szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az M1 megsértette a politikai hírekhez fűzött hírolvasói kommentár tilalmát, ezért a médiatanács figyelmeztetésben részesítette a csatorna médiaszolgáltatóját – közölte pénteken a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

A november 8-i Híradó nézői terjedelmes beszámolót láthattak arról, hogy a Moody's hitelminősítő javított Magyarország minősítésén. Németh Balázs műsorvezető ezután mondta el szubjektív megjegyzéseit az élő adásban.

Úgy fogalmazott: „Talán az mutatja a legjobban, hogy megint kifejezetten jó hír érkezett a magyar gazdaságról, hogy több internetes oldal elhallgatta vagy megpróbálja elhallgatni a Moody’s döntését. Ezek azok a kritikusok hírportálok, amelyek máskor mindenről hosszan beszámolnak, ami szerintük Magyarországnak vagy a magyar embereknek rossz. De most nem volt könnyű hetük, sok mindent kellett ugyanis elhallgatniuk”.

Később az MTVA úgy magyarázta a történteket a Hír24 kérdésére, hogy „Németh Balázs, a Híradó című műsor 2014. november 8-i adásában, nem véleményt vagy magyarázatot fűzött az Ön által megjelölt hírhez, hanem összegezte a napokban történt eseményeket”.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól decemberben közölték, hogy hatósági eljárást indítanak a november 8-i Híradóban elhangzott műsorvezetői kommentárral kapcsolatban a Magyar Televízióval szemben, a médiatörvény rögzíti ugyanis a politikai hírekhez fűzött hírolvasói vélemény tilalmát.

Az elkülönített vélemény nem tilos

A Médiatanács kedden foglalkozott az M1 Híradó november 8-i adásában elhangzottakkal. A médiaszolgáltató első alkalommal sértette meg az érintett rendelkezést, ezért kapott „csak” figyelmeztetést – közölték.

A testület korábban, ugyanezen törvényi rendelkezés sérelme miatt ezt a jogkövetkezményt alkalmazta, amikor a Hír TV egyik 2012. októberi, az ATV és az RTL egy-egy 2012. novemberi híradójában, valamint a Klubrádió egyik 2013. februári, illetve szeptemberi hírblokkjában a hírolvasók a Jobbikot "szélsőjobb", "szélsőjobboldali", illetve "szélsőséges" jelzőkkel illették, ezzel véleményt formálva a pártról.

Fontos kiemelni, hogy a hírek és a vélemények elkülönült bemutatását a törvény nem korlátozza – hívta fel a figyelmet a médiahatóság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!