Közszolgálati Egyetem építési projektjében is. A Market Zrt. tulajdonosa a Moratus Szerkezetépítő Kft.-nek, amely beépítette a Szabadság térre a német megszállás emlékművét. Az állami megrendeléseken felhizlalt, egymilliárd forintos jegyzett tőkéjű Market Építő Zrt. tavaly 38,6 milliárdos árbevételt hozott össze, mérleg szerinti eredménye pedig 613,7 millió forint volt.

Az Index négy éve írta meg, hogy a mélygarázs és a hozzá vezető út a Budai Tájvédelmi Körzet területére épült. Ezt követően indultak meg azok az eljárások, amelyek eredményeként az épületek tényleges elbontását elrendelő határozatok születtek. A Cirbolya Mansion kérte a bíróságtól a beépítéssel érintett ingatlanrész elbirtoklásának megállapítását, de a keresetet elutasították. Ezt követően nem sokkal később, 2013. június 7-én a kft. felszámolás alá került. Csipak a cégben – a cégnyilvántartás adatai alapján – mintegy fél évig, 2009. december 17-ig volt tulajdonos, helyét aztán a ciprusi bejegyzésű Franklina Ltd. vette át.

A vádirat szerint az építkezés során elvégzett nagy volumenű földmunkák, a rézsű kialakítása, a támfalak építése, az erdei talajbolygatás, a fák és aljnövényzet kiirtása, mintegy 2316 négyzetméternyi erdőrészlet engedély nélküli, jogellenes elpusztítása miatt jelentős természetkárosodás következett be. Mindezért felelősnek véli az ügyészség az építtető Csipak Pétert, továbbá az építészeti-műszaki tervek elkészítőjét, a műszaki ellenőrt, a műszaki vezetőt és az építésügyi hatóság irodavezetőjét. Ez alapján az első négy vádlott az ügyészség szerint természetkárosítás bűntettét követte el, míg a hatóság embere hivatali visszaélésben bűnös, de mind az öt emberre egységesen börtönben végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását indítványozta az ügyészség.

A hvg.hu által megkérdezett ügyvéd, Nyuzó Péter szerint súlyos büntetést kér a vádlottakra a vádhatóság, ugyanakkor nem hallott még olyan esetről, hogy valakit természetkárosítás miatt börtönbe küldtek volna. A hvg.hu úgy értesült, hogy mivel a pénteki tárgyalási napon meghallgatott szakértő elmondta, hogy a természetkárosítás mértékét nem vizsgálta, arra újabb szakembert rendelnek ki.

Helyreigazítás: Valótlanul állítottuk, hogy 2009 szeptemberében vette át a Millenia Zrt. helyét a Market Zrt, a valóság ezzel szemben az, hogy ez 2010. április végén történt meg. Valótlanul állítottuk, hogy a cégnek tavaly 613,7 millió volt a mérleg szerinti eredménye, a valóság ezzel szemben az, hogy ezek 2013-as adatok. Cikkünk kelthette azt a benyomást, miszerint a Market Zrt. érintett lehet a Csipak Péter és házát érintő perben, ám a valóság az, hogy a Market Zrt. nincs a vádlottak között, és nem is érintettek a perben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Itt vannak a megyei jogú városok részeredményei - Borkai vezet

Patkányok randalíroznak a tokiói utcákon (videó)

Patkányok randalíroznak a tokiói utcákon (videó)

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Radar360 extra: Karácsony Budapesten nyert, több fontos vidéki várost is vitt az ellenzék

Aligha kezdheti meg működését az új Európai Bizottság november elsején

Aligha kezdheti meg működését az új Európai Bizottság november elsején

Eltűnnek egy időre a benzinkutakról az éves útdíjmatricák

Eltűnnek egy időre a benzinkutakról az éves útdíjmatricák

A budapestiek nem vegzálnák a hajléktalanokat

A budapestiek nem vegzálnák a hajléktalanokat