szerző:
hvg.hu

A TEK nemzetközi egyezményekre hivatkozva zárta le a kormányellenes tüntetés helyszínét, de szakértők szerint ez lehetett a német fél hirtelen jött kérése is. Akad azonban, aki úgy véli, a tüntetés áthelyezésének politikai okai vannak. A TEK ezzel nem először lehetetlenítene el kormányellenes tüntetést. Utoljára a pápalátogatás idején volt ilyen készültség Budapesten.

A Kossuth tér ideiglenes megtisztítása után a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta a MostMi! Merkel-látogatásra időzített tüntetésének tervezett helyszínét, a budapesti Pollack Mihály teret (és környékét), ahol az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem épülete található (itt tart beszédet délután a német kancellár). Történt mindez azt követően, hogy a TEK előzetesen bejárta a tüntetésszervezőkkel a helyszínt, és áldását adta a demonstrációra. A terrorelhárítás azonban most nemzetközi egyezményekből fakadó kötelezettségeire hivatkozva zárta le a teret. (A tüntetést ma fél négykor a VIII. kerületi Baross utca gyalogos részén tartja meg a MostMi!.)

Hibázott a TEK?

A TEK döntése bíróságon megtámadható: három napon belül kell benyújtani a keresetet, és szintén három napon belül elbírálják azt, de akkor már Merkel árkon-bokron túl lesz, a tüntetés pedig nem okoz kellemetlen perceket a kormánynak. Egy névtelenséget kérő volt rendőri vezető is úgy véli, azzal van a gond, hogy a TEK az utolsó pillanatban tiltotta be a tüntetést. „Amikor bejelentették azt a rendőrségen, már jelezni kellett volna, hogy létesítménybiztonsági intézkedések miatt lezárják a területet” – magyarázta. Szerinte a tüntetés ellehetetlenítésére politikai okokból volt szükség, hogy a német kancellár ne lássa a demonstrációt, a transzparenseket, ne keveredjen a tüntetők közelébe.

Lezárt Pollack Mihály tér
©

Európa biztonsági helyzete megváltozott, ez igényli, hogy az egynapos munkalátogatásra érkező Angela Merkel német kancellár látogatásának biztosítása magasabb fokozatú legyen – mondta a hvg.hu-nak Tarjányi Péter rendőrségi szakértő. Ezzel összecseng, hogy a német kancellár látogatásának biztosításában részt vevő rendőröktől származó információk szerint a Charlie Hebdo-merénylet, az azt követő túszejtés, illetve a Németországot ért terrorfenyegetés miatt nagyobb a készültség. Tarjányi szerint utóbbi alatt a mintegy két hete Belgiumban, majd azt követően a Németországban lebuktatott, az Iszlám Államhoz kapcsolódó terrorista sejtekkel kapcsolatos fejlményeket kel érteni.

Ha a németek kérték, miért titkolózik a TEK?

„Egy ilyen diplomáciai eseményre nemcsak a magyar rendőri erők készülnek, hanem a német félnek is lehetnek igényei. Amennyiben az ottani hírszerzés, belbiztonság, rendőrség és személyvédelem bizonyos információk alapján magasabb fokozatba kapcsol, akkor ezt jelzik a magyar fél felé is. Indokolni ezt az igényüket nem kell, magyar részről pedig a személyi védelmet ellátóknak ezt nem lehet elbírálni. Ha biztonsági szempontból kockázatot jelent egy civil tüntetés – még ha azt jóval korábban is jelentették be –, akkor a TEK felléphet, és betilthatja a rendezvényt. A folyamatos kockázatelemzés alapján az utolsó pillanatban is beeshet olyan információ, ami szükségessé tette a rendőrségnek ezt lépését” – magyarázta. A rendőrségi szakértő megjegyezte, ezt ugyan most nem kell különösebben indokolnia a szervezetnek – mint megírtuk a TEK diplomáciai egyezményekre hivatkozott – persze, ha a demonstráció szervezői bíróságra mennek, akkor ott majd számot kell adnia a terrorelhárításnak, mi alapján döntött így.

Demonstrálók az Alkotmány utcában
©

A biztonsági intézkedések egy olyan kiemelten védett személynél, mint Angela Merkel, egyszerű biztosításnak számítanak. „Állami intézményekben fognak találkozni, egy külső helyszín lesz, a Dohány utcai zsinagóga, minden más megbeszélés állami, eleve biztosított intézményekben zajlik majd, amely könnyebbé teszi a személyi védelem ellátását. De Angela Merkel abban a körben van, akinek első fokozatú személyi védelem jár. Nála magasabb biztonsági védelemben csak Vlagyimir Putyin, Barack Obama, a pápa, illetve még az izraeli elnök részesül” – mondta egy volt rendőri parancsnok a hvg.hu-nak (ez összecseng a hvg.hu-nak nyilatkozó taxisok tapasztalataival, akik a pápalátogatás óta nem emlékeztek ekkora készültségre). Hozzátette: teljesen természetes ha a Kossuth térnél nem állnak meg a metrószerelvények, s az is előfordulhat, hogy ennek ellenére titkos ügynökök lesznek majd az utazók között, hogy a gyanús alakokat, ha akadnak olyanok, kiszűrhessék.

A budapestiek azonban nem lélegezhetnek fel, Vlagyimir Putyin közelgő – hosszabb idejű – látogatása még több kényelmetlenséget és lezárást hoz. „A német kancellárhoz képest Putyin hírhedt az allűrjeiről, arról hogy külön kívánságai vannak” – mondta erről Tarjányi.

Nem ez lenne a TEK első ilyen húzása

Megkerestük kérdéseinkkel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának oktatóit, de tőlük azt az információt kaptuk, hogy nem nyilatkozhatnak a kérdésben, erre csak az egyetem központi sajtószolgálata jogosult. Ha a válaszok megérkeznek, közreadjuk ezeket. Akkor talán kiderül az is, minek ez a szigorú kommunikációs szabályozás. Az egyetem sajtószolgálata végül reagált a megkeresésre, úgy vélik, a témában nem illetékesek, és az oktatók valóban nem nyilatkozhatnak az ügyben.

Január 8-án, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után Hajdu János TEK-vezér azt nyilatkozta, Magyarországon nincs terrorveszély, „nem valószínű, hogy Magyarországon a párizsi vérengzést elkövetőkhöz hasonló szélsőséges harcosok lennének”.

Hajdu János
©

Az Orbán-kormánynak nem ez az első necces rendőri eljárása, amelyet prominens látogató érkezésére időzítenek. 2011-ben magas rangú kínai delegáció járt Magyarországon, erre az időszakra a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal berendelte az itt élő – és várhatóan tiltakozásokon, tüntetéseken megnyilvánuló – tibeti állampolgárokat adategyeztetésre, illetve a megvalósult tüntetés résztvevőit a rendőrség inzultálta, a demonstrációt fizikailag lehetetlenítette el. A többek közöttt a fideszes Balog Zoltán, Szájer József, Gulyás Gergely, Hankiss Ágnes és Hegedűs Zsuzsa alapította Szabadság Kör akkor elítélte az akciót, amelynek híre Brüsszelbe is eljutott.

A TEK 2013 márciusában a köztársasági elnöki rezidencia előtti területet (Szent György tér) minősítette át műveleti területté, és akadályozta meg az ott megtartandó tüntetést. A lépést később a Fővárosi Bíróság jogellenesnek minősítette.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Okos ötlet az orosz autósoktól, hogyan használjuk még a sárga mellényt

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Évtizedek óta tudhatja a Johnson&Johnson, hogy azbesztes a babahintőpora

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár