szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vitézy Dávid szerint a Budapesti Közlekedési Központtól való távozásakor minden szabályosan történt az átadás-átvételi eljárásban, és a BKK vezérigazgatója által aláírt közlemény minden alapot nélkülöző vádaskodás.

A BKK korábbi vezetője Dabóczi Kálmán vezérigazgató pénteki közleményére reagált, amelyben közölték: a közlekedési társaság üzleti titok megsértésének megalapozott gyanúja miatt az igazgatóság döntése alapján feljelentette a VI. és VII. Kerületi Ügyészségen a BKK korábbi vezérigazgatóját.

A BKK a rendelkezésére álló hivatalos dokumentumok alapján megállapította, hogy Vitézy Dávid munkaviszonyának megszűnésekor nem tett eleget a társaság adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatában foglalt kötelezettségének – állították. Hozzátették: valószínű, hogy a volt vezérigazgató jogosulatlanul birtokol adatvagyont, amely megvalósíthatja az üzleti titoksértés bűntettét, alkalmas lehet vagyoni hátrány okozására, jogtalan előnyszerzésre.

Vitézy Dávid is írt közleményt, amelyben jelezte: miután a Fővárosi Közgyűlés az azonnali hatályú felmentéséről döntött, vezetői értekezletet tartott, ahol felkérte minden szakterület vezetőit az átadás-átvételi dokumentációk elkészítésére. A szakterületi vezetők teljességi nyilatkozatot adtak. Az átadás-átvételi dokumentációt a késő esti órákban mindkét oldal aláírta, és a dokumentációból egy-egy példány az ilyenkor szokásos módon a társaság, az átadó és az átvevő birtokába került - tette hozzá.

Vitézy Dávid hangsúlyozta: távozása óta sem ebben, sem más ügyben sem a Fővárosi Önkormányzat bármely vezetője, sem a BKK Zrt. új vezetője nem kereste, hivatalos megkeresést sem írásban, sem más módon nem kapott. Továbbá nem kérték, hogy bármilyen, az átadás-átvétel során keletkezett dokumentumot semmisítsen meg vagy adjon át.

Kijelentette: az átadás-átvételi dokumentációt semmilyen célra nem használta fel, abból semmilyen haszna nem származott és az egyáltalán nem tartalmaz olyan eredeti dokumentumot, amely a BKK-nál ne volna fellelhető. A közlemény minden alapot nélkülöző vádaskodás – írta.

Vitézy Dávid megjegyezte: december 3-án hozzávetőlegesen reggel 9 órától éjfélig állt idő rendelkezésére a körülbelül 120 milliárd forintnyi európai uniós fejlesztést megvalósító, és évi több mint 150 milliárd forinttal gazdálkodó BKK vezetését átadni úgy, hogy ne adjon alapot éveken át arra való hivatkozásra, hogy az átadáskor nem hívta fel valamilyen fontos körülményre a figyelmet.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a BKK közpénzből működő gazdálkodó társaság, amely eleve nem kezel minősített adatokat, gazdálkodásának adatai közérdekűek, versenytársa pedig Budapest közlekedésszervezőjeként nincs.

Mivel "sem Tarlós Istvánról, sem a városvezetés más tagjáról nincs okom feltételezni efféle lejáratási kísérletet", bizonyára valamiféle megfelelési kényszer, túlbuzgóság állhat a "feljelentgetés" mögött az új cégvezetés részéről – vélte Vitézy Dávid.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!