szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A részvételi arány jelentősen elmaradt az 50%-tól, a KDNP-nek ez nem tűnt föl, bár az sem világos, hogy mi közük az egészhez.

Népszavazást tartottak tegnap Szlovákiában, amelyet a Családért Szövetség nevű ernyőszervezet kezdeményezett. A referendumon az alábbi három kérdésben lehetett véleményt nyilvánítani:

1.  Egyetért azzal, hogy egy nő és egy férfi kötelékén kívül semmilyen más együttélési formát ne lehessen házasságnak nevezni?

2.  Egyetért azzal, hogy azonos nemű párok vagy csoportok számára ne legyen lehetővé téve a gyermekek örökbefogadása, illetve ezt követő nevelése?

3.  Egyetért azzal, hogy az iskolák ne kötelezhessék a diákokat a szexuális viselkedésről és az eutanáziáról szóló órák látogatására, amennyiben azok szülei nem értenek egyet a tananyag tartalmával?

A szlovák Statisztikai Hivatal (SÚSR) által nyilvánosságra hozott nem hivatalos végeredménye szerint, a mintegy 4,4 millió szavazásra jogosult szlovák választó mindössze 21,4 százaléka vett részt. Ezzel az alacsony részvételi eredménnyel, a több mint négyszázezer aláírás alapján kezdeményezett össznépi voksolás, érvénytelennek minősül, annak ellenérő, hogy a résztvevők túlnyomó többsége igennel felelt a föltett kérdésekre.
Az MTI által következetesen a „család védelméről” rendezett népszavazásként emlegetett akcióról a felvidéki Parameter elemzője, a korábban a hvg.hu-n is publikáló Ardamica Zorán ezt írta: „racionális és főleg korrektül szervezett társadalmi / szakmai vitát nem nagyon gerjesztett az elhangzott érvek ellenére sem, gyűlöletet annál inkább”. Azt is hozzáfűzte, hogy a kezdeményezők „tökön lőtték magukat”.

Óvatosabban, de szintén egyértelműen fogalmazott Bugár Béla, a Híd elnöke. Szerinte a népszavazás eredménye azt sejteti, hogy a társadalom nagy része a tényleges problémákat és veszélyeket a feltett kérdéseken kívüli területeken látja”.

Nem így a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, aki föltétlenül szükségét látta, hogy kifejtse álláspontját a bukott kezdeményezésről. Mégpedig imígyen: „üdvözöljük az igenek győzelmét a szlovákiai népszavazáson. A szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról. Véleményük visszatükrözi, amit Magyarország Alaptörvényébe foglalt a család védelméről”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Vidnyánszky is tagja volt a bizottságnak, amely Vidnyánszky színészét javasolta igazgatónak

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói

Íme az F1 idei új Aston Martin biztonsági- és orvosi autói