szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Békés megye valamennyi térségében megjelent a belvíz a szántóföldeken, kritikus a helyzet a Hármas-Körös mentén Szarvas és Békésszentandrás környékén, valamint Észak-Békésben Dévaványa, Ecsegfalva, Bucsa, Körösladány, Szeghalom és Füzesgyarmat térségében, ahol akár ezer négyzetméteres összefüggő vízfelületek is kialakultak a táblákban.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság legfrissebb jelentése szerint az enyhe és csapadékos időjárás miatt jelenleg a szántóterület 3,9 százalékát borítja belvíz, összesen 11 ezer hektáron. A terület ötven százalékán őszi vetésű növényeket termesztenek, a belvíz tartós jelenléte pedig károsítja az őszi vetésű növényeket, közöttük a vízre érzékeny őszi káposztarepcét.

Tóth Zoltán gazdálkodó, a békésszentandrási Körös Agrár mezőgazdasági vállalkozás társtulajdonosa arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági munkálatokat november óta korlátozza a sok csapadék, a talajok telítettsége miatt a táblákban növekszik a belvíz felülete. A művelésbe vont területnek jelenleg mintegy ötven százalékát borítja kisebb, nagyobb összefüggő vízfelület. Jelezte: az ősszel a napraforgóból 80 hektáron maradt a termés a földeken, a terület 20-25 százalékán, a búza vetése pedig 150 hektáron, a tervezett terület 25 százalékán hiúsult meg. 

A 2500 hektáron gazdálkodó orosházi Orosfarm ügyvezetője, Dominkó Sándor arról számolt be, hogy az utóbbi hetekben a vállalkozás által a művelt terület 2-3 százalékán foltokban megjelent a belvíz. 

Észak-Békésben az őszi vetések 25-35 százalékát borítja belvíz, vízfelületek nagysága száz, ötszáz és ezer négyzetméter között váltakozik - ismertette Kovács Imre, a körösladányi Batárság agrárvállalkozás vezetője. Tájékoztatása szerint jelenleg a művelésbe vont területnek közel ötven százalékán folytatnak belvízvédekezést, a vizet folyamatosan szivattyúzzák és vezetik el a főgyűjtő csatorna-rendszerbe. 

Kovács Imre emlékeztetett arra, hogy 2010-ben volt hasonló helyzet a térségben, amikor éves szinten 1037 milliméter csapadék hullott le, a sok éves átlag kétszerese. A társaság most az esős időjárás miatt a tervezettnél 300 hektárral kevesebb őszi búzát vetett el, összesen 1900 hektárt - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Orbán Viktor hamarosan bejelentést tesz

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?