szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vona Gábor roma pártársához költöztette Kötél János jobbikos önkormányzati képviselőt, de egy kissé érthetetlen jogszabályi megkötés miatt az ügyészség addig nem lép, amíg valaki fel nem jelenti a rasszista tartalmakat közzétevő politikust.

Győzött a hétvégi időközi választáson Kötél János, a Jobbik mezőtúri jelöltje. A fideszes jelöltre 18 százalékot verő Kötélről az Index tárt fel (az eredmények fényében kevéssé) kompromittáló információkat: a jelölt rasszista vicceket osztott meg a Facebookon – egy képet, melyen egy pisztoly látható, amelyre, az van írva, hogy „segílyosztó”, a töltényekre meg az, hogy „puja csendesítő” – és egy helyen az „öljük már meg őket a rohadt k*rva CIGÁNY anyjukat!” kommenttel osztott meg egy hírt az alfahir.hu portálról.

Vona lépett
©

Kötél Facebook-aktivitása kiterjedt, kedvelt csoportjai leginkább Mezőtúr, a rock és a Jobbik témaköréből kerülnek ki. Tagja az Ésszel a Jobbik mellett – kulturáltan radikálisok csoportnak éppúgy, mint a Veres kard csoportnak, amely a Szent korona-tan alapjain múltfeltáró politikai tevékenységet végez.

Az eset kapcsán feltettük kérdéseinket a Főügyészségnek, miszerint az ilyen tartalmak megosztása nem minősül-e közösség elleni izgatásnak. A területileg illetékes Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség azt válaszolta, hogy nem érkezett sem be-, sem feljelentés az ügyben, márpedig az ügyészség csak „hivatali hatáskörében tudomására jutott adatok” vagy feljelentés esetén indíthat nyomozást, a sajtóinformációk pedig nem hivatali hatáskörben szerzett adatoknak minősülnek – ellenben, ha valaki ezekre alapozva nyújt be feljelentést, máris megindulhat az eljárás.

Megkérdeztük a Jobbikot is, hisz Vona Gábor a Hír24-nek adott interjújában még arról beszélt, a zsidózás, cigányozás nem vezet sehova, a Jobbik semmiképp sem szélsőjobb párt, „alpári, vulgáris faji politikára nincs szükség, nem vezet sehová, ráadásul tőlem személyesen is idegen”. A párt megkeresésünk után közleményt adott ki, melyben elhatárolódik Kötél inkriminált posztjaitól, és „vállalhatatlan kijelentései miatt és a Jobbik valódi programjával való azonosulása érdekében” Vona Gábor pártelnök arra kötelezi Kötelet, hogy költözzön három napra Jónás Kálmánhoz, a Jobbik cigány származású hajdúszoboszlói elnökéhez.

A Jobbik nem lazsált 2015-ben, az év elején Novák Előd tett ízetlen megjegyzést az év első magyar babájának megszületése kapcsán, ami kirobbantotta a Rikárdó-ügyet. A Jobbik kijátszotta a menekültügyi kártyát is, amire a Fidesz licitált rá, és folytatja a mai napig.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

Megöltek két embert a Fejér megyei Kislángon

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?